Gőzgombóc – Mari nagyi módra

Azt hiszem, a gombóc szó varázserejű. Amint kimondjuk, azonnal felcsillan unokáink szeme. A gőzgombóchoz ráadásul még a maradék dió és mák is kiválóan felhasználható.

Nehéz lenne kideríteni, hogy miért szeretik a gyerekek a gombócokat – és persze a felnőttek is –, de talán nem is fontos mindig mindennek tudni az okát. A lényeg, hogy készülhet túróból, krumplis vagy akár kelt tésztából, lehet szilvával, barackkal vagy lekvárral töltött, nagyon hamar csak hűlt helyét találjuk a tálban – és nem azért, mert elgurult…

Nálunk a gőzgombócnak egy egyszerűbb formája honosodott meg – könnyű elkészíteni, alig hibázhatunk vele. Felvidéki őseimnek hála, már gyerekkoromtól állandó fogás a családban. A gőzgombócot persze a csehek, az osztrákok, a németek is magukénak vallják, de hogy hol készülhetett az ős-gőzgombóc, azt hiszem, már nemigen tudnánk kideríteni.

Gőzgombóc

A síelések kedvelt pillanatai, amikor megállunk egy kis pihenőre a pálya tetején és a Hüttében bemajszolunk egy óriási gőzgombócot. Imádjuk! Egyáltalán nem bonyolult az otthoni ...

Nem is baj, a fontos, hogy unokáim is imádják, mi több, a gombócgyártásban is lelkesen segítenek. Csak valahogy mindig több lekvár fogy az eredetileg kalkuláltnál… Ha előállna az a helyzet, hogy időnek előtte elfogy a lekvár, akkor sincs semmi baj, van más megoldás.

Mari nagyi tippje: Úgy is mennyei, ha nem töltjük meg a tésztát, csak formáljunk gombócokat, és ha kész, kakaóval szórjuk meg.

Ugyanabból a gombócadagból így készülhet mákos, diós, kakaós változat is, sőt akad olyan gyerek is a családban, aki csak vajjal nyakon öntve szereti.

Gőzgombóc sütőben

Hozzávalók

  • 1 kg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 5-6 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • szilvalekvár
  • cukrozott darált dió/mák

Elkészítés

Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, olajat, az élesztőt és a tejjel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egyforma négyzetekre vágjuk. Minden tésztadarab közepébe 1 kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk.

Gőzgombóc II Helena konyhájából

Ezt a receptet a lányomtól hallottam szájról-szájra terjedve (szakácsnőtől van, aki óvodában főzött), sokkal finomabb, puhább a gombóc. Ma kipróbáltam, és nagyon elégedett vagyok, ...

Mitarashi Dango

A dango önmagában íztelen, ezért többféle recept van az ízesítésére. A mitarashi az egyik legkedveltebb dango japánban, édes ízével kiváló desszertnek, de sima harapnivalónak is ...

Gőzön főtt bukta

Dédnagymamám receptje. Sajnos nem osztotta meg velünk a receptet, évek kísérlete, míg sikerült ugyanolyan Gőzönbuktát csinálni. 5 gyermek, 9 unoka, 5 dédunoka emlékszik ezekre az ...

Gőzgombóc Petruska konyhájából

Már régóta ki akartam próbálni ezt a finomságot. Egy tavalyi Gyöngy magazinban találtam is egyet, ezt javítottam fel egy kicsit. Fiam a kakaósat szereti, én a lekvárosért rajongok.

Tarka gőzgombóc

Egy receptkártyáról van ez a recept. Nagyon finom és igen laktató. Könnyű zöldségleves után főételnek is nagyon jó.

Füzéri páránfőtt

Ez is egy gyöngyszem Borbás Marcsi receptjei közül. Nagyon szeretem, de csak ritkán durálom neki magam az elkészítésének. (Legalább nem hízom addig sem annyira. :-)) Szerintem igazi ...

Gőzgombóc 2.

Ez egy tradicionális osztrák étel, mikor étteremben ettem, mondtam, hogy ezt egyszer ki kell próbálnom házilag is. :) Nem bántam meg. Egyszerűnek néz ki, de annál jobban laktató.  

Gőzgombóc

A síelések kedvelt pillanatai, amikor megállunk egy kis pihenőre a pálya tetején és a Hüttében bemajszolunk egy óriási gőzgombócot. Imádjuk! Egyáltalán nem bonyolult az otthoni ...

A gombócokat kivajazott lábasba egymás mellé tesszük (ne szorosan!), majd vizet öntünk alá (úgy fél-egycentinyit), és lefedve, előmelegített sütőbe rakjuk. Amikor kész, olvasztott vajjal meglocsoljuk, cukrozott darált dióval/mákkal meghintjük.

Majd' elfelejtettem: unokáim azt kérték, adjam át Gombóc Artúr üzenetét. Íme: mindenkit üdvözöl, imádja a kakaós gombócot, de ha lehet, ő mégis csokisat szeretne!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...