Fagyit a briósba!

Legújabb cikksorozatunkban a fagylalt történetét, fajtáit és tálalási módjait boncolgatjuk a világ minden tájáról.

Kezdjük egy kis történelemmel. Valószínűleg senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy az olasz fagylaltok a legfinomabbak a világon. De azt sokan nem tudják, hogy Olaszország a fagyi hazája. Habár a kínaiak már 5000 évvel ezelőtt ismerték egy korai változatát, amelyet hóból, gyümölcsökből, fűszerekből készítettek, az olaszok fejlesztették ki a ma ismert változatát. Sőt az első fagylaltozót is ők nyitották, igaz, nem hazájukban, hanem Párizsban, azért az érdem mégiscsak őket illeti.

Fogyókúrázz fagyival! >>

És ha már helyben vagyunk, nézzük meg, hogyan is eszik a fagylaltot Olaszországban. Nem, nem arra gondolunk, ki hogyan nyalja vagy kanalazza, hanem egy rendkívül fura, sőt inkább bizarr tálalási módra. Számukra ez inkább uzsonna számba megy. Na, lássuk, miről is van szó.

Brioche con gelato

Vagyis a briósba töltött fagylalt. Első hallásra szinte felfoghatatlan, első ránézésre pedig valljuk be, vicces a látvány. De nem illik cikizni, hiszen mi is büszkélkedhetünk unikumokkal. Nem kell sokáig gondolkodni, egyből rávághatjuk a rántott húsos zsemlét vagy a zsíros kenyeret, ami egy külföldinél legalább annyira kiveri a biztosítékot, mint nekünk a „fagyi-hambi”.

Tehát nézzük csak, hogy is van ez pontosan? Fognak egy bucit, ami tulajdonképpen egy cukrozott tetejű briós. Kettévágják, majd ebbe teszik a kedvenc gombócaikat!

Egy kedves barátom Palermóban nyaral éppen. Arra gondoltam, kiutazása előtt megkérem, ha lát valami különlegeset, azonnal küldje el, mert mindig nyitottak vagyunk az újdonságokra. Így botlott ebbe az édességbe, amit Szicíliában fogyasztanak.

Készíts fagyit házilag! >>

A puding – vagyis ebben az esetben a fagyi – próbája az evés. Ő nem riadt vissza a látványtól, és mivel nagy kísérletező, gondolta, belevág, illetve belenyal. Így kommentálta a tesztevést: „Egy kis étkű még jól is lakik vele, és nem olyan rossz, mint gondolnánk, főleg, hogy itt minden fagyi és minden pékáru szuper." Illetve, az Olaszországgal kapcsolatos konklúzió: „A hosszú fagyik és rövid kávék országa – ez nem rossz párosítás.”

Rózsafagyi

A recept alapja ebből a könyvből származik: Bruce Weinstein: The Ultimate Ice Cream Book: Over 500 Ice Creams, Sorbets, Granitas, Drinks, And More, azonban kisebb módosításokat eszközöltem ...

Leche merengada fagyi

Tipikus spanyol édesség fagyi formában. Első olvasatra talán kicsit bizarr a citrom és a fahéj, de mivel mindkettőnek csak az aromája érződik az édes tejszín mellett, így hibátlan. ...

Én azt mondom, irány Palermo, ha nem is a brioche con gelato miatt! Ha nyári utazásaitok során ti is hasonló furcsa ételekbe vagy akár fagylaltokba botlotok, küldjétek róla fotót a szerkesztoseg@nosalty.hu e-mail-címünkre.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...