Fogyás light joghurtokkal?

Light és fitt gyümölcsjoghurtok szép számmal találhatók az üzletek polcain. Lássuk, mindegyik segít-e a fogyásban!

A joghurt táplálkozás-élettanilag rendkívül értékes alapanyag, teljes értékű fehérjét, és a szervezet számára jól hasznosítható kalciumot tartalmaz. A gyümölcsjoghurt a közfelfogás szerint ennél már csak jobb lehet, hiszen abban gyümölcs is van.

Mire lehet figyelmes egy gyakorló fogyókúrázó, ha körbenéz a gyümölcsjoghurtok között? A boltokban kapható gyümölcsjoghurtok többségébe energiát tartalmazó édesítőszer (pl. glükóz, fruktóz, glükóz-fruktóz szirup) kerül, ami jelentősen megnöveli a joghurt cukortartalmát. Ráadásul az üzletekben vásárolható gyümölcsjoghurtokban hőkezelt gyümölcs, gyümölcshús vagy gyümölcsvelő található, ami az eredeti gyümölcs (C-)vitamintartalmának nagy részét elveszítette.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a joghurt+gyümölcs párosítás nyújtotta élvezetekről és értékekről. Íme néhány jótanács, hogy mit keressünk az üzletekben, vagy hogy készítsük el magunk gyümölcsjoghurtunkat!

Így válasszunk az üzletben!

  • Válasszunk zsírszegény joghurtot! Jusson eszünkbe, hogy a tápanyagok közül a zsír kalóriatartalma a legnagyobb. Állati eredetű zsiradékokból általában bőséggel fogyasztunk, ezért a joghurt zsírosságán sokat spórolhatunk. Zsírtartalomban 0,1%-os-tól a 3 g/100 g zsírtartalmú joghurtig mehetünk el. A tejszínes joghurtokat és a görög joghurtot lehetőleg mellőzzük, mivel ezek magas zsírtartalommal bírnak. Utóbbiaktól nem kell teljesen elválnunk, használhatjuk őket ételkészítéshez, mivel a tejfölnél soványabbak, de állagukban krémesek és kellemes, telt ízűek, így alkalmasak a tejföl kiváltására krémlevesekben, salátaöntetekben. Érdemes többféle zsírszegény joghurtot kipróbálni, hogy megtaláljuk a hozzánk valót, hiszen még 0,1%-os joghurtok között is találunk krémesebbeket vagy hígabbakat.
  • Részesítsük előnyben a natúr joghurtokat, és mellőzzük a hozzáadott cukortartalmat növelő lekváros, dzsemes vagy mézes joghurtokat! Míg csökkentett zsírtartalmú joghurtot találunk a polcokon, addig szénhidrátmentest hiába keresünk, mivel a joghurt tejcukor formájában eleve tartalmaz szénhidrátot, így lekvárral, mézzel, cukorral nem szükséges szénhidráttartalmát tovább növelnünk. A joghurtválasztásnál vegyük figyelembe, hogy a kész gyümölcsjoghurtokat a hozzájuk adott gyümölcs(készítmény) és más édesítő anyag édesíti.

Joghurtos-almás édesség

Kislányom 1,5 éves, neki reszelem még mindig az almát. Egyszer joghurt evés előtt úgy döntöttem magamnak is lereszelem, megdobtam zabpehellyel és ez lett belőle. Nagyon ízlett neki, meg ...

Almás-fahéjas joghurt

Kiváló reggeli, hogy jól induljon a nap. Még akkor is, ha diétázol. A gyorsan felszívódó szénhidrát segít beindulni reggel, ugyanakkor nem valami tömény, cukros dologból származik, ...

  • Ha mindenképpen ízesített joghurtra vágyunk, keressük az energiamentes édesítőszerekkel (pl.: sztívia, aszpartam, aceszulfam-K) készült termékeket, amelyek nem növelik tovább a gyümölcsjoghurtok szénhidráttartalmát! Megtévesztő lehet a joghurtok elnevezése: attól, hogy „fitt”, „light”, „diétás” vagy „könnyű” egy gyümölcsjoghurt, elképzelhető, hogy csak a zsírtartalmát csökkentették, de a szénhidráttartalma a hozzáadott cukor következtében még magas maradt.
  • Válasszunk élőflórás joghurtokat! Az élőflórás joghurtokban lévő hasznos mikroorganizmusok segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában, kialakításában.

Ha tehetjük, készítsük magunk!

Ha megvásároltuk az alacsony zsírtartalmú élőflórás natúr joghurtunkat, akkor:

  • Tegyünk bele idény szerinti gyümölcsöket – ha lehet, nyersen!
  • Jóllakva fogyni csak megfelelő rostbevitel mellett lehet, ezért dúsítsuk joghurtunkat magas rosttartalmú nyersanyagokkal, pl. búza- vagy zabkorpával, zabpehellyel, vagy cukor hozzáadása nélkül készült müzlivel!
  • Édesítésre használjunk energiamentes édesítőszert, pl. sztíviát, eritritet!

A fenti ábrából jól látható, hogy milyen előnyöket élvezünk, ha magunk dobjuk össze gyümölcsjoghurtunkat. Amellett, hogy pontosan tudjuk, mi kerül a poharunkba, különösebb megerőltetés nélkül csökkentettük joghurtunk:

  1. energia-,
  2. szénhidrát-,
  3. cukor- és
  4. telített zsírtartalmát, és ezzel párhuzamosan
  5. növeltük a szervezetünk számára értékes élelmi rost tartalmát.

Ugye milyen egyszerű ez?

Pohárnyi, és nem vödörnyi!

A zsírszegény natúr joghurt jól dúsítható rostdús gabonával, vitaminban gazdag idénygyümölcsökkel. De ne feledjük, hogy (kis)poharas (125-200 g) mennyiségnél több, például egy kisvödörnyi joghurt az energiaszegény étrendbe sajnos nem fér bele!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...