Fesztivál szelet őzgerincformában

Egyszerű, nagyszerű, finom hidegkonyhai remek – mi az? Sok minden lehet, a fesztivál szelet biztos közéjük tartozik. Be is került a nagyi készítette kedvencek sorába. És miért ez a neve? Azt unokáim próbálták megfejteni.

Az ünnepi asztalon is megállja a helyét

Először is a jó pap holtig tanul mondást módosítanám a jó nagymama mindig tanul változatra – legalábbis, ha az unokák étkezéséről van szó. Így vagyok ezzel én is, időnként egy-egy újdonsággal gyarapodik a receptgyűjteményem.

A fesztivál szelet például nem olyan régóta szerepel nálunk a kínálatban, mivel a családba bekerült új nagymamatárs „hozománya”. Amikor vendégségben jártunk nála, ez volt az egyik fogás, és nagy sikert aratott. Miután a receptjét megkaptam, magam is többször elkészítettem, és most, hogy közeleg a húsvét, újra ott a helye az ünnepi asztalon.

Hidegtálat a húsvéti asztalra! >>

Töltött uborka

Először azért készítettem, mert maradt a többi tál dekorációjából, aztán rájöttem, hogy nagyon jól mutat az asztalon a hidegtálak között és nagy sikere is volt.

Csirkemájas imbisz

Imbizt akkor szoktam készíteni, mikor májpástétomot és franciasalátát is készítek. Így az egészben hagyott májakat a többivel együtt párolom a hagymás zsírban, és a fűszerektől ...

Ehető csibék tojásból

Főzőversenyre is elkészítettem, előételnek, nagy sikert aratott, az akkori újságban szerepeltem ezzel:) nagyon örültem ennek, mert finom, olcsó és próbáld ki, ha vendéget vársz:) vagy ...

Aszpikos tojásos-sonkás zöldség

Reggel a szokásos kérdésemre: "mi legyen a vacsora?" -azt a választ kaptam: "valami könnyű". A lecke feladva, így lapozgatni kezdtem a recepttáramban. Végül erre a Lajos Mari féle ...

Speck Caprese

A klasszikus caprese olaszországban standard helyet foglal el az "antipasto", azaz előételek kategóriában. A friss bivalymozzarella a paradicsommal kitűnő párost alkot, ezt csak valami ...

Édesköményes partyszendvics

Nagyon finom, különleges partyszendvicskék, melyekben a különböző ízek tökéletes harmóniát alkotnak-szerintem. Anyukám hallotta még régebben ezt a receptet a rádióban, Stahl Judit ...

Káptalantóti hidegtál

Gyönyörű kirándulóidőnk volt vasárnap. Az eső csak éppen annyit esett, hogy a Káli-medencében még láthassunk egy szivárványt. A piachoz érve rögtön lehetett látni a helyiek ...

Egy kis baki

Igaz, amikor első alkalommal próbálkoztam „fesztiválozni”, egy kis hiba csúszott a folyamatba – talán éppen azért, mert nagyon egyszerű. Már a hűtőben pihent, amikor éppen a sonkáról olvastam valamit. Te jó ég – jutott eszembe –, kimaradt a fesztiválszeletből a sonka! Reménykedtem, hátha még nem dermedt meg teljesen, és utólag hozzákeverhetem a sonkadarabokat.

Nem így történt, a zselatin jó munkát végzett. Most mit tegyek? Először is levágtam egy szeletet, mit mondjak, finom volt úgy is. Nagy baj akkor nincs, lesz egy húsmentes receptünk belőle. Aztán, a húsimádókra gondolva, elhatároztam, teszek egy próbát. Harmadát meghagytam hús nélkül, a többit lábasba szeleteltem, és nagyon enyhe tűz fölött kissé átmelegítettem. Sikerült! A zselatin, tulajdonságának köszönhetően, a meleg hatására „engedett a szorításon”, így könnyedén hozzáadhattam a kimaradt húsfélét. Mehetett a formába, aztán a hűtőbe újra – mintha mi sem történt volna! A többi fázis már tökéletesen működött: megdermedt újra, szeleteltem, feltálaltam, elfogyott (mindkét változat).

Amit mindig is tudni akartál a zselatinról >>

Az unokák szerint…

Végül akkor essék szó a nevéről is. Szóval unokáim úgy okoskodtak, hogy ha a fesztivál valamilyen színes, vidám forgatag, akkor az őzgerincformába szuszakolt fehér, sárga, piros, lila, zöld, barna színegyveleg ennek a jelentésnek nagyon is megfelel. Ha így van, ha nem, én elfogadtam ezt a magyarázatot, és remélem, igazi tavaszi hangulatot varázsol majd a konyhába mindenkinél a sokszínű fesztivál szelet.

Mari nagyi

Focilabdák Mari nagyitól >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...