Ételek Amerika születésnapjára

A kontinensnyi ország, az Egyesült Államok, ma ünnepli születésnapját. Mivel az itteniek imádnak ünnepelni, ezt az alkalmat sem hagyják ki néhány finom falat elfogyasztására!

Ananászos-banános amerikai palacsinta

Július 4-e, a Függetlenség napja, az amerikaiak egyik legnagyobb ünnepe. Nem kapcsolódik hozzá olyan szoros és tipikus menüsor, mint például a november végén lévő hálaadáshoz, de tipikus ételek ilyenkor is vannak. Mivel ezt a napot a legtöbben a szabadban, barátokkal vagy különböző felvonulásokon töltik, a menü is a kézbe vehető, a gyorsan elfogyasztható fogások közül kerül ki. Mondhatnánk, hogy ilyenkor az amerikai konyha esszenciája kerül terítékre!

Utcán és kertben

Lehet, hogy Amerikát a szabadság földjeként emlegették egykor, azt azonban korántsem állíthatnánk, hogy a szabadságok földje – a kényelmes, 3–5 hetes európai szabadságolástól eltérően itt egy életet végigdolgozott, nyugdíjhoz közeli átlagpolgár évi szabadsága kb. két és fél hét. Így hát, minden állami szabadnap és kósza „lógás" hatalmas dolognak számít, amit megpróbálnak minél aktívabban tölteni. Az öntudatosabb, tömeget kedvelő típus az utcára megy felvonulni július 4-én, míg a csöndesebb, kertvárosi típus a kertjében látja vendégül a barátait egy kis kinti sütögetésre. A „kisebb" és vidéki városok felvonulásain a „klasszikus" amerikai hamburger, hot dog és corn dog a legjellemzőbb étel, az elmaradhatatlan vattacukorral, virító színű fagyival, míg az olyan nagyobb városokban, mint New York vagy San Francisco, ahol magas a bevándorlók száma is, bőven találunk mexikói, kínai vagy thai ételeket, amelyeket kis kocsival, papírdobozból kínálnak. Éljen az olvasztótégely!

Corn dog

Ez is egy népszerű amerikai étel, a hot dog egyik vátozata. Főként élményparkokban, utcai árusoknál találkozhatunk vele, de nagyüzemileg is előállítják, a mélyhűtőpultokban is ...

Kacsa Tacos

Mexikói jellegű ételre vágytunk, de nem a szokásos marha, vagy csirkehúsos változatra, hanem valami újra. Ez a finomság a Chile Pepper magazinból lett átvéve, de jelentős ...

Csirkés taco

Tradicionális mexikói étel amerikanizált változata. Annyi a különbség, hogy Mexikóban nem kemény, hanem puha kukorica tortillával készítik. Mindkét fajta tortilla kapható nagyobb ...

Quesadillas

Egyik chef ismerősöm készítette el ezt az ételt pár évvel ezelőtt, azóta szerepel a menünkön.  

Aki a kertvárosban ünnepel, az általában marad a hagyományosabb ételeknél. Ha otthon készítjük, a hot dog és a hamburger sem feltétlenül rossz. Az igényesebb üzletekben kifejezetten ízletes virsliket és hamburgerhúst árulnak. Igaz, az ilyen helyeknek jól utána kell menni, a húspogácsát pedig csak az igazán nagy ínyencek készítik maguk. A nagy átlag azonban nem a minőségre megy, hiszen az édeskés, előre csomagolt zsemlék, fagyasztott húsok, túlcukrozott mártások a legjellemzőbbek. Ők szeretnék minél előbb letudni a sütögetést, és egy jól behűtött sörrel a barátok közé ülni. Az ilyen kerti sütögetések alkalmával általában valamilyen amerikai típusú saláta, például coleslaw, krumplisaláta vagy más, majonézes-tejfölös alapú a kísérő. Aki nem kedveli a szendvicses grillt, az hatalmas steaket süt, a vegák kedvence pedig az édes kukorica grillezve.

Hamburger 1.

Az esetek túlnyomó többségében a  a hamburger egy mérhetetlenül egészségtelen, kicsit sem finom valami (ételnek sem szívesen nevezném). Tisztelet persze a kivételnek. Úgy gondolom, ...

Steak borskéregben

Nem volt kedvem ilyen klassz őszi időben a konyhában órákig időzni, csak valami gyors ebéd jöhetett szóba. A gyönyörű hús adott volt, így került sor erre a hipp-hopp elkészíthető, ...

Édesből sosem elég!

Amerikában meg pláne nem. Július 4-én nincs kötelező desszert, de akárcsak a korábbi ételeknél, itt is a legamerikaibb a legjellemzőbb. Pite szinte mindenhol van, almás a favorit, de az áfonyás vagy más bogyós gyümölcsös is előfordul olykor-olykor. Népszerű a muffin minden típusa, és már délelőtt elkezdik csipegetni. Elegánsabb, terítős kerti partyn vagy sütögetésen szinte kötelező a cukros-krémsajtos tetővel ellátott cupcake vagy a sajttorta. A gyerekek pedig ilyenkor is elkészíthetik kedvencüket, a nyúlós, grillezett pillecukrot.

Almában sült almás pite

Egyik reggel amikor bekapcsoltam a gépet, ez a kép fogadott. Azt mondta a reklámszöveg, hogy süssünk almás pitét másképpen. Biztos nem gondolták, hogy hozzám jó helyre jött, mert ...

Édes Amerika

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...