Gréti: sulikezdés, avagy a szendvicspara

Megint elkezdődött a suli, és ezzel együtt a korai kelés és szendvicskészítés! Négy gyerkőc, négy egyéniség, négy különböző fajta kívánalom.

A legkisebb utálja a barna kenyeret és a sajtot a szendvicsben, neki sonkás, párizsis vagy szalámis kiflit készítek, paprikával – legalábbis tavaly még így kérte, kíváncsian várom az idei fejleményeket – és mini csomagolt sajtot teszek a dobozába. A legnagyobb vigyáz az alakjára és nem ebédel a gimiben, mondván, rossz a felhozatal. Csinos táskájába túl nagy uzsis doboz nem fér (…és ciki!), úgyhogy előző évben átálltunk a szuper, jól záródó tasakozásra. A két 12 éves nem szereti a paprikát a szendvicsben, nekik külön csomagolom. Ugyancsak külön kapnak még tisztított, csíkozott sárgarépát, gyümölcsöt, a kisebbek Túró Rudit, tejszeletet. Házi teát vagy vizet viszont mindenkinek adok.

Suliszendvics sajtkrémmel

Hozzávalók 1 főre

  • két szelet bajor parasztkenyér
  • 4 kk kéksajtos krémdesszert (bármely más sajtkrém is megfelel)
  • 3 szelet paranyica
  • 4 szelet kígyóuborka
  • ruccola v. madársaláta

Elkészítés

  1. A kenyeret vastagon megkenjük sajtkrémmel.
  2. Ráhelyezzük a sajtszeleteket, az uborkát, arra a salátát.
  3. Másik szelet kenyér a tetejére, csomagoljuk a szendvicset.

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Suliszendvics paradicsommal

Hozzávalók 1 főre

  • 1 db lenmagos barna zsömle
  • 4 kk. piros pesto
  • 2 db koktélparadicsom
  • ruccola v. madársaláta
  • 3-4 parmezánforgács

Elkészítés

  1. A zsömlét félbevágjuk és megkenjük piros pestóval.
  2. Először salátával ágyazunk, majdjön a karikázott paradicsom.
  3. Újból salátaés végül a parmezánforgácsok ráhelyezése után összezárjuk.
  4. Csomagoljuk a szendvicset agyerekeknek.

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Suliszendvics mozzarellával

Hozzávalók 1 főre

  • 1 db császárzsömle
  • pár szem minimozzarella
  • 2 szem koktélparadicsom
  • 1 szelet prágai sonka
  • madársaláta v. ruccola
  • margarin v. vaj
  • bazsalikomszórás

Elkészítés:

1. A zsömlét félbevágjuk, vajazzuk (vagy margarinnal megkenjük).

2. A feltétek sorrendje: sonka, mozzarella és paradicsomkarikák.

3. A tetejükre helyezzük a salátát és némi bazsalikomszórás után bezárjuk a szendvicset.

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Gyors reggeli

Soha nem engedem el a gyerekeket suliba reggeli nélkül. A leggyorsabb reggeli, amit szinte minden nap esznek, a műzli tejjel, joghurttal vagy rizstejjel. Amennyiben fel tudok kelni korábban – mert be kell vallanom, a korai kelés nem erősségem –, akkor tojásételeket készítek nekik.

A leggyorsabb a sima vagy sonkás tojásrántotta, de a lágytojás, ham and eggs és az omlett is belefér néha. Bundáskenyeret szigorúan csak hétvégén készítek! Akkor viszont hatalmas adagban. A felvert tojásba sajtot szoktam reszelni. A kicsik ketchuppal, a nagyobbak tejföllel eszik. Imádjuk!

Egy-egy reggeli közben az örömök-gondok-érzések vagy akár az éppen „levetített” álmok egymással történő megosztása jelentősen elősegítik a csapat összetartását, ezért mindig fektessünk nagy hangsúlyt rá. Nálunk módosítani kellett két ismert mondást: magyar ember az evés szüneteiben beszél. Teli szájjal pedig meghallgatjuk, hogy mi is van a többieknek a szívén.

Omlettreceptek itt >>

Vacsora együtt

Este újból együtt ülünk az asztalhoz, ahol főtt étel várja őket, ami mellett nyugodtan átbeszélhetjük a napi történéseket. Ilyenkor, idő híján, jönnek a gyors és egyszerű étkek.

Például sült hús rizzsel és salátával. Ameddig a rizs fő és a csirke pirul, van egy kis szusszanásnyi időnk nekifeküdni a házi feladatok átnézésének.

Tavaszias csirkecomb tepsiben

Hozzávalók 4 főre:

  • 6-8 bőrös csirke alsócomb
  • 2 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 fej hagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1/2 dl víz
  • Tavaszi csirke v. Sült csirke fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. A combokat jól megmossuk, az esetleges maradvány tollakat eltávolítjuk, besózzuk és tepsibe vagy jénaiba helyezzük.
  2. A paradicsomot, paprikát, hagymát (de készíthetjük sárgarépával, paradicsommal és póréval is) nagyobb szeletekre vágjuk, a húsokra/közé helyezzük, fűszerkeverékkel megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk.
  3. Egy kis vizet öntünk alá. Előmelegített, légkeveréses sütőben fóliával letakarva 45 percig sütjük, majd a tetőt/fóliát levesszük, és aranybarnára pirítjuk.
  4. Sütés közben el ne felejtsük a keletkezett fincsi szafttal – ami tálaláskor a rizsre is szuper lesz – egyszer-kétszer mindenképpen meglocsolni!
  5. A zöldségektől isteni zamata lesz a húsnak és nem hagyja kiszáradni azokat.
  6. Friss salátával vagy uborkasalátával tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Sültcsirke-receptek itt >>

Tavaszi csirkecomb tepsiben

Hétköznap délutánonként, amikor a gyerkőceimmel tanulunk a másnapi dolgozatra, nincs időm órák hosszat főzőcskézni a konyhában. Ilyenkor jönnek a szuper-tepsis husik rizzsel! Nem ...

Jövő héten két, szezonjából kifutó finomsággal, a szilvával és lecsóval foglalkozom cikkemben majd. Addig is sok erőt kívánok a reggeli uzsonnakészítéshez minden kedves szülőnek!

Gréti

Gréti receptjei itt >>

Gréti: a legjobb jégkása otthon készül >>

Gréti: gyors tészta az apartmanban >>

Gréti: Balaton-parti gyermeketetés >>

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...