Ha eljön a szilárd ételek ideje

Az első babánál különösen, de még a második gyermeknél is hatalmas izgatottság fogott el, amikor közeledtünk a hozzátáplálás időszakához. Akárcsak a babanevelés egyéb területein, itt is Dunát lehetett volna rekeszteni a felém áramló tanácsokból. Lássuk, melyeket tartok én megfontolandónak, ha eljön a szilárd ételek ideje!

Azt minden gyakorló édesanya tudja már, hogy ideális esetben a babánk 6 hónapos koráig csak szopik. Ha nincs elegendő anyatej, vagy valamiért a szoptatás nem megoldható, akkor a baba tápszert (is) kap. Ekkor már 4-5 hónapos kortól lehet próbálkozni a szilárd ételek bevezetésével.

Én mindkét gyermekemnél gyümölccsel kezdtem: ez lehet alma, őszi- vagy sárgabarack, körte. Bár épp szezonja van, a bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder stb.) 2 éves korig nem ajánlottak.

Az utóbbi években lezajlott kutatásoknak köszönhetően ma már azt javasoljuk, hogy a gluténtartalmú gabonák a bevezetett első ételek között legyenek. Ízletes kásákat készíthetünk belőle a babának, főzzünk fel natúr gabonapelyhet kevés vízben, és adjunk hozzá pürésített gyümölcsöt. Figyeljünk oda, hogy a gyümölcs mindig friss, érett, sértetlen legyen, alaposan mossuk meg. A bébiételek édesítése külön nem szükséges, én fontosnak tartom, hogy a babák az alapanyagok természetes ízével találkozzanak.

Almapüré babáknak

A pici lányom az almát nem és nem akarta megenni. Próbáltam párolva, főzve, nyersen lereszelve, de sehogy sem ízlett neki. Ez egy egyszerű recept, igaz, picit sokáig tart elkészíteni, de ...

Almás céklapüré babáknak

A cékla az egyik zöldség, amit szinte elsőként kaphat a baba. Én is sokszor készítettem a kisfiamnak így, úgy, amúgy, és bár megette, látszott, hogy el tudna képzelni finomabb ebédet. ...

Tovább növelhetjük a változatosságot a zöldségfélék bevezetésével: burgonya, sütőtök, sárgarépa, cékla. Főzve, sütve, kevés zsiradékon párolva kiváló főzelékalapok. Ezeket is sűríthetjük akár egy kis gabonapehellyel, ízesíthetjük gyümölcsökkel.

7-8 hónapos kortól adhatunk húst a főzelékhez feltétnek. Válasszunk zsírszegény húst és kímélően készítsük el: süssük, főzzük levesbe, pároljuk.

Fontos!

Az új alapanyagokat mindig fokozatosan vezessük be, figyeljük a baba reakcióját, soha ne erőltessünk semmit, legyünk óvatosak és türelmesek.

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!