Ez nem egy egyszerű „kis" pite, hanem maga a quiche. A franciák ezerféleképpen variálható lepényét könnyű elkészíteni, de ismerni kell a titkát. Te szeretnéd tudni? Tarts velünk!
Milyen is az a quiche?
Lehet spenótos, brokkolis-császárszalonnás vagy csirkés-kéksajtos, de bárki kitalálhat más izgalmas variánsokat is. Egy jó quiche-hez nem kell más, csak egy sós, vajas tészta és egy kis kreativitás. A francia konyha egyik hagyományos étele sokkal több, mint egy sós lepény. A porhanyós, sós, vajas tésztára kerül rá a tejszínes, sajtos krém, majd a zöldség, esetleg a hús. Ezt a finomságot fogyaszthatjuk melegen, de akár hideg előételként is vagy salátával főételként.
A francia-titok
A sós, vajas, omlós tészta elkészítésének titka, hogy mindig hideg alapanyagokat használunk és a gyúrásnál hideg kézzel dolgozzunk. Ha a nyújtásnál szakadni kezd a tészta, érdemes inkább a sütőpapíron tovább nyújtani, ahelyett, hogy folyamatosan liszteznénk a tésztát, mert azzal csak elrontjuk az eredményt. A sütőpapíron kinyújtott tésztát a piteformába is könnyebb belehelyezni (papírral együtt rátesszük a formára, majd lehúzzuk a sütőpapírt a tésztáról). Ha valaki nem szeretne a tésztagyúrással bíbelődni, vehet kész vajas tésztát vagy leveles tésztát is, de az elkészítés tényleg roppant egyszerű, és az előre csomagoltak nem is lesznek annyira omlósak.
Póréhagymás-kecskesajtos-burgonyás quiche recept
Hozzávalók 4 főre
Az omlós-vajas tésztához (egy 30-as formához)
- 200 g liszt
- 100g vaj
- 2tojás sárgája
- 2ek joghurt
- pici só
A tejszínes mártáshoz és a zöldségekhez
- 2tojás
- 120 g krémsajt (Philadelphia)
- 2dl főzőtejszín
- 150 g kecskesajt
- pici só és bors íz szerint
- 4 nagy szál póréhagyma (kb. 350-400 g)
- 1 nagy burgonya, megfőzve, meghámozva, felkockázva
- olívaolaj
Elkészítés
- A lisztből és a vajból, a tojás sárgájával, a joghurttal és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük. A sajtos krémhez a kecskesajtot kisebb darabokra törjük egy tálban és ezzel együtt a tojást, a krémsajtot, a tejszínt, összedolgozzuk, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát pités tálba nyomkodjuk, megszurkáljuk, és 10-15 percig elősütjük.
- Előkészítjük a quiche-hez a zöldségeket: a póréhagymát megtisztítjuk (zöld részeit levágjuk) és felkarikázzuk. Pár percig megpároljuk kevés olajon egy serpenyőben, majd az előre megfőzött és felkockázott burgonyát is hozzákeverjük.
- A zöldségeket és a tejszínes, sajtos krémet a piteformába tesszük, majd 190 fokon kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.