Gyorspácolt "húsvéti sonkákat" kóstoltunk - felállítottuk a hetes sorrendet

Úgy döntöttünk, idén gyorspácolású hústermékeket tesztelünk húsvétra - bejártuk a legnagyobb boltokat, vakon pontoztunk. Ha nincs kedved/időd otthon főzni a sonkát, figyelj!

  • A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót.
  • Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst és több hozzáadott anyagot tartalmaz.
  • A hagyományos magyar sonkák hozzávetőleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak.

Valójában pedig nincs is húsvéti sonka, nem létezik ilyen meghatározás. Ilyen sonkák közül válogathatunk a boltokban:

  • Parasztsonka

Comb vagy lapocka, egészben vagy szeletelve forgalmazzák, minimum 30 napos érleléssel, 5 százalékos sótartalommal.

  • Nyers sonka

Comb vagy lapocka, pácolják, maximum 5 százalékos a sótartalom.

  • Hőkezelt sonka

A sótartalom maximum 3,5 százalék, főtt, sült és főtt-sült változat létezik.

  • A formában vagy bélben hőkezelt sonkák

Maximum 2,7 százalék sótartalom, ezek kevéssé népszerűek a magyarok körében.

Sonkája kizárólag a sertésnek van

Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, a lapockát, amelyből szintén készül sonka.

Na de mi az a gyorspácolt sonka, ami minden hipermarketben ott van?

A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, így pedig néhány hét alatt beérik.

  • A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják.

Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás - figyelmeztetett a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján Zsarnóczay Gabriella, az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Tesztünk előtt jártunk az Aldiban, Lidlben, Tescoban, Sparban, a többi nagyobb hálózatnál nem találtunk főtt sonkaféleséget - végül összesen hétféle gyorspácolású vákuumos terméket gyűjtöttünk be:

  • főtt combsonkát
  • lapockát
  • lapocksonkát
  • tarját

és vaktesztes kóstolás alapján felállítottuk saját sorrendünket egy ötös skálán pontozva.

Külsőre egyébként nehéz megkülönböztetni a gyorspácolt és hagyományosan pácolt termékeket. A felszeleteléskor viszont rögtön kibújik a szög a zsákból...

A tesztelés szubjektív, nem szakértői véleményt tükröz, a sorrendet pontozással állítottuk fel a vakteszt alapján.

Ha főzöd a sonkát, így főzd!

A versenyzők.

21+1 húsvéti sonkavariáció - újragondolva- katt!

Hungaro-food füstölt főtt kötözött lapocka, Aldi

Pontszám:17

Külső:húsos, szép, gumis, főtt kinézet, rózsaszín, normál, van színhúsrész

Állag:rágósabb, rugalmas,szétreped, ha ráharapsz

Íz:kellemes

Illat:füstös, deműfüst szagú

Összetevők:sertésbőrös lapocka, párolási adalékanyag, tápiókakeményítő, sertésfehérje, ízfokozó, étkezési só, antioxidáns, nitrites pácsókeverék, étkezési só, tartósítószer

Ár:1199 Ft /kg

TESCO Ász Kolbász Kft. - füstölt főtt sertéstarja

Pontszám: 10,5

Külső: szép középrózsaszín, guszta, húsos

Állag: rágós, vizes, szálkás, zselés, omlós

Íz: műíz, közepesen sós, nincs jellegzetes karaktere, mellékíze van, nem finom

Illat: nem kellemes, "hentesszag"

Összetevők: sertéstarja csont nélkül (69%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, burgonyakeményítő, sűrítőanyagok, glükózszirup, dextróz, sertésfehérje, ízfokozó, antioxidáns, sav.szab.anyag, aroma, fűszerkivonatok, tartósítószer

Ár: 1190 Ft / kg

Pick Frikandó Sonka, gyorspácolt, Spar

Pontszám:24 - egyértelmű győztes, és a legdrágább termék a legnagyobb hústartalommal

Külső:klasszikus sonka kinézet, halványrózsaszín, gusztusos, kemény kéreg, szép húsrész

Állag:puha, gumis, egyesek szerint nem rágós, másik szerint az, megfelelő zsírréteg látszik alul

Íz:zsíros, nem túlzottan karakteres, letisztult, finom, kicsit sós

Illat:nem erős, inkább szagtalan húsillat

Összetevők:bőrös, csont nélküli sertéscomb (89%) víz, étkezési só, burgonyakeményítő, emulgeálószerek, sűrítőanyag, dextróz, antioxidáns, aroma, ízfokozó, tartósítószer

Ár:1990 Ft / kg

Szigeti füstölt-főtt kötözött lapockasonka, Tesco

Pontszám: 11,5

Külső: márványos, cupákos, mócsingos, nincs színhús része

Állag: mócsingos, kocsonyás, zsíros, inas

Íz: rágós, nyersíz, zsíros, túl fűszeres, sertésíz

Illat: illatra jó, de gyanúsan "műfüst szaga van"

Összetevők: sertéslapocka bőrrel csont nélkül (74%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, burgonyakeményítő, sűrítőanyagok, glükózszirup, dextróz, sertésfehérje, ízfokozó, antioxidáns, habzásgátló, sav.szab. anyagok, aroma, fűszerkivonatok

Ár: 949 Ft / kg

Baroni Lidl füstölt főtt gyorspácolt kötözött lapocka

Pontszám:11

Külső:márványos, sokszínű, szép, klasszikus sonka, megnyerő, de lukacsos

Állag:pürés, babakaja-szerű, omlós, préselthús-állag, rágós, kocsonyás

Íz:műfüstíz, műíz, vízíz, füstös, semlegesebb húsíz

Illat:műfüstillat, semleges

Összetevők:70% sertéslapocka, ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, sertésfehérje, módosított kukoricakeményítő, cukor, maltodextrin, rostok, dextróz, zselésítő anyagok, sav.szab.anyagok, antioxidáns, sűrítőanyagok, aroma, tartósítószer

Ár:999 Ft / kg

Victus Mester füstölt főtt midi tarja, Tesco

Pontszám: 12,4

Külső: inas, vizes, nyershús-kinézet, szálas

Állag: kocsonyás, parizerszerű, puha

Íz: pácíz, vizenyős, parizeríz, sós

Illat: nincs különösebb, de enyhén füstös

Összetevők: csont nélküli sertéstarja, nitrites pác, só, antioxidáns, ízfokozó, sav.szab.anyag, stabilizátor, sűrítőanyag, szerkezetalakító, dextróz, burgonyakeményítő, füstaroma

Ár: 1690 Ft / kg

A csokoládényúl-tesztünket láttátok már?

18 csokinyusziból vakteszt alapján ez a mi 5 első helyezettünk

Tesco Value gyorspácolt füstölt főtt kötözött combsonka

Pontszám: 16,5

Külső: szép, egyszínű, sápadt, világos, szinte fehér, a kötözött kéregrész megnyerő

Állag: lyukacsos, roppanós, szivacsos, gumis

Íz: nem rossz, nem elég sós, felvágottsonka-íz, finom a páclé

Illat: májkrémes, löncshúsos, nincs

Összetevők: csontnélküli bőrös sertéscomb (73%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, dextróz, antioxidáns, tartósítószer

Ár: 1590 Ft / kg

ÖSSZEGEZVE:

Összességében azt ajánljuk, hogy gyorspácolt terméket akkor vegyünk, ha valóban nincs most alkalmunk magunk főzni a húst. Ha tehetjük, vegyünk a hentestől, piacról házi sonkaféleséget nyersen, és főzzük meg mi!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...