Soha nem értettem azt, ha valaki a horvát tengerparton hawaii pizzát eszik - hiszen annyi finom friss tengeri fogást és helyi specialitást kínálnak! De azt sem értettem soha, hogy Spanyolországban hogyan lehet gyrost enni. Hiszen a nyaraláshoz a helyi specialitások megismerési is hozzátartozik! Ha pedig nem készülünk idén nyaralni, vagy már voltunk, de szívesen visszahoznánk az emlékeket, otthon is bármikor elkészíthetünk egy-egy jellegzetes spanyol, olasz, horvát vagy görög fogást.
Spanyolország
Hű, nem lesz könnyű dolgunk. A spanyol konyha nagyon sokszínű. A domborzati és éghajlati viszonyoknak köszönhetően nagyon különbözik a tengerpart, a középső rész és például észak konyhája. A tapassal azonban nem nagyon nyúlhatunk mellé - otthon nehéz lenne beszerezni egy andaluz vagy katalán kolbászkülönlegességet, de egy fokhagymás garnélát, egy tortillát, egy finom albondigast vagy egy hűsítő gazpachot itthon is elkészíthetünk minden teketória nélkül.
Paradicsomos albondigas
Kedvenc spanyol tapasom, amelynek millió variánsa van. Nekem egy ehhez hasonló ízlett mind közül a legjobban. A receptet itt találtam, és kicsit alakítottam rajta.
Fokhagymás-petrezselymes garnéla
A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este ...
Andalúz gazpacho Hobbychef konyhájából
Kánikulában kiváló étel, nem kell a meleg konyhában órákat eltölteni, jól behűtve hűsítő, és nem utolsósorban egy vitaminbomba.
Olaszország
Autóval ha jól meghajtjuk, és még forgalom sincs, hat óra alatt le lehet érni. Olaszországra is igaz, ami Spanyolországra - az összes régiónak külön konyhája van, és valószínűleg lehetetlen mindet végigenni. Balgaság azt a tanácsot adni, hogy Milánóba ne pizzával kezdjünk, de ha lefutottuk a kötelező köröket, mindenképpen próbáljuk ki néhány regionális különlegességet. Toszkána népszerű úticél, és amilyen gazdag ma, olyan szegény volt régen. Ennek köszönhető többek között, hogy a régen igen drágának számító só nem oszlopos tagja a konyhának, sőt, a kenyerükből például teljesen hiányzik. Olyan specialitások például, mint a pappa al pomodoro eredetileg sótlan toszkán kenyérből készülnek. Róma konyhája igazi különlegesség még - a hegyek és a tenger közelségének köszönhetően nagyon sokféle különböző alapanyagot használnak - , de sok specialitást itthon is elkészíthetünk.
Pappa al pomodoro (Toszkán paradicsomleves)
Magyar értelmezésben aligha sorolnánk a levesek közé ezt a toszkán specialitást, sűrűségét tekintve inkább a főzelékeink közt lenne a helye. Isteni finom, laktató fogás, friss ...
Polenta kelkáposztával
Tradicionális Toszkán egytálétel, amin szegények generációja nőtt fel. Én nem vagyok egy nagy polentarajongó, de ez az étel nagyon finom - és elképesztően olcsó is, ha a parmezánt ...
Saltimbocca
Klasszikus olasz (tradicionálisan) borjúból készült étel, melynek már elnevezése is sokat ígérő (jelentése: ugorj a számba!). Olasz étel lévén, számos változata létezik: készítik ...
Görögország
Sokszor abba a hibába esünk, hogy a görög konyhának csak a nemzetközileg is ismert fogásaira cuppanunk rá a nyaralás alatt. Nagy hiba! Nem csak mert a muszakán és a gyroson kívül rengeteg fantasztikus ételük van, hanem mert ezeket az ételeket otthon is bármikor ehetjük. Nehéz ugyan a piacon görög minőségű halakat szerezni, de az előételeikhez használt alapanyagok nálunk is megtalálhatóak, így semmi sem tart minket vissza attól, hogy a családunknak vagy a barátainknak egy jó meze vacsorát rakjunk össze.
Skordalia
Maradék száraz kenyér felhasználására alkalmas isteni fokhagymás kence Görögországból.
Krétai lencseleves
Egészséges, finom leves, habarás nélkül, magától besűrűsödik, de ha nagyon sűrűn szeretjük egy kicsi, nagyon apró kockákra vágott krumplit hozzátehetünk, az jobban sűríti és egy ...
Tyrokafteri
Borozgatáshoz vagy könnyű vacsorának kiváló. Aki szeretné csípősebbre készíteni, adhat hozzá több cseresznyepaprikát.
Törökország
Senkinek sem kell elmondani, hogy a török konyha mennyire hatott a magyarra. Bár az étkezési kultúrájukat is ránk hagyták volna! Egy órákon át tartó, lassú, teázással tarkított török vacsora a legjobb családokat és baráti társaságokat is összehozza, koppintsuk le bátran! A törökök nem szoktak 2-3 ételt enni egy étkezés alatt - egy igazi vacsora ennél jóval több fogásból áll. Beletelik ugyan pár órába, míg elkészülünk vele, a végén azonban megéri a fáradtságot!
Ayran házilag
A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően ...
Török padlizsánsaláta
Imádom a török gyorsétkezdék joghurtos padlizsánsalátáját, melyhez természetesen krémes görög joghurt dukál. Nem kell hozzá semmi extra fűszerezés, csak az aprított ...
Török pide Judit konyhájából
A tésztájában nincs semmi különös, csak a formázás miatt mutatós, de annál inkább a tölteléke teszi ízletessé ezt finom, török lepényt. Úgyhogy csak bátran a fűszerekkel!
Horvátország
Csak pizzát ne, ha kérhetem...a horvát tengerpart alapvetően a turistákhoz igazodik, de szerencsére meg lehet találni a helyi specialitásokat. A horvát konyhában izgalmasan keveredik a tengerparti konyhaművészet a balkáni ízekkel, így azok is megtalálják a számításukat, akik a fűszeresebb, ízesebb ételeket kedvelik, és azok is, akik a laza tengeri herkentyűkért és halakért rajonganak.
Vadspárgás fritaja
Ezt az ételét először a Labin melletti Lazzarini-Battiala palotában készítették el nekünk. A Battialák Velencétől kapták grófi címüket, hatalmas birtokaik voltak az Isztria keleti ...
Gyömbéres-citromos sült apróhal
Itt a nyár, a kánikula és ilyenkor nagyon hiányolom a tengerpartot. A hőség az oka annak is, hogy eltűntem pár napra. Lehetőség szerint ilyen melegben elutazok valamilyen vízpart mellé, ...
Grillezett tengeri sügér
A tengeri sügér az egyik legfinomabb hal és bár nem olcsó, mégis elég gyakran kerül mostanában nálunk az asztalra. Főleg azoknak ajánlom, akiknek módjukban áll FRISS halhoz jutni, ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!