Főzőlapot választani mindig nehéz. Ki-ki a maga kedvence mellett szokott érvelni. Nálunk az irodában is van, aki a gázra és van, aki az indukciósra vagy kerámiára esküszik. Megpróbáltuk összeszedni a pro és kontra érveket az egyes fajtákkal kapcsolatban, így segítséget nyújtva a választásban.
1. Gáz
Sokan esküdnek a gáztűzhelyre, mivel könnyen kezelhető, és állítják, nem hibásodik meg olyan hamar, mint az elektromos társaik. Mellette szokott még szólni, hogy sokan gázon tanultak meg főzni, az indukciós lapot nehezebben tudják kezelni, esetleg nem is szeretnék megtanulni a használatát.
Előnyök:
- bármilyen edénnyel lehet rajta főzni
- olcsóbb lehet az indukciós változatoknál, és ha van gázkiállás, akkor könnyen be is köthető
- jól és azonnal szabályozható a hőfoka
Hátrányok:
- nem elég biztonságos, mert vigyázni kell a lángra, hogy ne gyulladjon meg a tűzhely környezetében semmi. Arra is figyelni kell, hogy alaphelyzetbe legyen állítva minden kapcsoló, miután végeztünk a főzéssel.
- nehezebb takarítani a rózsáraés az aköré rakódott szennyeződéseket
- nem annyira takarékos, mert a hőt nem csak az edénynek adja le, hanem a környezetnek is.
Tudtad?
A Nemzeti Közművek segítségével - Magyarországon egyedülálló módon - egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít.Részletes információért kattints ide!
2. Villany
Nekünk főleg a kollégiumi éveinkből rémlenek ezek a szerkezetek. Ott csak ilyen főzőlapok voltak. A legelőnytelenebb fajták, szerencsére manapság elég nehéz őket beszerezni. Nagyon lassan melegednek fel, lassan fő meg rajtuk az étel.
Előnyök:
- nem sok van, az egyik, hogy olcsó
- bármilyen edénnyel használható, és nem fognak miatta túl hamar tönkremenni
Hátrányok:
- lassan melegszik fel, rossz szabályozni a hőfokot
- sokat fogyaszt
- nehezen takarítható a felülete, főleg, ha odaég rá valami
3. Kerámia
Ha nincs bevezetve a gáz, jó választás lehet. Könnyen tisztítható, ráadásul időzíteni is lehet a főzést rajta, ha egy drágább változatot választunk.
Előnyök:
- árban valahol a gáz és az indukciós főzőlapok között vannak
- könnyen tisztítható
- bármilyen edénnyel használható
- biztonságosabb, mint a gáztűzhelyek
- villanyfogyasztása jobb, mint a villany platniké
Hátrányok:
- hőszabályozása nem a legjobb, lassan hűl le, ha lejjebb vesszük a hőfokot
- a kifutó ételek azonnal rá tudnak égni a főzőlapra, ami valljuk be, annyira nem jó
4. Indukciós
A legmodernebb változat. Jobban szabályozható a hőfoka, biztonságos, ugyanakkor ennek is megvannak az apró hátrányai.
Előnyök:
- nagyon könnyen takarítható, mivel a hő nem alulról jön
- biztonságos, mivel ha nincs rajta edény, akkor nem melegszik a főzőlap
- ez a legenergiatakarékosabb, mivel akkor fogyaszt, amikor edény van rajta, ha nincs rajta semmi, és mégis be van kapcsolva, akkor csak minimális a fogyasztása
Hátrányok:
- nem használható bármilyen edénnyel, csak a jó minőségű fémekkel, illetvemágnesezhető aljúakkal
- drágább, mint a kerámia és a gáz főzőlapok
El kell, hogy szomorítsunk mindenkit, mert igazából nem lehet igazságot tenni a főzőlapok között, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. A legtöbb hátránnyal a régi villanyplatni rendelkezik, ezért azt ajánljuk a legkevésbé, de igazából nem lehet megmondani, hogy a gáz a jobb vagy az indukciós. Azoknak sem kell csüggedniük, akik a gáz- és villanyváltozatot is szeretik: ma már léteznek olyan főzőlapok, amelyekbe mindkét technológia be van építve.