Fantasztikus spanyol konyha

Ki kell ábrándítanom mindenkit: a spanyol konyha remekeit egyetlen nyaralás alatt végigenni képtelenség, ha csak nem költözünk oda hónapokra. Próbálkozni azért lehet, erre teszünk kísérletet!

A spanyol konyha, akárcsak a korábbi gasztrokirándulásaink uticéljai, egyáltalán nem egységes, sőt! Geopolitikai, történelmi, és domborzati sajátosságai miatt az egyik legváltozatosabb konyha Európában. Egészen másféle különlegességeket kapunk a világ legjobb szakácsainak szülőföldjén, Baszkföldön, mást a rebellis katalánoknál, és mást az évszázadokig arab kézen lévő Andalúziában - és akkor még nem is beszéltünk a többi 12 tartományról, és a szigetekről sem. Hasonlóságok természetesen vannak, de hogy elkerüljük a szokásos turistahibákat, lássuk, mit-hol kóstoljunk!

Közös többszörös

A spanyol konyha egyik közös jellemzője az étkezések rendje. A reggelivel nem sokat piszmognak, általában kávé, vagy forró csokoládé a nyerő, mellé valamilyen friss, édes péksütemény, mely a leggyakrabb esetben kis vagy nagy százalékban tartalmaz mandulát - a spanyoloknál ugyanis hatalmas kultusza van. A legtipikusabb reggelik közé tartozik a churros, a forró, égetett tésztából készített fánk, amelyet sűrű forró csokiba mártogatnak fogyasztáskor. Az ebéd később van, mint nálunk, délután kettő körül kezdődik, a "nehézsége" pedig egyre csökken, ahogy dél felé haladunk. Saláta, hal, sonka, kolbászfélék, könnyű vagy tartalmas levesek, esetleg egy kis desszert. Utána az elmaradhatatlan szieszta következik, melynek bevezetését én személy szerint itthon is szívesen szorgalmaznám. Pihenés után esetleg egy könnyű tapas következik - ez gyakorlatilag bármi lehet, zöldség, tojás, hús vagy halétel, pirított mag, vagy apró tányérban felszolgált egytálétel, kisebb szendvics. Mellé sör, még inkább bor jár. A tapas lényege, hogy "csak egy kis falat" - segít kibírni vacsoráig. A vacsora a spanyolok igazi nagy étkezése - este kilenc előtt nem kezdődik, de inkább később, és éjfélig simán eltart. A család ilyenkor gyűlik össze, a számtalan fogást, előételeket, falatkákat, jó borokat és desszerteket lassan elfogyasztva, beszélgetve élvezik.

A legjobb osztrák fogások >>

Töltött tintahal

Vendég jött hozzám. Kedvenc unokahugom látogatott meg, aki jó előre leadta a rendelést: halat kérek! Így történt, hogy felfigyeltem a fagyasztópultban ezekre a jószágokra. Eddig ...

Tonhalas empanadas

Latin-Amerikában, a karibi térségben és Spanyolországban népszerű étel az empanadas: félkör alakúra összehajtott töltött tészta, melyet általában sütőben sütnek (vannak országok ...

Churros - spanyol édesség

Sokszor készítettem már ezt a típusú spanyol édességet. Nagyon szeretjük. Kell egy kis rutin a habzsákos részhez, de megéri elkészíteni.

Északi ízorgia

A spanyol gasztronómia hivatalos fellegvára északon van. Baszkföldön a területre jutó Michelin-csillagos éttermek száma igen magas, el kell tehát hinnünk, hogy ott aztán tudnak főzni! Aki kedveli a magyar ízeket, biztosan nem fog csalatkozni, a húskészítmények, különböző szárított sonkák, chorizók, vagyis kolbászok temérdek variációja a nehezebb fogások kedvelőinek kedvez. Mivel az Atlanti-óceán partján található, a halak is nagyon fontos szerepet töltenek be a konyhában. Plusz Baszkföld a hazája az úgynevezett txoko-nak, amely nem más, mint egy olyan egyesület, amely tagjai csak férfiak lehetnek, akik ráadásul főznek. Az egyesületek saját konyhával rendelkeznek, ahol a gourmand urak kiélhetik a főzés iránti vágyaikat. Kicsit keletebbre található Katalónia - neve nyilván ismerősen cseng a kulinária szerelmeseinek. Barcelona tartományát már jobban jellemzik a mediterrán ízek. Konyhája alapját a római időkben kell keresnünk, de a közeli francia, és egykor olasz tartományok is változtattak rajta. Rengeteg halat és tenger gyümölcsét fogyasztanak, a kedvező időjárás és a hosszú meleg miatt dúskálnak az idényzöldségekben és gyümölcsökben. Édességek közül feltétlenül kóstoljuk meg a creme brulée spanyol rokonát, a crem catalant!

6 szerb finomság >>

Spanyol tengerészleves

Egy spanyolországi nyaralás alkalmával tettem szert erre a receptre, azóta egy könyvben is láttam már (A legjobb spanyol receptek). A halas ízek kedvelőinek kiváló fogás.

Tojásos tapas chorizoval

Spanyolok a tapast (falatkákat) bor mellé, a főétkezések között fogyasztják. Ez egy tojásos verzió, aminek spanyolos jellegét a chorizo kolbász, az oliva és a fokhagyma adja meg. Hidegen ...

