A június 16-ai apák napja és az október 31-ei Halloween között két fontos esemény szerepel a brit gasztronómiai naptárban: a grillezés és a piknik, hivatalosan mindkettő június 21-étől augusztus 31-éig tart. Az angolokra jellemző ez a konok szembeszegülés az éghajlat adottságaival: egy ilyen erős népen nem foghat ki holmi novemberi köd vagy a plusz fokokat alig elérő hőmérséklet. Ha nincs nyár, ők akkor is csinálnak maguknak. Egy magára valamit is adó háztartásban mindenképp találunk menő grillsütőt, de jobb napokon a parkok is tele vannak egyszer használatos kis grillrácsokkal, és körülöttük vidáman, harsányan sörözgető társaságokkal.
Angol recepteket itt találsz >>
A grillezendő étkek listáján mindenképp a húspogácsa és a kolbász áll vezető pozícióban. Számtalan, készen kapható termékből válogathatunk, de azért aki szeretné, megadhatja a módját: a hagyományos marhaburger mellett kacsából vagy épp halból is könnyűszerrel találhatunk recepteket. Gyarmataiktól tanulva, a britek nem vetik meg a humusszal és falafellel töltött zsemlét és a pálcikára húzott húsokból sült kebabot sem. Mind a kolbászok, mind a húspogácsák területén elterjedt a vega változat, illetve a szarvashús felhasználásával készült vadas jellegű is.
Egy rendes grillpartihoz hozzátartozik a hús mellett a hozzá illő zsömle, szósz és zöldségek kiválasztása is. A saláta is menő tartozéka lehet az összejövetelnek, készüljön kuszkuszból, tésztából, friss vagy a grillen megpirított zöldségekből. A desszertek közül adja magát a szezonnak megfelelő gyümölcsös felhozatal: krémek, piték vagy fagyik formájában, esetleg habcsók közepébe halmozva. Hogy a hangulat is meglegyen, a sztenderd sörös rekeszek mellett előkerülhetnek a koktélok is. Az ügyesebbek mojitót készítenek, de a sangria vagy a népszerű brit ital, a limonádéval hígított pimm’s összeállítása senkinek nem okoz gondot.