Erdély 5 kedvenc íze

Akár a polgári konyha remekeiért rajongunk, akár a népi ízek megszállottjai vagyunk, Erdélyben minden ízt megtalálunk. Összegyűjtöttük az 5 kedvenc erdélyi ételeteket!

(Török)paradicsomi ízek

Erdélyben törökparadicsomnak nevezik a padlizsánt. De emlegetik vineteként is, akárcsak a belőle készült egyik legnépszerűbb fogást, a padlizsánkrémet. Bár a padlizsánkrém eredetileg nem Erdélyből jött, a magyar konyha onnan vette át. Az erdélyi padlizsánkrém a távol-keleti és balkáni rokonaival ellentétben nem tartalmaz erős fűszereket, tejtermékeket, majonézt vagy tahinit, csak némi olajat és vöröshagymát. Falvanként változik, hogy tesznek-e még bele fokhagymát, parázson vagy a sparhelt platniján sütik, de egy biztos – nem cifrázzák túl. Ha egy kis eredélyi ízre vágyunk, a padlizsánkrémmel biztosan nem nyúlunk mellé!

A megunhatatlan padlizsánkrém >>

Savanyú a leves?

Az egyik legnépszerűbb leves Erdély-szerte a csorba. Ahány ház, annyi szokás csorbaügyben, ki tejföllel habarja, ki kefírrel, van, ahol citrommal savanyítják, máshol ecettel, de aki kapott már a kezébe régi erdélyi szakácskönyvet, az tudja, hogy régen ezt korpaciberével és savóval tették. Nem tisztünk igazságot tenni, milyen az igazi csorba, hiszen egy népi ételnél nincsen „eredeti" recept. Az azonban biztos, hogy savanykás levesről van szó, amelyből a lestyán nem hiányozhat. Ha megvan a kedvenc receptünk, tegyünk bele húst vagy csak zöldséget, káposztát vagy zöldborsót, murkot vagy pityókát, savanyítsuk kedvünk szerint, és ne sajnáljuk a lestyánt!

Hétvégi levesek: add meg a módját! >>

A káposzták királya

Akárcsak a padlizsánkrém, a töltött káposzta is török közvetítéssel került hazánkba, bár elődje, a káposztás hús már korábban is jellemző volt a konyhánkra. Mivel a török hódoltság 150 éve alatt egyedül Erdélyben volt viszonylagos nyugalom – ami magyarázat arra is, hogy a polgári konyha gyökerei miért a fejedelemségben alakultak ki –, a töltött káposzta nem kétperces elkészítése is ott tökéletesedett. A sima, rántásos, valamint a szabolcsi paradicsomos töltött káposztához képest a kolozsvári töltött káposzta különlegessége, hogy habarják, és debrecenivel, valamint bevagdosott füstölt szalonnával (alias kakastaréjjal) készítik.

A legolcsóbb téli vitaminforrás >>

Régi-új köret

Puliszkát enni ötven évvel ezelőtt szinte cikinek számított – annyira egyet jelentett a szegénységgel. Pedig remek kis ételről van szó, amelyet kevés összetevője ellenére is rendkívül változatosan lehet fogyasztani – főzve, sütve, folyósan, keményen, magában, feltéttel, édesen és sósan. Mióta egy-egy nevesebb étterem feltette az étlapra a polentát, a puliszka olasz megfelelőjét, ismét nagyobb népszerűségnek örvend, és azok is kezdik felfedezni, akik korábban nem ismerték. Magában egyszerű és olcsó vacsora, tejföllel, hagymával és sült szalonnával népies étel, sütve, köretként, a legfinomabb húsoknak is méltó párja!

Elfelejtett köretek térj el a megszokottól! >>

Amiért érdemes a vásárba menni...

az nyilván a kürtőskalács. A jellegzetes székely kelt tészta nevét a kályhakürtőről kapta, bár az eredetit faszén felett forgatva sütik meg. A népi kultúrában főként ünnepi ételnek számított, lakodalomra, keresztelőre, fontosabb mezőgazdasági eseményekre készítették. Ma már az év minden szakában lehet kapni, de garantáltan ilyenkor, hűvös időben esik legjobban a forró, cukros-fahéjas édesség. Sőt már különleges alkalomra sem kell várnunk – otthon is elkészíthetjük, amikor csak jól esik!

Várd az adventet mézeskaláccsal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek