Persze nem árt egy kis gyakorlat sem a kalácssütéshez, de ki mondta, hogy tilos volna főpróbát tartani, akár többet is, húsvét vasárnapja előtt.
Hogy foszlós legyen a kalács:
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.
A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.
Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.
A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.
A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.
Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.
A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.
Tetejét hintsük egy kis liszttel, takarjuk le és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Vigyázat, nehogy túlkeljen a tészta, 3/4-1 óra alatt illik megkelnie langyos helyen.
A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.
Vékonyan lisztezett felületen formázzuk. Fektessük tepsire, vagy még jobb, ha gyümölcskenyérformába tesszük, így biztosan megtartja szép formáját, és nem terül el.
Legyünk türelmesek, és ne spóroljunk időt a második kelesztéssel sem.
Forró (180–200 fokos) sütőben süssük, semmiképp se légkeverésen! Egy kis gőz jót tesz neki, ehhez helyezzünk egy vízzel teli kis hőálló tálkát a sütő aljába.
Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.
NoSalty tipp a kalácssütéshez:
Harmathy Ildikó, tapasztalt szakácsunk nem cukorral, hanem tablettával édesíti a kalácsokat. Így a végeredmény egy könnyű, levegős tészta lesz, érdemes kipróbálni!