Gyümölcscukor-tények

Egyszer egy ismerősöm akupunktúrás kezelés segítségével kívánt fogyni. A terapeutája a kezelés idejére megtiltotta a gyümölcsök fogyasztását. Szerintetek volt ennek értelme?

Szerintem a gyümölcsök elhagyásának a testsúlycsökkentés idején nincs értelme. Sőt. Kifejezetten butaságnak tartom - különösen ha épp szezonjuk van és tobzódunk a színes, illatos, ízletes termések kavalkádjában.

De lássuk, mire szoktak hivatkozni az„ellenzők”?Természetesen a gyümölcsök magas cukortartalmára.

Ezzel kapcsolatban annyi igaz, hogy a gyümölcsöknek van cukor tartalmuk - jellemzően fruktóz, azaz gyümölcscukor. Igaz az is, hogy ez lehet akár 10 g/10 dkg is és az is, hogy ez a cukor (szénhidrát) gyorsan felszívódik, mivel a gyümölcsben gyakorlatilag oldott állapotban van jelen.De remélem nem gondolja senki komolyan, hogy ha elhagyja a gyümölcsöket az étrendjéből (és máson nem változtat), akkor majd fogyni fog.

Mit gondolok én a gyümölcsökről?

1. Kiváló vitamin- és ásványi anyag források. Persze lehet azon is elmélkedni, hogy jajj, mennyi vitamin is van manapság a gyümölcsökben - csak szerintem nem érdemes. Én biztosan nem cserélném le az ízletes gyümölcsöket (és persze zöldségeket) színes kapszulákra.

2. Élelmi rost források - az élelmi rostok kedvezően hatnak emésztőrendszerünk működésére, táplálják a beleinkben élő, számunkra hasznos baktériumokat. Segítik a bélmozgást, magas víztartalmuknál fogva lazítják a székletet.

3. Alacsony energiatartalmúak - bár való igaz, hogy fő tápanyaguk a szénhidrát, magas víztartalmuk miatt az energiasűrűségük alacsony. Ha szénhidrát-anyagcsere zavarral élünk - azaz pl. cukorbetegek vagyunk vagy inzulinrezisztenciánk van, akkor sem kell elhagynunk a gyümölcsöket az étrendünkből - csak arra figyeljünk, hogy mindig fogyasszunk velük együtt olyan élelmiszert, ami a csökkenti a glikémiás indexet - pl. sajtot, felvágottat, magas rosttartalmú kenyérfélét, kekszet.

4. Rendkívül sokoldalúan elkészíthetők: levesnek, mártásnak, italnak, sütinek - de talán a legjobbak nyersen fogyasztva. Mehetnek a reggeli turmixba vagy müzlibe, tízóraira, uzsonnára marokszám, ebédre, vacsorára salátába vagy desszertnek. Ne sajnáljuk őket magunktól!

5. Színesek és finomak - változatossá teszik az étrendünket, fokozzák az étvágyat, díszítik a tálat, az asztalt.

+1. Nem utolsó sorban pedig azt gondolom, hogy a természet fantasztikus ajándékai, becsüljük meg őket és ha itt a szezon, térjünk be mindennap a zöldségeshez vagy a piacra!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...