Megint elkezdődött a suli, és ezzel együtt a korai kelés és szendvicskészítés! Négy gyerkőc, négy egyéniség, négy különböző fajta kívánalom.
A legkisebb utálja a barna kenyeret és a sajtot a szendvicsben, neki sonkás, párizsis vagy szalámis kiflit készítek, paprikával – legalábbis tavaly még így kérte, kíváncsian várom az idei fejleményeket – és mini csomagolt sajtot teszek a dobozába. A legnagyobb vigyáz az alakjára és nem ebédel a gimiben, mondván, rossz a felhozatal. Csinos táskájába túl nagy uzsis doboz nem fér (…és ciki!), úgyhogy előző évben átálltunk a szuper, jól záródó tasakozásra. A két 12 éves nem szereti a paprikát a szendvicsben, nekik külön csomagolom. Ugyancsak külön kapnak még tisztított, csíkozott sárgarépát, gyümölcsöt, a kisebbek Túró Rudit, tejszeletet. Házi teát vagy vizet viszont mindenkinek adok.
Suliszendvics sajtkrémmel
Hozzávalók 1 főre
- két szelet bajor parasztkenyér
- 4 kk kéksajtos krémdesszert (bármely más sajtkrém is megfelel)
- 3 szelet paranyica
- 4 szelet kígyóuborka
- ruccola v. madársaláta
Elkészítés
- A kenyeret vastagon megkenjük sajtkrémmel.
- Ráhelyezzük a sajtszeleteket, az uborkát, arra a salátát.
- Másik szelet kenyér a tetejére, csomagoljuk a szendvicset.
A recept elmenthető a receptkönybe itt >>
Suliszendvics paradicsommal
Hozzávalók 1 főre
- 1 db lenmagos barna zsömle
- 4 kk. piros pesto
- 2 db koktélparadicsom
- ruccola v. madársaláta
- 3-4 parmezánforgács
Elkészítés
- A zsömlét félbevágjuk és megkenjük piros pestóval.
- Először salátával ágyazunk, majdjön a karikázott paradicsom.
- Újból salátaés végül a parmezánforgácsok ráhelyezése után összezárjuk.
- Csomagoljuk a szendvicset agyerekeknek.
A recept elmenthető a receptkönybe itt >>
Suliszendvics mozzarellával
Hozzávalók 1 főre
- 1 db császárzsömle
- pár szem minimozzarella
- 2 szem koktélparadicsom
- 1 szelet prágai sonka
- madársaláta v. ruccola
- margarin v. vaj
- bazsalikomszórás
Elkészítés:
1. A zsömlét félbevágjuk, vajazzuk (vagy margarinnal megkenjük).
2. A feltétek sorrendje: sonka, mozzarella és paradicsomkarikák.
3. A tetejükre helyezzük a salátát és némi bazsalikomszórás után bezárjuk a szendvicset.
A recept elmenthető a receptkönybe itt >>
Gyors reggeli
Soha nem engedem el a gyerekeket suliba reggeli nélkül. A leggyorsabb reggeli, amit szinte minden nap esznek, a műzli tejjel, joghurttal vagy rizstejjel. Amennyiben fel tudok kelni korábban – mert be kell vallanom, a korai kelés nem erősségem –, akkor tojásételeket készítek nekik.
A leggyorsabb a sima vagy sonkás tojásrántotta, de a lágytojás, ham and eggs és az omlett is belefér néha. Bundáskenyeret szigorúan csak hétvégén készítek! Akkor viszont hatalmas adagban. A felvert tojásba sajtot szoktam reszelni. A kicsik ketchuppal, a nagyobbak tejföllel eszik. Imádjuk!
Egy-egy reggeli közben az örömök-gondok-érzések vagy akár az éppen „levetített” álmok egymással történő megosztása jelentősen elősegítik a csapat összetartását, ezért mindig fektessünk nagy hangsúlyt rá. Nálunk módosítani kellett két ismert mondást: magyar ember az evés szüneteiben beszél. Teli szájjal pedig meghallgatjuk, hogy mi is van a többieknek a szívén.
Vacsora együtt
Este újból együtt ülünk az asztalhoz, ahol főtt étel várja őket, ami mellett nyugodtan átbeszélhetjük a napi történéseket. Ilyenkor, idő híján, jönnek a gyors és egyszerű étkek.
Például sült hús rizzsel és salátával. Ameddig a rizs fő és a csirke pirul, van egy kis szusszanásnyi időnk nekifeküdni a házi feladatok átnézésének.
Tavaszias csirkecomb tepsiben
Hozzávalók 4 főre:
- 6-8 bőrös csirke alsócomb
- 2 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 fej hagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1/2 dl víz
- só
- Tavaszi csirke v. Sült csirke fűszerkeverék
Elkészítés:
- A combokat jól megmossuk, az esetleges maradvány tollakat eltávolítjuk, besózzuk és tepsibe vagy jénaiba helyezzük.
- A paradicsomot, paprikát, hagymát (de készíthetjük sárgarépával, paradicsommal és póréval is) nagyobb szeletekre vágjuk, a húsokra/közé helyezzük, fűszerkeverékkel megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk.
- Egy kis vizet öntünk alá. Előmelegített, légkeveréses sütőben fóliával letakarva 45 percig sütjük, majd a tetőt/fóliát levesszük, és aranybarnára pirítjuk.
- Sütés közben el ne felejtsük a keletkezett fincsi szafttal – ami tálaláskor a rizsre is szuper lesz – egyszer-kétszer mindenképpen meglocsolni!
- A zöldségektől isteni zamata lesz a húsnak és nem hagyja kiszáradni azokat.
- Friss salátával vagy uborkasalátával tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
A recept elmenthető a receptkönybe itt >>
Jövő héten két, szezonjából kifutó finomsággal, a szilvával és lecsóval foglalkozom cikkemben majd. Addig is sok erőt kívánok a reggeli uzsonnakészítéshez minden kedves szülőnek!
Gréti
Gréti: a legjobb jégkása otthon készül >>