Gréti: Pécsi gasztrotúra gyerekekkel

Gréti: „Pécs gyönyörű város, ahová bármikor szívesen utazunk. Ott-tartózkodásunk általában munkával gazdagított, most azonban más szemszögből, gyerekekkel fedeztük fel."

{ GALÉRIA = title:Sajtos%20karaj%20tepsiben, 3,1,2,4,5,6,7 }

Mennyivel másabb a gyermekek érdeklődése a felnőttekénél. Persze ők is szeretnek jókat enni, de amint jóllaktak, már mennének tovább. Látni, látni! A Zsolnay-negyed valóságos gyermekparadicsom. Kiállításaival, a budapesti Csodák Palotájához hasonlatos tudományos gyűjteményével, kertjével egész napos program. Egy-egy látványosság megtekintése között hét-nyolc kávézó és büfé kínálatából válogathatunk. Mi fordítva csináltunk mindent, hiszen gyerekekkel fő az édesség! A fantasztikus kínálatú csokiboltnál kezdtünk, utána jó adag kultúra és végül kis gasztronómia gyanánt melegszendvics várt minket a büfében. A helyi fiatalember ugyan a bábszínházban működő kis éttermet ajánlotta, de odáig nem jutottunk el a fáradt bandával. Irány vissza a szállodába, pizzarendelés a helyi szupervállalkozástól, taxi és pizzafutár, two-in-one és hatalmas biliárdcsata az alagsori barlangban.

Marhaságok, malacságok

Körtével és gorgonzolával grillezett karaj

Másnap a sok-sok édesség és szénhidrát után valami meleg és tartalmas étel is le kellett, hogy csússzon a torkukon. Nem bíztuk a véletlenre. A már jól bevált helyünkön, a székesegyház tövében, egy pezsgőüzem mellett, középkori eredetű pincerendszerben kialakított étteremben vacsoráztunk. A gyerekek sült kacsa- és csirkemellet ettek házi burgonyapürével, brokkolival. Az én választásom a körtével és gorgonzolával grillezett karajra esett. Ó, egek! Milyen jól tettem! Hozzá, frissen gyöngyöző pezsgőt kortyoltunk. Ez az igazi élet Pécsen! Hazaérkezésünk utáni nap első utam a henteshez vezetett, ahonnan gyönyörű karajszeletekkel és mosolygó arccal léptem ki, utána a körte és a sajt beszerzése sem maradt el. Natúrszeletet gyakran készítek. Hol ezt, hol azt teszek a tetejére, hogy feldobjam valamivel. Most persze körtével és gorgonzolával készítettem. Ezt a nem mindennapi ízhatást éreztem már korábban salátában, az sem semmi, de husival egészen különleges. Egy pohárka száraz pezsgővel pedig ünnepi fogást varázsolhatunk az asztalra.

Gréti: Egy tál mágia a hidegben

Tepsis sajtos karajszeletek

A karaj annyira bevált, pedig egy hónapban csak egyszer-kétszer szoktam disznóhúst szervírozni, hogy pár nappal később egy másik kedvencemet, tepsis sajtos karajt sütöttem. Korábban mindig csirkemellel készítettem ezt az ételt, mindenféle lisztezés nélkül, de amióta barátnőmnél megláttam a sütőből frissen érkező, gyönyörű, tepsinyi sajtos karajt, azóta szinte csak ezt a sokkal csinosabb küllemű verziót készítem. Ez a nagyon mutatós sajtos husi csak kicsivel több adjusztálást igényel, mint rántott kollégája. Családi, vasárnapi ebédre a húsleves után kitűnő fogás.

Gyors kencék rohanó anyáknak

Jövő héten egy forró, sós vízben főtt gabonatermékről, a tésztáról írok.Addig is karajozzuk be az életünket!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...