Gombócot és pitét a szilvából!

Ki ne szeretné a szilvás gombócot vagy hovatovább, a hungarikumnak számító szilvapálinkát? Összeszedtük a legnépszerűbb szilvás finomságokat!  

Itt a viaszos héjú, lila gyümölcs szezonja, már száz-kétszáz forinért kínálják kilóját a zöldséges standokon. Számos fajtája létezik, a debreceni magvaváló, muskotályos szilva érett, lédús, keményhúsú termés, ellentétben a magas cukortartalmú besztercei szilvával, amit világszerte (el)ismernek és lekvárok keresett alapanyagaként vásárolják. Érdekes, hogy feldolgozva talán sokkal többen szeretik ezt az augusztus-szeptemberi kincset mint nyersen, ezért most felsorakoztatjuk a legnépszerűbb elkészítési módokat!

Mindenki kedvenc szilvás gombóca

Nincs mit ragozni azon a tényen, hogy a szilvás gombóc nemzeti kincs, az Indul a bakterház elhíresült gombócdobálós jelenete cseppnyi vadromantikával is megtoldotta a szilvásgombóc mítoszát. Az eredeti burgonyával és lehetőség szerint kisebb szemű szilvákkal készül, vaj vagy zsír adagolásával lazítjuk a tésztát (nem margarinnal!). Ha mindenünk van, csak éppen időnk nincsen, akkor jobb híján a csak liszt felhasználásával előállított verzió is megteszi.

Szilvásgombóc

A szilvás gombóc, a réteshez hasonlósan, a gyermekkorom nyarait, Nagymamám konyháját idézi. Szeretem készíteni, mert a gombócok gyártása egyúttal időutazás is számomra, a régi szép ...

Szilvás gombóc 5. - zsírral

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele ...

Ó, azok a szilvás piték és lepények! Óhatatlanul a rozsdaszínű őszi falevelek és a mindent beterítő fahéjillat jutnak eszünkbe ezekről a mesés sütikről, melyekről az a legenda járja, hogy a legjobbak nagyanyáink idejében készültek, pedig bátran kísérletezhetünk a kelt tésztákkal. A szükséges kelesztési időt ne lépjük túl, illetve általános szabály, hogy türelmetlenkedni se jó, mert lapos marad a süteményünk.

További szilvásgombóc receptekért ide kattints >>

A lekvárok királya

Ahány ház, annyi szilvalekváros recept, mi most a legegyszerűbbet ajánljuk. Legalább öt órán keresztül süssük a szilvaszemeket tepsiben, száz fok alatt, majd ha az összes nedvesség távozott a finomságból, turmixoljuk és töltsük fertőtlenített üvegekbe az isteni masszát. Cukrot nem igényel, elvileg tartósítást sem, de a biztonság kedvéért azt javasoljuk, két réteg befőzési fólia közé tegyünk valamilyen tartósítóanyagot és azzal fedjük be, mielőtt rácsavarnánk a tetejét.

Még több szilváspite-receptet itt találsz >>

Így semmi mesterséges nem kerül a lekvárunkba, mégis ki fogja bírni a kamrapolcon a következő hónapokat. A szilvából mártások, szószok is készülhetnek, elsősorban a vadhúsokhoz, esetleg a marhához tudjuk passzintani őket. Valaki extra csípősen készíti, ezekhez is mutatunk pár tippet.

Kínai szilvaszósz

Már régóta  terveztem az elkészítését.  Kár, hogy eddig vártam vele, mert nagyon finom. Sokféle változata létezik. Az eredeti kínai receptben rizsecettel főzik.  Azt is ki fogom ...

Háztartástan rovatunkból kiderül, mire használd a csicseriborsót >>

Eláruljuk, hogyan kell tökéletesen panírozni >>

Még több Aktuális-cikkért ide kattints >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...