E heti gasztrobloggerünk, Lúdanyó, a francia húsleves titkait osztja meg veletek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy Európa ínyencei hogy készítik a vasárnapi kedvencet, tartsatok velünk!
Serge emlékére
A Pot-au-feu (szó szerint fazék a tűzön), a franciák húslevese, más, mint a magyar változat. A lényeg a hús és a zöldségek, maga a lé nem annyira fontos. A receptet Serge-től, egy nagyon kedves francia fiútól tanultam. Serge egyszer meghívott minket egy saját készítésű francia vacsorára, ahol Pot-au-feu-vel várt minket. A vacsora nagyon ízlett mindenkinek, persze elkértem a receptet is. Vacsora közben beszélgettünk, főleg magyarul, mert Serge lelkesen tanulta a magyar nyelvet. Egyszer csak megszólalt Serge és megkérdezte, hogy mi az az amacs? Amacs?? Értetlenül meredtünk rá, biztosan félreértett valamit. Serge folytatta tovább, a szó első felét érti, tudja, hogy mi az a szörp, de a másik fele nem világos, amacsról még nem hallott, pedig kereste már egy csomó szótárban is. Magyar mesekönyveket is olvasott Serge, hogy fejlessze a szókincsét és éppen a Pom-Pom meséi volt soron.
{ GALÉRIA = title:Pot%20au%20feu%2C%20a%20francia%20h%C3%BAslevs, 0,1,3,2,4,5 }
Hozzávalók
- Kb. 80-100 dkg marhahús (marhafartőből nagyon finom)
- 3-4 szál sárgarépa
- 3-4 szál fehérrépa
- 2 kicsi karalábé
- 1 zeller
- 1 közepes karfiol
- 2 kis fej hagyma
- pár szem krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- só, pár szem bors
- a tálaláshoz: házi majonéz és francia mártás (3 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk mustár, só, bors, hagyma apróra vágva, petrezselyemzöld felaprítva)
Elkészítés
- A húst vágjuk öklömnyi darabokra, öntsük le forró vízzel és forraljuk fel. Ha felforrt, akkor öntsük le a húsról a forró vizet. Ettől az eljárástól lesz teljesen más a francia húsleves, mint a magyar. Serge szerint azért kell ezt csinálni, hogy a zsír és a faggyú leolvadjon a húsról. De ez a módszer azért is jó, mert a hús rostjai kívül összehúzódnak, a hús sokkal ízletesebb (igaz cserébe a leves viszont kevésbé) és egészen puha lesz, ennyire puha főtt marhahúst még nem is ettem.
- A leforrázott húst feltesszük főzni hideg vízben, hozzáadjuk a félbevágott répát, fehérrépát, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, pár szem borsot és a sót.
- Ha a hús már majdnem jó, akkor adjuk hozzá a félbevágott krumplikat, a nagyobb rózsákra szedett karfiolt és főzzünk mindent puhára. Nagyjából 1-1,5 óra alatt készül el a leves.
Tálalás:
- Egy tálon rendezzük el a húst és a zöldségeket, a karfiolt pedig tegyük egy salátástálba és öntsük rá a francia mártást.
- Először együk meg a levest valamilyen tésztával, utána a húst a zöldségekkel és a házi majonézzel (ez a fogás megérdemli a házi majonézt, ne boltit használjunk hozzá) és a karfiolt. Nagyon finom, ünnepi étel.