Ezt ették a filmben!

Bármennyire illetlen dolog is, néha jólesik tévézés közben enni. Hát még, ha a filmben is esznek! Kultikus gasztrokedvencek a filmekből – hogyha rákívántok, azonnal el tudjátok készíteni!

A cingár és a nagydarab

Naná, hogy velük kezdjük, az olasz film koronázatlan spagettiwestern királyaival, akik egyetlen biliárddákóval 20 embert vernek laposra, akik sztoikus nyugalommal néznek szembe az ellenséggel, és akik nélkül elképzelhetetlen a húsvét, a karácsony, vagy bármelyik nemzeti ünnep. Bud Spencer és Terence Hill külön-külön is rengeteg filmet forgattak, de ha kettőjük együtt játszik, biztosan mindenkinek beugrik filmjeik legismertebb étele – természetesen, csak a pisztáciafagyi után. Fölösleges letagadni, hogy a hagymás babot (nem krumplis halat) mindannyian megkívántuk már egyszer, úgyhogy ha eddig nem próbáltátok, itt a remek alkalom – csak pár alapanyag kell hozzá, no meg egy megbízható serpenyő, amely étkezés után a gonoszok elleni harcban is felhasználható!

Retro vásárlás: Közért és ABC >>

Csábítás francia módra

Ha a csábítást kívánjuk boncolgatni a francia filmekben, több tanulmánykötetet megtölthetnénk – de maradjunk inkább gasztrovonalon, hiszen a franciák konyhai alapanyagokkal is előszeretettel csábítanak – emlékszünk még az Utolsó tangó Párizsban jól ismert jelenetére. Mi mégis inkább a csokoládét szeretjük, meg azt, ahogy Juliette Binoche megmutatta a prűd kisváros lakóinak, micsoda élményeket okozhat a csokoládé. A film előtt eszünkbe sem jutott, hogy a chili csodásan illik az inkák kincséhez, azóta már akkor sem idegenkedünk, ha a húst tálalják fel forró csokiszósszal!

Chilis csoki-álom

Ki kellett próbálnom a chilit végre a csokival. Alapjában véve csokikrémnek indul, de kiválóan süthető is. Ekkor lehet egy kicsit ragacsosabbra hagyni a belsejét is.

Egy családi szakácskönyv

A Keresztapa trilógia legkevésbé sem az evésről szól, mégis fontos szerepet kapnak benne az ételek – hiszen mi más tartana össze egy igazi olasz klánt, mint a terített asztal és a közös vacsorák? Esetleg néhány levágott lófej, és pár keresztelő. Ha jól megfigyeljük az évtizedeket átfogó három részt, a maffiás módszerek mellett mindig tanulhatunk pár jó receptet is – igazi spagettit, paradicsomos húsgombócot, Andy Garcia a harmadik részben pedig részletesen elmagyarázza Sophia Coppolának, hogyan készül az eredeti, olasz gnocchi. Sőt még azt is megtanulhattuk Clemenzától, hogy pisztoly helyett néha érdemesebb a cannolira koncentrálni.

A világ kedvence: hamburger >>

Paradicsomos húsgombóc

A recept egy tipikus szicíliai étel, amit a Keresztapa című filmben is láthatunk, amikor Clemenza tanítja Michaelt arra, hogy hogyan kell nagy társaságnak főzni ….

Mascarponés-diós cannoli

A tévében láttam, de sajna nem tudtam a pontos adatokat, ezért az interneten kutakodtam, és ezt a receptet találtam, amit picit módosítottam. A  tartós sütőfóliás megoldás az én ...

Tonhalas gnocchi

A Szakácskönyvtár sorozat Tészták c. részében akadtam rá erre a receptre. Gyorsan összedobható, nagyon finom. Kicsi fiam reggelire ette és szerencsére nem volt gondja az új ízzel.

Kaland a L'ecsóval

Ratatouille a la L'ecsó

A barátnőmmel néztük meg a rajzfilmet, és rákérdezett, hogy el tudom e készíteni Remy lecsóját. Utánanéztem az interneten, és nem kevés keresés után találtam egy lefordított ...

Kajacsata Bendegúz módra

Az 1980-as évek sajátságos magyar filmjeinek egyik legnépszerűbbike az Indul a bakterház. A Rideg Sándor kisregényéből készült film elsöprő sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult Olvasztó Imre felejthetetlen játéka, aki azért kapta meg Regős Bendegúz szerepét, mert ő volt az egyetlen, aki fenékbe merte rúgni Mihályfi Sándor rendezőt. Bár a film jeleneteit ma is betéve tudja a közönség, egy-egy mondat pedig szállóigévé vált, az egyik legismertebb jelenet mégis az evéshez kapcsolódik. Nem, nem arra gondoltunk, mikor a levesben talált szarvasbogarat Bendegúz „Hunyjuk be a szemünket, oszt úgy falatozzunk" kommentje kíséri, hanem a lekvárosgombóc-csatára. Szemfüles nézők már a legelején kiszúrták, ahogy Koltai Róbert, miután az arcán csattan a gombóc, kioldalog a képből. Állítólag a gombócos jelenetet előző nap akarták felvenni – az elkészített „töltények" több mint 24 órát vártak arra, hogy megörökítsék velük a csatajelenetet. Hiába, krumplis tésztát nem szabad állni hagyni!

Lekváros gombóc és nudli

Nem szabad sok lisztet keverni a tésztához, mert akkor kemény nudlink, és gombócunk lesz (jajj annak, akit netalán fejbe találnánk vele...) Kemény lekvár azért szükséges, mert az tuti ...

Klasszikus szilvás gombóc

Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...