Esélyes, hogy betiltják az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, szívószálakat

Az Európai Bizottság a műanyag tányérok és evőeszközök, a szívószálak, a műanyag keverőpálcák és a lufik műanyag csövének betiltását tervezi.  

Az Európai Bizottság a műanyag tányérok és evőeszközök, a szívószálak, a műanyag keverőpálcák és a lufik műanyag csövének betiltását tervezi.

"Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Az EU keresi az alternatívákat ezen eszközökre, és ha megtalálja, a tilalom érvénybe lép - a leggyakrabban talált tengerparti műanyag hulladékok között ugyanis első helyet foglal el a műanyag tányér és evőeszköz, valamint a szívószálak.

"Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba"

Ha a mostani helyzet nem változik, 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal.

A javaslat szerint a tagországoknak 2025-ig össze kell gyűjteniük az italos palackok 90 százalékát, - azaz visszaválthatóvá, betétessé kell őket tenniük.

A javaslatot még tárgyalják, és a tagországokban, továbbá az Európai Parlamentben is napirendre kell tűzni.

A műanyag szívószálak és fültisztító pálcikák betiltását tervezi a brit kormány is. A brit fesztiválok is csatlakoztak: 2021-re elviekben teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat.

Ezeket olvastad már?

via index

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek