Fald fel a fesztivált!

A fesztiválokon megannyi vendéglős és büfés portékája közül választhatunk. Ha jól sakkozzuk ki a lehetőségeket, akkor az utolsó napra mindent végigkóstolhatunk.

Orfűi paradicsom

Nemrégiben zajlott az a Pécs környéki fesztivál, amely számomra talán az egyik legkedvesebb. A szervezőknek sikerült megtartaniuk a családias hangulatot, melyben valóban mindenki otthon érezheti magát. Kis méretéhez képest az idén is sokféle étkezési lehetőséget nyújtott a Fishing on Orfű gasztroutcácskája.

A szokásos gyors ételek mellett serpenyős sültek, kemencés lángosok, kürtőskalács-csodák és rétesek hada sorakozott fel az éhségüket csillapítani vágyó fiatalok számára. Akinek ez nem volt elég, az a fesztivál területén kívül találhatott egyéb étkezési lehetőséget. Ebben az évben nyitott meg a kiszuperált pizzabusz, melyben a sonkás és más változatok mellett isteni szalámis pizzaszeleteket kínáltak. A bejárattól jobbra most is gőzerővel működött a Szúnyog Tanya vendéglő, ahol az igazi hazai ízek kedvelői hatalmas adagokban, fatálakról tömhették magukba a főtt és sült fogásokat.

Vimpi Orfűről recept

Vimpi, a délvidéki hot-dog

Személyes kedvencem az imént említett étterem tőszomszédságában működő panzió minikonyhája. Ebben az idényben belevágtak, és egy jóval nagyobb kültéri sátrat állítottak fel sörpadokkal szegélyezve a vendéglátóhely kerítésén kívül. Ők voltak azok, akik legkorábban felismerték azt a tényt, hogy ilyen verőfényes napsütésben sokakat nagyon korán kidob az ágy… És azonnal valamit ennének!

Hotburger

Nem vagyok az  a hamburgeres fajta. Nem sznobságból, volt idő, mikor heti három simán lecsusszant, csak hát változnak a dolgok, az ízlés is. Rossz dolognak viszont egyáltalán nem ...

Chili dog

Régebben gyakran ettük a hot dognak ezt a fajtáját. Az nem házi készítésű volt. Mikor megkerestem a szósz receptjét, megdöbbentem, milyen egyszerű. Én inkább füstölt kolbásszal ...

Csirkeburger

Egyik nap eszembe jutott a Rózsaszín párduc c.film Steve Martin és Jean Reno főszereplésével készült változata, amiben a francia rendőrt (S.M-t) próbálja egy beszédtanár tanítani, ...

Corn dog

Ez is egy népszerű amerikai étel, a hot dog egyik vátozata. Főként élményparkokban, utcai árusoknál találkozhatunk vele, de nagyüzemileg is előállítják, a mélyhűtőpultokban is ...

Náluk kapható a leges-legfinomabb retro hamburger és a délvidéki sztár: a vimpi. Nevezhetnénk Pécs-környéki hot-dognak is. Kiflije, melybe készítik vimpi-kifliként kapható a helyi áruházakban. Ebbe a rövid, duci péksütibe félbevágott virslit helyeznek, ketchuppal, mustárral és majonézzel nyomják tele, igény szerint. A fő attrakció mégis a reszelt sajt, melyet kissé beleolvasztanak, ettől válik egyedivé a “dél-magyarországi sztár”.

{ GALÉRIA = title:Vimpi%2C%20ahogy%20Orf%C5%B1n%20is%20k%C3%A9sz%C3%ADtik, 1,2,3,4,5 }

{node=144507}

Hűsítő italok

Ami az étkezésnél is jóval fontosabb, az a folyamatos folyadékbevitel. Az elmúlt három-négy szezonban minden alkalommal ránk szakadt az ég, legalább egy napon dörgött-villámlott és esett az eső, ezért mindig viszek magammal gumicsizmát. Az idén az égiek csodálatos idővel ajándékoztak meg bennünket, nem kellett elővennem a csizmámat, és még a tóban is fürdőzhettem.

Egy másik első alkalmas dolog is történt velünk, Fröccstúrát vezettünk. Író férjemmel és zenész barátunkkal a helyi tavak körül vezető, nyolc kilométeres sétán, öt állomáson, ötven embert szórakoztattunk. Velünk tartott egy helyi borász, Zoltán, aki a borokkal kapcsolatos tudnivalókat ismertette a csapattal.

Fröccsben az igazság! Ezt mondom én. Mintegy 50-féle fröccsfajtát tanultam meg erre a kis túrára, hogy érdekességekkel szolgáljak a résztvevőknek. Ezeket nagyjából egy kivételével, a Krúdy-fröccsel, úgy gondolom végig is kóstoltuk.

Bárpult: A Krúdy fröccs nem más, mint 9 dl bor és 1 dl szóda, mely arányaiban a Harmathoz hasonlítható, ebben ugyanis a bort csak megspriccelik egy leheletnyi szikvízzel.

A borászok szerint: jó borba kár a víz, azonban szomjunkat aznap nem olthattuk volna hatékonyabban, mint az ugyancsak hazai találmány szikvízzel hígított helyi rozékkal, rizlinggel, magyarán: a fröccsel!

Másnapi jegelés

A reggel tízkor kezdődő túra igencsak elhúzódott, sötétben érkeztük vissza. Másnap délelőtt nem kívántunk semmi mást, csak valami hideg enyhítő italt. Jégkásával vigasztalódtunk a korai napsütésben, majd az árnyékban arról beszélgettünk, hogyan lehet ezt sokkal jobban elkészíteni. Mindannyian a sorbet-ra gondoltunk, melynek mind alkoholos, mind mentes változatát kedveljük.

Mangós sorbet 2. - kókuszos

Kaptunk mangót, ezért találtam ki, mi mindent lehetne belőle készíteni. Nekem a kókuszlikőr íze igazi trópusi hangulatúvá teszi, de elhagyható.

Birsalmás sorbet

Nem igazán vagyok édesszájú. Érződik is a blogomon, édességek hiányában. Mivel itt a hőség, mindenki megkívánja a fagyit, a jégkrémet, a hűsítőket. Szeretek én magam kreálni ...

Sárgadinnyés ananász sorbet

Nagyon szeretem az ananászos ételeket, édességeket, sorbet pedig a legjobb választás nyáron. A sárgadinnyével tökéletes, illatos, és jól kiegészítik egymást. Én csak fél dinnyét ...

Vörösboros málna sorbet

Ami a legjobb volt ebben a sorbet készítésében, az az, hogy közben rájöttem, hogyan készítsek krémes fagylaltot/sorbet-t fagyigép nélkül. Amire szükségünk van, az egy késes mixer. Az ...

Vörösboros chilis epersorbet

Az eper, mint fő kedvenc, mindenben, mindenhogyan csodálatos. Ez a mostani sorbet egy különleges, felnőtteknek való finomság meleg estékre. A chilvel óvatosan, nem szabad hogy elnyomja a ...

Mangó sorbet

Mindig jó, ha van egy kis tartalék sorbet a hűtőben. Egy váratlan vendég, egy fárasztó nap, kánikula (bár ez még messze van), folytathatnám a sort. Ami a legszebb a sorbet-ben: nemcsak ...

Hazaérkezésünk után első dolgom volt, hogy kis családomat ezzel a finomsággal örvendeztessem meg. Nálunk a türelem sajnos hiánycikk, úgyhogy egy gyors verziót találtam ki: fagyasztott bogyós gyümölcsöket turmixoltam össze egy kevés jéggel és házi málnaszörppel. Az arcocskákat elnézve jól sikerült a rögtönzött erdei gyümölcsös sorbet!

Erdei gyümölcsös sorbet recept

Jövő héten egy másik kedvenc fesztiválomról, a soproni VOLT-ról jelentkezem. Addig is hűsítsük magunkat sorbet-val vagy fröccsel, és kóstoljuk meg a vimpit!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...