Erdély kedvenc ízei

A nyár még várat magára, de ez még nem ok arra, hogy otthon üljünk. Új sorozatunkban a környékbeli országok konyhájával ismerkedünk – mi az, amit feltétlenül meg kell kóstolni!

Ha választanom kéne, hogy hová megyek minden évben legalább egy hétre pihenni, a top 3-ba biztosan bekerülne Erdély. Korra, nemre, érdeklődésre való tekintet nélkül mindenki megtalálja a számítását. Hihetetlen természeti és történelmi kincsek, ezeréves városok, sokszínű kultúra – és természetesen finom falatok. Lássuk, mi az, amit mindenképpen meg kell kóstolnunk!

Majonézes karfiol

Gyerekkorom egyik legkedveltebb étele volt. Az egyik nagymamámtól tanultam én is az elkészítését. Nagyon finom, főleg pirított kenyérrel. Betegre szoktam enni magam belőle :)

Töltött kenyér Piroskától

5 perc dagasztás után a kezünket lisztbe mártjuk, lepucoljuk róla a tésztát, majd tovább gyúrjuk, ha szükséges, még egyszer lisztezzük a kezünket, nem adunk több lisztet hozzá, mert ...

Csorba 3. - húsgombóccal

Imádjuk a savanyított és tárkonyos leveseket, bár ebben nincs tárkony, de akkor is az egyik kedvencünk :). És a lestyán is egy kítűnő fűszer! Mindig van a mélyhűtőmben jó sok ...

Történelem a konyhában

Erdély ízeit a területén élő népek konyhájából gyúrták össze az évszázadok. A magyar, oláh, szász, zsidó, örmény, szerb és török népek étkezési szokásai és a természeti adottságok különleges gasztronómiát hoztak létre, amely tájegységenként hasonló, mégis teljesen más. A konyha jellegzetessége, a friss fűszerek bátor használata, és a magyar konyhától eltérő savanyítási eljárások megtalálhatóak a vidéki, de a városi konyhában is. Ha valamelyik nagyvárosban eszünk, mindenképpen térjünk be egy olyan helyre, ami a hagyományos „városi konyhát" kínálja. Miért? Erdély volt az egyetlen terület, amelynek gasztronómiai – és egyéb – fejlődését nem akasztotta meg a török hódoltáság 150 éve. Bár a fejedelemség súlyos adókat fizetett a függetlenségért, a gazdagabb városokban virágzott a gasztronómia – így ott létrejött az a fajta elő-polgári konyha, amire Magyarországon a 19. század második feléig várni kellett. A sült és roston elkészített húsok, savanyúságok, ízes, vastag levesek és csorbák, puha kelt tészták, kalácsok mesterei voltak az erdélyi szakácsok és háziasszonyok.

Pite francia módra >>

Kukó leves avagy mancsleves

Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nemcsak ízének emlékét. Férjhez menésem óta nem ettem kukólevest, de mióta ...

Kürtőskalács

Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot. Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy ...

Húsételek alapanyagaként gyakrabban használnak marhát, bárányt és birkát, mint a hagyományos magyar konyha, de a szárnyas és sertés is jellemző. Ennek több oka is van: részben az állattartás, részben pedig a török idők alatt beszivárgott konyhakultúra a maga alapanyagaival. Lényeges különbség még a fűszerek használata – a csombor, vagyis borsikafű, a tárkony, lestyán, majoránna, kapor sokkal szélesebb körben elterjedt, mint nálunk, mind a vidéki, mind a városi konyhában. A német konyha hatása is fellelhető Erdélyben, hiszen a sok szász város miatt itt is keveredés volt – a káposztás, tormás ételek a gazdag szászoktól erednek. Szembetűnő az is, hogy a savanyú íznek, és magának a savanyításnak külön kis kultusza van az erdélyi kulináriában – a savanyú levesek, vetrecék, savanyított fűszerek egész sorát kóstolhatjuk végig!

A legjobb osztrák fogások >>

Savanyú vetrece burgonyanudlival

Erdélyi étel, először étteremben ettem, utána megpróbáltam megkeresni a receptet különböző szakácskönyvekben. Nem volt egyszerű megtalálni. Nem sokan ismerik, pedig nagyon finom.

Tárkonyos burgonyaleves

Mivel nagy rajongója vagyok a tárkonynak, nemcsak télen, de nyáron is gyakran készítem azt kellemesen üdítő, savanykás ízű levest. A paradicsom és fokhagyma miatt gazdagabb ízű, mint a ...

Sarvalt káposzta

Az üveget nem kell nyakig tölteni, hogy legyen helye a megemelkedett lének. Ajánlatos az üveget egy lábosba állítani, ha mégis kifutna a lé. Fogyasztható savanyúságnak, de dinsztelve ...

Vidéki ízek

Faluban, kisebb vidéki városokban ismét mást érdemes kóstolnunk. Az igazi erdélyi padlizsánkrémet, a vinetét ki ne hagyjuk! A padlizsánkrém is a török időkből származik, és ahány ház, annyiféleképpen készítik – ne álljunk meg egynél! A puliszka szintén kötelező erdélyi elem – van, aki köretnek készíti, találkozhatunk folyós és szilárd, sült vagy pirított változattal is, eszik magában, juhtúróval megrakva, sült hagymával, de édesen, házi szilvalekvárral is. Érdemes megkóstolni a töltikét, amely nem más, mint fűszeres darált hús valamilyen zöld levélbe tekerve – a recept természetesen a törököktől maradt.

Varázslatos szlovák konyha >>

Bálmos

Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban ...

Juhtúrós sült gombóc

Olyankor szoktam készíteni, amikor valamilyen főzelék van ebédre hússal, a fiam meg ezt kapja hús helyett. Ilyenkor a felét lefagyasztom. Következő alkalommal csak megsütöm.

Ha megbízható utcai árust találunk, kóstoljuk meg a román eredetű micset vagy mititeit, a többféle darált húsból készített grillezett fasírtot, amelyet mustárral és savanyúsággal esznek. Ha hegyvidéken járunk, ki ne hagyjuk a tejtermékeket és sajtokat, például a legfinomabb friss sajtot, az ordát akár magában, akár fűszerekkel kikeverve, friss kenyéren. A pálinkák nagyon jók, de csak ha olyan helyen vásároljuk, ahol van gyümölcstermesztés. Kóstoljuk meg a kokojszét is, a románok áfonyalikőrjét!

Miccs

Erdélyben eleve lehetetlen nem találkozni akár naponta is ezzel az étellel. Vásárokban, piacokon, pick-nick helyeken.... Mindenhol érzik az illata. Belátom, hogy én is nehezen tudok ...

Erdélyi rakott padlizsán

Erdélyi recept, édesanyám kapta a pótnagymamámtól, én most először próbáltam ki. Remek nyári vendégváró, könnyű, mégis laktató és nagyon finom. A tojást jó frissen, sütés ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...