Fokhagymás-petrezselymes garnéla

A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este ...

Katalán krém

A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, ...

Az ország közepe

A part mentén továbbra is élvezhetjük a tenger ajándékait, az ország belseje felé haladva azonban kissé nehezülnek az ízek. Valenciába járva kötelező megkóstolni a paellát, mert bár az egész országban kínálják, itt van az őshazája. Eleinte amolyan parasztkaja volt, mondhatnánk, hogy a pásztortarhonya magyar változata - a pásztorok készítették abból, amit a mezőkön találtak. Később finomodott, ma pedig Valencia a fellegvára. Kasztília konyhájának központja Madrid - a fővárosban összpontosul minden, ami jellemző a tartományra. Ha erre járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a cocido-t, a tipikus madridi egytálételt, amelyben többfajta hús, kolbász, burgonya, csicseriborsó, vagy bab található. A sertéshúsnak és a sonkának itt is igazi kultusza van - ha nem bírjuk a nehéz ételeket naponta többször, próbáljunk ki annyi spanyol sonkát, amennyit csak lehet! A hegyekben szárított, hajszálvékony spanyol sonkának amúgy sincsen párja.

A német konyha legjava >>

Valenciai paella

És eljött az idő az általam imádott paella elkészítésének, amiről érdemes annyit tudni: eleinte ez volt az eledele a legeltető pásztoroknak Spanyolhon szerte, és eredetileg a mórok ...

Spanyol sokbabos egytál

Zsenge babfélék várnak fagyasztásra. Hogy így szépen együtt volt három fajta, adódott, hogy megpróbáljam összehozni egy spanyol recept variációját. Az eredetiben csak zöldhüvelyű ...

Pikáns spanyol sült oldalas

Tegnap régi barátaim hívtak meg egy borkóstolóra, mivel vinotékát nyitottak, és fő profiljuk a tokaji borok. Elkóstolgattam a boreceteket, és annyira megtetszett ez az aszúból készült ...

Spanyol bableves

Télen szeretjük a tartalmas, laktató leveseket, ami után általában valamilyen kelt- vagy kevert sütit csinálok. Ezt a receptet egy konyhamagazinban találtam. Bár az íze eléggé elüt a mi ...

Lent délen

Andalúzia, Spanyolország legdélebbi tartománya külön gasztrtúrát érdemel. Nyáron a nem ritkán 40 fok feletti hőségben pillanatok alatt függővé válhatunk a salmorejotól és a gazpachotól. Mindkét leves alapja a paradicsom, uborka, és a fűszerek, jéghidegen tálalva laktatóak és ellenállhatatlanok- különösen az előbbi, mely kenyérrel van dúsítva. Az andalúz konyhán erős nyomot hagyott az évszázadokig tartó mór uralom, így ők bátrabban használnak egzotikus fűszereket, mint az ország többi részén. Szintén ebből az időből maradt rajta az andalúz konyhán a rengeteg tömény desszert. A nagy meleg miatt itt van talán a legnagyobb tapas-kultusz: a hideg levesek mellett az ebéd gyakran csak salátából és néhány tengeri falatkából áll. Sőt - ha betérünk egy italra Granadában, a legtöbb bárban ingyen tapast kapunk a sangríánk mellé. A belső területeken nyugodt szívvel ehetünk sonkát bárhol, de próbáljuk ki a fahéjjal fűszerezett, paradicsomos húsgombócot, az albondígas-t is! Ha pedig a tengerpartra tévedünk, a helyi halászok friss zsákmányával lakhatunk jól, akár rögtön a tengerparton, ahol helyik készítik el roston a frissen kifogott halakat.

Az olasz tészta titka >>

Salmorejo

A recept a Chili és Vaníliáról származik, de eredetileg a NOL videósorozatában láttam. Mivel tényleg paradicsomszezon van, és nálunk is pihen a hűtőben jópár nagyon finom, érett házi ...

Piri-piri garnéla

Idén családommal Spanyolhonban jártunk. Egy malagai étteremben ettem ezt az andalúz specialitást. Imádom a csípős, tengeri herkentyűs ételeket. A tigrisgarnéla és a chili párosa ...

Andalúz kagylósaláta

Aki még nem próbált receptet és azzal együtt képet feltenni mihozzánk, nem tudja, mekkora feladat. Az ember elkészít annyi képet, amennyit jónak gondol, minimum 3-szor, aztán megeszi, ...

Andalúz gazpacho

Egy álmunk megvalósult, Andalúziában jártunk lánykámmal. Tegnap érkeztünk haza, természetesen helyi szakácskönyvvel felszerelkezve. Első utam a piacra vezetett, hogy a recept alapján ...

Bienmesabe kocka mogyorósan

Elkészítettem a fent említett desszertet, de annyira töménynek bizonyult, hogy egyszerűen nem tudtuk megenni, viszont olyan finom volt a mogyoró és a citromhéj egyvelege, hogy mindenképp ...

Bienmesabe - spanyol mandulakrém

Bienmesabe - akár egy zenekar neve is lehetne. Egy napon, ha majd jól fogok énekelni, meg is alapítom. Szép dallama van ennek a szónak, nekem elsőre megtetszett. A bienmesabe azt jelenti, ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...