Goji - a legújabb csodabogyó?

Goji bogyó vagy másnéven farkasbogyó - sokak szerint egy csodatermés. Lássuk, megéri-e bevásárolni belőle?

Egyre többet hallhatunk egy új csodabogyóról - a Goji bogyóról, más néven farkasbogyóról. Hívei szerint felpörgeti az immunrendszert, serkenti az agyműködésünket, részt vesz a szív- és érrendszeri ill. a daganatos betegségek megelőzésében és még tovább is fogunk élni tőle. A Goji bogyó C-, B2- és A-vitaminokat, vasat, szelént és antioxidánsokat tartalmaz.

Aszalt Goji bogyók

Idehaza bio-, egészségboltokban juthatunk hozzá a Goji bogyó aszalt változatához. Én először egy salátákhoz összeállított magkeverék alkotójaként találkoztam vele, de megvásárolhatjuk préselt levét is. Az apró bogyó-aszalványok fanyar ízűek, de nagyon jól illeszkednek friss zöldséges- vagy gyümölcssalátákhoz, szórhatjuk őket téli melengető krémleveseinkbe is.

A kínai orvoslásban több ezer éve használják a bogyót illetve annak préselt levét, azonban az első bekezdésben felsorolt egészségvédő hatásai tudományosan eddig nem kerültek igazolásra. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, bár gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása magas ára miatt nem biztos, hogy sokak életében reális. A hazánkban termő bogyós gyümölcsök pl. feketeribizli, áfonya szintén gazdagok C-vitaminban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban. Ha nincs érkezésünk a Goji bogyóhoz, fogyasszuk ezeket bátran helyette, szezonban nyersen, szezonon kívül gyorsfagyasztott, aszalt változataikat, hiszen antioxidáns tartalmuk ekkor sem vész teljesen kárba.

Gyümölcsös azték zsályakása

Mivel lisztérzékeny (is) vagyok így állandóan vadászok újabb receptek után, ezt a neten találtam, Jason Wrobel receptje, aminek kimondottan örülök, ugyanis ez az egyik legfinomabb étel, ...

Banánfagyi mézes kakaóvajjal

Nagyon finom, nyers, egészséges fagylalt meleg nyári napokra. Lehet mandulát vagy mogyorót, akár diót is használni, ízlésünk szerint. Ha kevesebb kókuszolajat teszünk a keverékbe, akkor ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...