Gréti: egy tál mágia a hidegben

Nyakunkon a hideg. Az évnek ebben a szakaszában jól esik egy tál meleg főzelék. A feltéttől függően könnyebb vagy egészen laktató fogásokat varázsolhatunk az asztalra.

Máglyarakás ahogy Gréti készíti

Nagyon szeretem a máglyarakást, de a gyermekeim sajnos egyáltalán nem. Rövid közvéleménykutatás után kiderült, hogy a darált dió íze és a megbarnult alma színe a két ellenszenves ...

A jó, öreg krumplifőzelék

A krumpli, előkelőbb nevén burgonya, egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Nálunk is mindig ott lapul a szekrény alatti kiskosárban. Ella, igen, bármennyire is egyszerűen hangzik, nálam ő a nagy kedvenc. Gyönyörű sárga héja van, és ahogy színbéli társai, ez a lány is gyorsan megfő, ezért kicsit nagyobb kockákra vágom, nehogy szétessen.

További főzelékekért kattints ide >>

Szervezetünk nyáron megelégszik azzal, ha a sült hús mellé némi salátát fogyasztunk, de ebben a hűvös időben többet követel magának. Ilyenkor még a vékonyra szelt sültkrumpli is kevés. A könnyed köreteket felváltják a szívmelengető főzelékek. Közülük a leggyakoribb változat a krumplifőzelék. Készítsük akár tejjel és rántással vagy tejföllel és habarással, családunk sohasem tiltakozik ellene. Pont ellenkezőleg!

Ízes krumplifőzelék

Jönnek a hűvösebb idők. Nyáron elegendő salátát enni a husi mellé, de most egy tál főzelék szívet melengető kiegészítője a mindennapoknak.

A főzelék másik fontos ismérve a feltét. A krumpliból készült változatot a legtöbb menzán vagy tömegétkeztetési helyen szeletelt, egybesült fasírttal kínálják, jaj de finom is az! Ha viszont gyereke van az embernek, akkor nem követheti el azt a hibát, hogy bármilyen módon is hasonlítson az otthoni étel a sulishoz. Ez általában nem a kedvencük, ezért én mindig valamilyen, nem pörkölt ízesítésű szaftos husival adom. Ebben a formában még sosem volt ellenvetés!

Krumplifőzelék liszt nélkül

Bár én nem vagyok ellene a liszttel való sűrítésnek, ezt a főzeléket mindig így, liszt nélkül készítem. A burgonyának nagyon magas a keményítőtartalma, így lehetővé teszi, hogy a ...

Vörösbab-főzelék Dianaturától

Az igazi retró ételek mindig slágerek maradnak. Eszembe jutott a konzerv sólet, amelyben egy főtt tojás is volt, talán még most is lehet kapni az üzletekben..:) A rántás készíthető ...

Dhal makhani

Mindig a fiam körül forog a világ. Nem egyszerű neki főzni. Olykor indiai étteremben ebédelünk, ahol is megkóstolta ezt az ételt. Nem is hittem el, de megszerette. Gondoltam, ezzel ...

Citromos lencsefőzelék

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket, de mindig elfeledkezünk róla, így csak ritkán kerül az asztalra. Akkor viszont annál jobban örül neki mindenki.

Zöldellő spenót

A krumpli szuper élettani hatásairól nehezebb lenne egy terjedelmes tanulmányt írni, mint a spenótéról. Én biztos, hogy nem a benne rejlő vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal kezdeném, hanem az első, szembeötlő szépségével, a zöld színével, mely nemcsak nyugtató hatású, hanem az őszi, téli szürkeségben felvillanyoz és új erőre ébreszt.

Gyors kencék rohanó anyáknak >>

Gréti tippje: Friss és fagyasztott formában is vásároljuk a bio változatát, ezt garantáltan nem trágyázott földben növesztették, így nitráttartalma jóval alacsonyabb.

Nagymamám frissen pucolt spenótból készítette a főzeléket, sokszor én is segítettem neki a nemkívánatos szárak eltávolításában. Tejbe áztatott zsemlével duzzasztotta az adagot és fokhagymás rántást kevert hozzá. Imádtam! Most azonban sok gyerkőccel és egy fokhagymára érzékeny gyomrú apukával nem tudom reprodukálni a családi receptet. Kifejlesztettem egy igazán gyorsan összeállítható változatot, mely békebeli ízvilág helyett krémességével nyerte meg a család tagjainak tetszését.

Krémes spenótpüré

Fagyasztott spenótpüré és friss tojás mindig van a hűtőben. Ha nagyon sűrű a délutánom, akkor csak előkapom őket, és pár perc alatt elkészítem a csodaszép színű vacsorát.

Tudtad?Habár Popeye, a tengerész vasöklűvé, bombaerőssé vált minden akciója előtt egy adagtól, aspenótnak még sincs eredendően magas vastartalma, ez a talaj összetételétől függ.

Ízhalmozás: ízgyűjtő körút Grétivel >>

1 rakás mágia

Nagyon szeretem a máglyarakást, de gyermekeim, sajnos, egyáltalán nem. Meg kellett tudnom az igazságot. Rövid közvélemény-kutatás után kiderült, hogy a darált dió íze és a megbarnult alma színe a két ellenszenves tényező számukra. Ez nem lehetett akadály, kicseréltem őket! A diót nagyon puhára őrölt mandulára, az almát nektarinra és meggyre váltottam fel. Ezzel az újítással számukra egy ismeretlen, de minden elvárásuknak megfelelő mindent bele sütit készítettem!

Máglyarakás szilvával

Természetesen ezt is el kellett készítenem a kapott szilvából, mert megérdemlem. :-) Örök kedvenc, sikerült másokkal is megszerettetni. ;-) Ó, ami a másik nyomós ok: szerettem volna ...

Máglyarakás zora konyhájából

Nekem a sütésnél, amikor még csak lekvár van a tetején, állandóan kifolyik a lekvár, és lefolyik a sütő aljára, és füstöl. Ezért alufóliát szoktam tenni a sütő aljára vagy ...

Diós máglyarakás

Ha esetleg Húsvét után marad egy kis kalács, akkor készíthetünk belőle például egy isteni máglyarakást. Legjobb hozzá a kissé már szikkadt kalács, ilyenkor jobban magába szívja az ...

Máglyarakás 4. - extra

Gyerekkorom óta imádom ezt az egyszerű finomságot, és ha már elkészítem, kinyitom a fantáziám ajtaját, és megpróbálok minden (ehetőt) belerakni. :-)

Jövő héten „marhaságokkal” szolgálok, addig is faljunk főzeléket tányérszámra!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...