Extra sajtos sörleves

Jön a hűvös idő, beköszönt a comfort food ideje. Az Oktoberfestnek ugyan már vége, de a bármilyen baráti összejövetelhez nagyon megy ez a sűrű, krémes, sajtos sörleves!

Ha agyonüttök sem tudom megmondani, miért érzek késztetést arra, hogy október táján sörhöz illő, Oktoberfestes recepteket kreáljak. Soha nem voltam a müncheni bulin, alapvetően nem kedvelem a hatalmas népünnepélyeket, főleg nem akkor, ha hadseregnyi bokorba pisilő turistával vannak megtámogatva. A legközelebbi élményem vele kapcsolatban az, amit tavaly már elmeséltem a sörperecek kapcsán.

A cheddar sajtos sörleves receptjét itt találod

Ennek ellenére idén is kellett valami "oktoberfesteset" csinálnom, és a perec már megvolt tavaly. Ezalatt azt értem, hogy nem egy átlag sörös receptet, hanem olyat, ami mellé lehet vedelni, és elég szimpla ahhoz, hogy egy fesztiválon is megállná a helyét. Jelenetem, sikerült.

Életemben eddig csak egyszer csináltam sörlevest, két kanál után a lefolyóban landolt, pedig ritkán van velem úgy, hogy feladom a kísérletezést. Ez a húslevesszínű, keserű lötty hadifogoly-táborban felszolgált levesekre hajazott - bár empirikus tapasztalataim szerencsére nincsenek, pont olyannak képzelem. Ez egy egész más műfaj, sokkal jobban emlékeztet az amerikaiak pár évtizeddel korábbi konyhájára - csak ez a változatosság kedvéért jó. Ügyesen kell hozzá sört választani, ne próbálkozzunk hazai nagyüzemi márkákkal, vagy keressünk egy laza német lagert vagy világos angol ale-t, vagy menjünk utána egy hasonló kaliberű, egyszerű magyar kézműves darabnak.

A sajt íze elég meghatározó, de nem tesz neki jót, ha a komló kesernyés íze kikandikál alóla, azért mondom. Ha igazán markáns sörízt szeretnénk, akkor lecserélhetjük stoutra vagy porterre is, de akkor annyira intenzív lesz az íze, hogy tényleg csak egy kávéscsészényi fog belénk férni. Így is pont eléggé laktat.

Nem egy elegáns leves, jövendőbeli anyósék lenyűgözéséhez semmiképp nem javallott, de barátoknak, nagyobb étkű barátnőknek nyugodtan elkészíthető. Engem nagyon emlékeztet a welsh rarebitre, jellegében olyan, mint annak a szósza, csak hiányzik belőle az eláztatott sonkás kenyér. Nem baj, cserébe ebbe tunkolhatunk sűrű német rozskenyeret!

A cheddar sajtos sörleves receptjét itt találod

Hangulatra kicsit olyan, mint a fondue, csak ennek jóval markánsabb az íze, és van egy nagy for-ja a francia olvasztott sajttal szemben: ezt nem kell másik nyolc emberrel megosztani. Mint mondtam, nagyon laktat, ha maradna egy kicsi, egy percig se aggódjatok - tekerjetek rá egy kis chilipelyhet, és másnap tunkoljátok ki tortillachipssel. Nem viccelek, imádni fogjátok!

A dekorációért köszönet a Butlersnek

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...