Érik a paradicsom – ezt főzd belőle!

Paradicsomszezon, végre! Frissen leszedve júliusban főzzünk belőle, amit csak tudunk – már háromszáz forint körül kapható kilónként. 

Kecskesajtos-paradicsomos párnácskák

A paradicsomot mindenki zöldségként tartja számon, pedig valójában egy magas cukortartalmú gyümölcs, ami – bevallom – az egyik legnagyobb nyári kedvencem. Magában, minden fakszni nélkül, anyukám kertjéből frissen leszedve, csak úgy magában harapni – hesszelés a kertben a lehető legtökéletesebben.

Édesköményes paradicsomleves

Mindig is szerettem volna megkóstolni az édesköményt, de sajnos nem jutottam hozzá. Aztán végre eljutottam a tőlünk elég messze lévő fővárosi Nagycsarnokba, és megvehettem az első ...

Nyári minestrone

Piríthatunk alá kevés húsos szalonnát, és gazdagíthatjuk ízlés szerint tésztával vagy rizzsel, de én most kimondottan ilyen könnyű zöldséglevest szerettem volna.

A paradicsom érdemeit nem érdemes vitatni: rengeteg C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, különböző savakat (alma- és citromsav) és egy, kizárólag hőkezelés hatására felszabaduló vegyületet, a likopint tartalmazza. Ez utóbbinak rákmegelőző, fiatalító hatását számos kutatással bizonyították. Magas a cukortartalma is a bogyós termést hozó paradicsomnak, amit lényegében az egész világon nagyon kedvelnek. A szabad földön termett, július végi, augusztusi paradicsomnál finomabb egész évben nem terem, össze sem lehet hasonlítani a fólia alól kikerülő márciusiakkal, pláne nem a téli utánzatokkal. A konzervipar vívmányainak hála, akár télen is összedobhatunk bármilyen paradicsom alapú tésztaételt, bár ezeket sokszor citromsavval kissé savanykássá teszik, aki ezt nem szereti, keresse a natúr változatokat.

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Annyi minden készülhet belőle! Én odáig vagyok a családi hagyományokon alapuló, generációkon átívelő ketchupreceptünkért, rengeteg lucullusból főzöm meg minden év augusztusában, így egész télen kitart a valóban paradicsomból készült ketchup, de a paradicsomlével is hasonló a helyzet, télen nagyon jól esik a kamrából egy „kis nyarat” sebtiben előkapni. Gyors nyári tapas a bruschetta, végtelenül egyszerű elkészíteni és nagy sikert lehet vele aratni. Nyersen alapanyagként, de önmagában, salátaként is megállja a helyét sok friss bazsalikommal és különböző sajtokkal – én fetával szeretem a legjobban.

A toszkán paradicsomleves nálam a legnagyobb befutó, ha a paradicsomra terelődik a szó és arra, hogy mit kéne főzni belőle. Természetes, gazdag ízű, nagyon finom leves, ami egytálételnek is mondható már – hús nélkül, kizárólag önmagában. Lecsóként nem hiszem, hogy be kell mutatnom a paradicsom dicsőségét, nélküle a magyar konyha is csak félkarú óriás. Az olaszok egyik nemzeti szimbólumáról, a lasagnéról nem is beszélve! Paradicsomos nyarat mindenkinek, most tankolj fel az édes, piros bogyókból!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...