Gáz, villany, kerámia, indukciós? - Melyik főzőlap a jobb? Most eláruljuk!

Felújítod a konyhád, vagy most rendezed be a frissen vásárolt lakásod/házad? Ha főzőlapvásárlás előtt állsz, segítünk dönteni! (x)

Főzőlapot választani mindig nehéz. Ki-ki a maga kedvence mellett szokott érvelni. Nálunk az irodában is van, aki a gázra és van, aki az indukciósra vagy kerámiára esküszik. Megpróbáltuk összeszedni a pro és kontra érveket az egyes fajtákkal kapcsolatban, így segítséget nyújtva a választásban.

1. Gáz

Sokan esküdnek a gáztűzhelyre, mivel könnyen kezelhető, és állítják, nem hibásodik meg olyan hamar, mint az elektromos társaik. Mellette szokott még szólni, hogy sokan gázon tanultak meg főzni, az indukciós lapot nehezebben tudják kezelni, esetleg nem is szeretnék megtanulni a használatát.

Előnyök:

  • bármilyen edénnyel lehet rajta főzni
  • olcsóbb lehet az indukciós változatoknál, és ha van gázkiállás, akkor könnyen be is köthető
  • jól és azonnal szabályozható a hőfoka

Hátrányok:

  • nem elég biztonságos, mert vigyázni kell a lángra, hogy ne gyulladjon meg a tűzhely környezetében semmi. Arra is figyelni kell, hogy alaphelyzetbe legyen állítva minden kapcsoló, miután végeztünk a főzéssel.
  • nehezebb takarítani a rózsáraés az aköré rakódott szennyeződéseket
  • nem annyira takarékos, mert a hőt nem csak az edénynek adja le, hanem a környezetnek is.

Tudtad?

A Nemzeti Közművek segítségével - Magyarországon egyedülálló módon - egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít.Részletes információért kattints ide!

2. Villany

Nekünk főleg a kollégiumi éveinkből rémlenek ezek a szerkezetek. Ott csak ilyen főzőlapok voltak. A legelőnytelenebb fajták, szerencsére manapság elég nehéz őket beszerezni. Nagyon lassan melegednek fel, lassan fő meg rajtuk az étel.

Előnyök:

  • nem sok van, az egyik, hogy olcsó
  • bármilyen edénnyel használható, és nem fognak miatta túl hamar tönkremenni

Hátrányok:

  • lassan melegszik fel, rossz szabályozni a hőfokot
  • sokat fogyaszt
  • nehezen takarítható a felülete, főleg, ha odaég rá valami

3. Kerámia

Ha nincs bevezetve a gáz, jó választás lehet. Könnyen tisztítható, ráadásul időzíteni is lehet a főzést rajta, ha egy drágább változatot választunk.

Előnyök:

  • árban valahol a gáz és az indukciós főzőlapok között vannak
  • könnyen tisztítható
  • bármilyen edénnyel használható
  • biztonságosabb, mint a gáztűzhelyek
  • villanyfogyasztása jobb, mint a villany platniké

Hátrányok:

  • hőszabályozása nem a legjobb, lassan hűl le, ha lejjebb vesszük a hőfokot
  • a kifutó ételek azonnal rá tudnak égni a főzőlapra, ami valljuk be, annyira nem jó

4. Indukciós

A legmodernebb változat. Jobban szabályozható a hőfoka, biztonságos, ugyanakkor ennek is megvannak az apró hátrányai.

Előnyök:

  • nagyon könnyen takarítható, mivel a hő nem alulról jön
  • biztonságos, mivel ha nincs rajta edény, akkor nem melegszik a főzőlap
  • ez a legenergiatakarékosabb, mivel akkor fogyaszt, amikor edény van rajta, ha nincs rajta semmi, és mégis be van kapcsolva, akkor csak minimális a fogyasztása

Hátrányok:

  • nem használható bármilyen edénnyel, csak a jó minőségű fémekkel, illetvemágnesezhető aljúakkal
  • drágább, mint a kerámia és a gáz főzőlapok

El kell, hogy szomorítsunk mindenkit, mert igazából nem lehet igazságot tenni a főzőlapok között, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. A legtöbb hátránnyal a régi villanyplatni rendelkezik, ezért azt ajánljuk a legkevésbé, de igazából nem lehet megmondani, hogy a gáz a jobb vagy az indukciós. Azoknak sem kell csüggedniük, akik a gáz- és villanyváltozatot is szeretik: ma már léteznek olyan főzőlapok, amelyekbe mindkét technológia be van építve.

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...