A vashiányból illetve a B12-vitamin hiányból fakadó vérszegénységet már korábbi cikkeinkben ismertettük. Van azonban egy harmadik típus is, amely a folsav nevű vitamin hiánya miatt alakulhat ki.
Olvasd el!
A szögön túl: a vashiány étrendje
Miért van szükségünk a folsavra?
A folsav részt vesz a DNS- és RNS-szintézisben, az új sejtek képzésében, a vörösvérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében. Emellett segít a magzati velőcső záródási rendellenességek kialakulásának elkerülésében, ezért a gyermeket tervezők számára ajánlott a folsav szedése már a tervezett várandósságot megelőző időszakban is.
Többféle elnevezéssel is találkozhatunk: a folát a vitamin természetes alakja, míg a folsav a szintetikus formája, amellyel pl. az étrendkiegészítő készítményekben találkozhatunk. A köznyelv általában folsavnak nevezi mindkettőt.
Olvastad már?
Folsav, a sejtjeink egészségének őre
A folsav hiányában kialakuló vérszegénység
A nem elegendő folsavbevitel vagy a folsav átalakításához szükséges C-vitamin hiánya esetén ún. megaloblasztos anémia alakulhat ki, amikor a vörösvérsejtek mérete és hemoglobintartalma az átlagosnál jóval nagyobb.
A folsavhiányos anémia tünetei hasonlóak a B12-vitamin hiány tüneteihez: jelentkezhet fáradtság, kimerültség, sápadtság, fejfájás, étvágytalanság illetve csökkenhet a koncentrációképesség.
Olvasd el!
B12-vitamin hiányos vérszegénység
A folsavhiány következtében kialakuló anémia okai lehetnek többek között:
- a nem megfelelő táplálkozás miatti kevés folsavbevitel,
- a szervezet folsav iránt megnövekedett igénye (pl. terhesség),
- az alkoholizmus.
A diagnózis felállításához vérvizsgálatra mindenképpen szükség van, nézik a vörösvérsejtek alakját, nagyságát, és a vér folát szintjét is.
A megfelelő folsavszint eléréséhez jellemzően folsav szedését javasolják. Természetes állapotban a zöld leveles növényekben, pl. spenót, a színes növényekben (pl. cékla, édesburgonya) vagy a citrusfélékben is található folát, de hiánybetegség esetén a megfelelő, megemelkedett szükséglet kielégítő folsavbevitel táplálkozás útján alig vagy nem pótolható.