A gasztrokultúra bölcsője

Sok nemzet büszkélkedhet remek ételekkel, de csak egy mondhatja el magáról, hogy konyhaművészete a szellemi világörökség része lett. A franciák gasztrokultúrája igazán nagy múltú, nagyszerűsége pedig éppen egyszerűségében rejlik.

{node=1598}

A franciák szeretik az egyszerű, de nagyszerű ételeket. Akárcsak a divatban, a letisztultságot és az eleganciát kedvelik. No, meg a minőséget! Reggel szívesen mártogatnak croissant-t a kávéjukba, péksüteményeik egyszerűen lenyűgözőek. Ebédre valami könnyűt esznek, viszont a vacsorának megadják a módját, az náluk a főétkezés. Nem egy „leveses nép”, inkább a húsokat (marha, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vad), friss zöldségeket és gyümölcsöket, tengeri finomságokat, sajtokat, jó borokat (főleg a vöröset) értékelik nagyra. Nagyon egészségesen táplálkoznak, hagyják, hogy az étel természetes íze érvényesüljön, nem fűszereznek túl semmit. Fűszerekből viszont minden jöhet, ami friss és zöld: például kakukkfű, tárkony, bazsalikom, petrezselyem. A zöldfűszeres vaj az egyik kedvenc ételízesítőjük, de tejszínnel is szívesen locsolják meg a fogásokat.

Francia receptjeinket itt találod >>

Provence-i rakott burgonya

Tegnap este későn értünk haza. Kétségbeesve jöttem rá, hogy nincs másnapra ebéd. Nem is vásároltunk be. Hát, elkezdtem kipakolni a kamrát. Ez lett belőle. Az utolsó kocka a fotó ...

Provanszi rozmaringos fügetorta

Mr. Smith nem szereti a tortákat. Ezt a tortát egyszer egy műsorban láttuk, s azt mondta, ha ezt elkészítem, ez lesz az egyetlen kivétel. Elkészítettem! Hogy mennyire lett kedvenc ez a ...

Normand kagylósaláta

Ez az étel az egyike a fő-fő kedvenceinknek. Akkor készítjük, ha jó kedvet, örömet akarunk szerezni egymásnak. Végtelenül könnyen elkészíthető, ugyanakkor mégis különleges. Igazán ...

Franciaország hatalmas, éppen ezért minden tájegységnek más-más a specialitása. Provence talán a legismertebb mind közül, mediterrán, zöldfűszeres ételeik egyszerűen imádni valók. Savoya és Franche-Comté tartományban szeretik a sok fűszert, a vadhúst és a gombákat. Normandia a camembert szülőhazája, de a sajton kívül más tejtermékek is igen népszerűek errefelé, ételeikbe gyakran kerül vaj és tejszín is. Bretagne Normandiával együtt a tengeri herkentyűkből készült ételek hazája. Elzászban és Lotaringiában erősen érezhető a konyhaművészetben is a német hatás, a fehérborok mellett itt közkedvelt ital a sör. Bordeaux az isteni vörösborok lelőhelye, de a rokfort sajt is erről a vidékről származik. Burgundiában szeretik a nehéz ételeket, a hízott liba és kacsa máját, az erős dijoni mustárt, a vörösbort pedig nemcsak isszák, hanem az ételeket is „fűszerezik” vele.

3 vegának való vidék >>

És vajon mit nyújt a franciás jellegű étkezés – amely 2010-től a szellemi világörökség része –, amit más nemzet konyhája nem? A francia konyhaművészet a kultúra szerves része és büszkesége, hosszú évek alatt formálódott tökéletes kulináris mix. Emellett szemet gyönyörködtető, változatos és minőségi fogásokat hoz létre. A franciáknak köszönhetjük az ételek és borok párosítását, a gusztusos tálalást és azt, hogy az étkezés jóval több, mint egyszerű táplálkozás, tartalmas társasági esemény is. Azt tanácsolják, hogy inkább többféléből kis adagokat együnk, hogy minél több ízhatás érjen minket, és az élvezeteken legyen a hangsúly. A francia étrend sokszínűsége a friss, minőségi, termelői áruknak köszönhető. Lényege pedig abban rejlik, hogy az ételekre jó ránézni, minden alapanyagnak a saját íze érvényesül.

{node=128523}

Ha néhány tipikusan francia ételt, alapanyagot szeretnék felsorolni, a következők jutnak az eszembe: hagymaleves, csiga, bagett, croissant, quiche, tarte tatin, szarvasgomba, ratatuille, libamáj (foie gras), camembert, macaron, crepe, paté, dijoni mustár és kakas. Ebből is látszik, hogy mennyire sokszínű a konyhaművészetük. A franciák szeretik a hasukat, viszont jóval egészségesebben táplálkoznak, mint mi, annak ellenére, hogy sokszor vajjal és tejszínnel főznek. Ennek egyik oka, hogy elenyésző a sertéshúsfogyasztás, bár a vörös húsokat részesítik előnyben. A tenger közelsége miatt viszont gyakran esznek halat, herkentyűket, a sülteket általában salátával vagy friss, ropogós, csak enyhén párolt zöldségekkel fogyasztják. Desszert gyanánt inkább gyümölcsöt vagy sajtot csemegéznek.

Epres mille-feuille

Ezzel az epres mille feuille-jel (mill följ) könnyen becsempészhetjük a párizsi tavaszt a konyhánkba! Első ránézésre meglehetősen bonyolultnak tűnik ez a krémes, de nem kell pánikba ...

Creme brulée trió

Creme bruleéből nem is elég egy, csináljunk mindjárt hármat! Legalább lesz összehasonlítási alapunk, hogy melyiket szeretjük legjobban. :)

Eclair fánk

Soha nem voltam oda sem az eclair, sem a kéviselő fánkért. Az égetett tészták közül egyedül a profiterol az, ami bármikor jöhet. Ebben valószínűleg szerepe van a cukrászdák ...

Epres clafoutis tésztaágyon

A clafoutis (ejtsd: klafuti), vagyis tejes pite egy sült francia desszert, mely tradicionálisan fekete cseresznyével készül. Korábban próbáltam a sok-sok "eredeti" recept alapján, de ...

Mártásokkal, illatos fűszerekkel teszik még változatosabbá ételeiket. „Vérképzőnek” bort isznak, mert úgy gondolják, hogy minden alkalomhoz és ételhez megvan a megfelelő bor. Valószínűleg a rendszeres vörösborfogyasztásnak köszönhetik azt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek száma elég alacsony náluk. A kalciumban gazdag sajtok szintén jótékony hatásúak egészségükre. A kalóriáktól nem fosztják meg magukat, hiszen nagyon szeretnek enni, azonban a mediterrán konyhából is sok mindent merítenek, például sűrűn használnak olívaolajat vagy borecetet, esznek sok-sok zöldséget, tenger gyümölcseit, így óvják egészségüket.

Ha ezek után kedvet kaptál a francia ételekhez, a május 16-ai Gourmet Guides francia vacsoraesten megkóstolhatsz néhány finomságot. Az est meghívóját itt találod!

Egy olívamester titkai >>

Ismerkedj meg a Gourmet Guides-dal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...