Ezt ették édesszájú elődeink

Az utolsó fogás következik a 17. századi magyar szakácskönyvekből. Mi más lenne, mint egy desszert? Érkezik a vörösboros körtvélykása rántott zsályalevéllel!

Nem volt könnyű dolgom. Abban ugyanis biztos voltam, hogy valami édességet is szeretnék készíteni Bornemisza Anna és/vagy Misztótfalusi Kis Miklós 1680-as illetve 1698-as szakácskönyvéből, abban viszont egyáltalán nem, hogy a végeredmény élvezhető is lesz. Tésztáknál, süteményeknél ugyanis szerintem meglehetősen fontos a hozzávalók mennyiségének, vagy legalább arányainak az ismerete, és tudom, hogy sokadszorra ismétlem már magamat, de ezek az infók ezekből a régi szakácskönyvekből szinte teljesen hiányoznak.

Vörösboros körtekrém rántott zsályalevéllel recept

Édességeket természetesen fogyasztottak 300 évvel ezelőtt is, de – a fogások arányait ismerve – jóval kevesebbet és alapvetően más jellegűeket, mint manapság. A hosszú lakomák szinte mindig gyümölcsök kínálásával zárultak. De nem ám csak úgy nyersen fogyasztották őket, hanem borban főzve, kandírozva, confektumként (cukorral bevonva), liktáriumként (lekvárfélék), bélesbe töltve stb.

A desszertek túlnyomó része tehát gyümölcsből készült, de fogyasztottak ezen kívül kelt tésztákat, túrós bélest és különféle fánkokat, pl. rózsafánkot, borzafánkot, almafánkot és sállyafánkot is. Fánk alatt ekkoriban ugyanis a bundázott és bő zsiradékban, főként vajban kisütött mindenféléket értették. Illetve, ritkábban töltelék nélküli tésztákat is kisütöttek így. Ilyen pl. az ún. tolyó fánk, ami elkészítését tekintve a megszólalásig hasonlít arra az ételre, amit én eddig churros néven ismertem.

Gyakran használt alapanyag lehetett a mandula, liszt helyett sokszor őrölt mandulát említenek a receptek, de marcipánt is készítettek már belőle. Sütöttek palacsintát is, receptjét idézem Bornemisza Anna szakácskönyvéből: „33. Palacsinta.” Se több, se kevesebb. De ki akarna ennél többet tudni a palacsinta készítéséről?

Vörösboros körtekrém rántott zsályalevéllel recept

A választásom végül is nem egy receptre esett, mert egyik sem volt önmagában eléggé egyértelmű vagy eléggé május végi, ami a második legfontosabb kritériumom volt. Igazából a több receptből összeollózott körtekrém sem éppen május végi, de sajnos a 17. század végén még nem nemesítették ki a szép, nagy szemű melegházi epret (na jó, a szabadföldit se), amiből legszívesebben főztem volna. Így maradt a körte és a zsályafánk. Ez utóbbit egyszerűen muszáj volt kipróbálnom, és nem is bántam meg. A körtepüré pedig télies fűszerezése ellenére jól behűtve frissítő finomság a nagy melegekben is. Rántsatok zsályát, vörösborozzatok körtét, abból baj nem lehet!

A következő cikkemben nagyot ugrok majd az időben, hátam mögött hagyva a bizonytalan 17. századot, hogy esetleg később újra visszatérhessek majd hozzá.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...