Nehéz fába vágjuk a fejszénket! A francia gasztronómiáról írni nem egyszerű feladat, hiszen a jellegzetességeik tájegységenként változnak.
Francia almás-gesztenyés marha
Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg ...
Azt is mondhatnánk, hogy mindenféle élelmiszert fogyasztanak, viszont a nehezen megragadható, amolyan „franciás” modorral. Nehéz ételeket előszeretettel készítenek, ugyanakkor sosem esnek túlzásokba, valahogyan mindig megőrzik az ízlésesség határait. Először is! A franciáknál nincs margarinozás! Halmozzák a vajat, a mediterrán vidékeken pedig a valódi olívaolajat, előbbit klasszikus reggeliként, egy omlós croissant mellé is tálalják. S ha már a nap első étkezése: a legendás párizsi kávézókban az erősebb presszó ugyanúgy dívik, mint a lazább tejeskávé. Rengeteg zöldség és gyümölcs kerül nap mint nap az asztalokra, nem cicóznak, ha nagyobb étkezésekről van szó: különösen az összeülős, borozós vacsorák örvendenek nagy népszerűségnek a fiatalok körében (talán mondanunk sem kell, hogy ilyenkor ipari mennyiségben fogy a kiváló vörösbor, a dió és a helyi készítésű, termelői sajtok, különösen a camembert).
Lassan a hússal – francia almaboros marha >>
Töltött szőlőlevél kapros joghurttal
Ajánlom a házi, egyszerű különlegességek kedvelőinek.
Dupla csokoládémousse vaníliaöntettel
Azért kell a fehér csokiból több, mert kevésbé tömörít, mint a keserű!
Quiche aux Champignos
Egy újabb isteni recept Julia Childtól. Könnyű elkészítni, és nagyon finom.:) Be kell, hogy valljam, én nem használtam ennyi vajat, amit a recept ír, mert nem szeretnék felelslegesen plusz ...
Kedvelt még ezen kívül a „francia tejföl”, a creme fraiche, ami több mint 30 százalék zsírt tartalmaz. Bár viszonylag sokféle húst fogyasztanak, a marhának kiemelkedő szerepet biztosítanak: a boeuf bourguignon új fejezet lesz annak, aki eddig csak marhapörköltet kóstolt. Igen, békát, csigát is esznek – ez régóta a gasztrokultúra része. Hal, kagyló, a fejedelmi éteknek számító osztriga leginkább Normandiában nagyon népszerű, de az egész ország gasztrokínálatában fellelhetjük a tengeri herkentyűket. Provence-ban a mediterrán konyha elemei érvényesülnek: rengeteg olíva, paradicsom, articsóka, sok-sok frissen használt zöld fűszer jellemzi a tájat, többen a világ egyik gasztronómiai csúcspontjaként értékelik az itt kóstolható finomságokat. Burgundiában találjuk a híres-nevezetes, testes vörösborok őshazáját, ugyanitt készül a franciák másik büszkesége: a függőséget okozó dijoni mustár – szinte minden árusnál, piacon kaphatunk belőle.
Sütőtökös créme brulée
Szeretem a créme brulée-t, most sütőtökkel próbáltam meg, nekem nagyon ízlett! A tetejére még vaníliás kandiscukorral még vaníliásabbá tehetjük! Az ötlet, hogy tejmentes legyen ...
Camembert sajtos-leveles tésztás batyu
Valahol olvastam vagy láttam mostanában ezt a receptet, de itt nem találtam meg. Így kitaláltam a sajátomat. Mivel nem értem rá tésztát nyújtogatni, ezért én eleve kinyújtott leveles ...
Hagymalekvár Mignon konyhájából
Régóta szemeztem ezzel a recepttel, most végre kipróbáltam. Pirítósra kentük, májast ettünk hozzá, nagyon ízletes uzsonna lett belőle. Aki szereti a különleges finomságokat, tegyen ...
Savoya megyében is hanyagolják a nagyüzemi ételgyártást: a vadhúsok és erdei gombák találkozásából elképesztő ételkölteményeket alkotnak a szakácsok. Az édességeik az egész világot meghódították a maguk egyszerűségével: creme bruléé, clafoutis, tarte... Az egész országban elterjedt ugyanakkor a ratatouille – azaz a lecsó, természetesen nyáron a legfinomabb. Ezen kívül a franciák nemcsak isszák a bort, hanem főznek is vele, nem is keveset: szinte mindenbe löttyintenek pár deci száraz vöröset vagy fehéret. Nem ragaszkodnak görcsösen a receptekhez, majd' mindenkinek van bevált lecsója, tuti marhahúsos receptje.
Egészben sült borjúkaraj francia lecsóval
Készíthetjük sertéskarajból, szűzből esetleg pulykamellből is!
Ratatouille a la L'ecsó
A barátnőmmel néztük meg a rajzfilmet, és rákérdezett, hogy el tudom e készíteni Remy lecsóját. Utánanéztem az interneten, és nem kevés keresés után találtam egy lefordított ...
Burgundi marha
A boeuf bourguignon receptjét Ainsley Harriott brit bbc tv-szakácstól láttam két napja és alig vártam, hogy jöjjön a hétvége, amikor ráérek elkészíteni. Nem az az étel, amelyiket csak ...
Fügés frangipane tart
Néhány hete kerestem meg egy nagyon kedves kolláganőmet, akinek fügefája van, hogy tudna-e nekem egy kis fügét adni, mégiscsak más, mint a bolti. Elkeseredtem a válaszán, szívesen adna- ...
Cseresznyés clafoutis ahogy lills készíti
Nagymamámnak mángoldos-fetás pitét adtam ebédre, amire először azt hitte, hogy valamilyen édesség. Érzékelvén a pite sósságát, megkérdezte, milyen desszert van itthon. Hát, ez ...
Créme brulée
A franciáknál égetett krém, a spanyoloknál pedig katalán krém az elnevezése. Vitatott, hogy kinek az érdeme e népszerű édesség megalkotása, mindenesetre köszönjük, akárkit illet is ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!