Akár a polgári konyha remekeiért rajongunk, akár a népi ízek megszállottjai vagyunk, Erdélyben minden ízt megtalálunk. Összegyűjtöttük az 5 kedvenc erdélyi ételeteket!
kürtőskalács
Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot.
Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy ...
(Török)paradicsomi ízek
Erdélyben törökparadicsomnak nevezik a padlizsánt. De emlegetik vineteként is, akárcsak a belőle készült egyik legnépszerűbb fogást, a padlizsánkrémet. Bár a padlizsánkrém eredetileg nem Erdélyből jött, a magyar konyha onnan vette át. Az erdélyi padlizsánkrém a távol-keleti és balkáni rokonaival ellentétben nem tartalmaz erős fűszereket, tejtermékeket, majonézt vagy tahinit, csak némi olajat és vöröshagymát. Falvanként változik, hogy tesznek-e még bele fokhagymát, parázson vagy a sparhelt platniján sütik, de egy biztos – nem cifrázzák túl. Ha egy kis eredélyi ízre vágyunk, a padlizsánkrémmel biztosan nem nyúlunk mellé!
A megunhatatlan padlizsánkrém >>
padlizsánkrém
Nagyszüleim kedvenc receptje volt.
padlizsánkrém
Padlizsánkrém, avagy mit csináljunk a kamrában sorsára váró, egyetlen tojásgyümölccsel? Nem halogathattam tovább, (frissesség tekintetében) az utolsó előtti pillanatban nyúltam ...
padlizsánkrém
A nagymamámtól, illetve anyukámtól tanultam. Sok más padlizsánkrém receptet kipróbáltam, de ennél jobbat még nem találtam.
Amikor barátokat hívok kerti sütögetésre, mindig ez az ...
padlizsánkrém
Először Erdélyben ettem padilzsánkrémet (vinettát) és azóta nagy kedvencem. Érdemes nagyobb mennyiséget megsütni a grillen és meghámozva kettesével lefagyasztani. Kiengedés után a ...
padlizsánkrém
Gyerekkoromban ettem először és összesen egyszer vinettát barátnőméknél. Akkor még azt se tudtam, mi fán terem, de nagyon ízlett. Aztán felnőttként próbálkoztam vele, egy ...
Savanyú a leves?
Az egyik legnépszerűbb leves Erdély-szerte a csorba. Ahány ház, annyi szokás csorbaügyben, ki tejföllel habarja, ki kefírrel, van, ahol citrommal savanyítják, máshol ecettel, de aki kapott már a kezébe régi erdélyi szakácskönyvet, az tudja, hogy régen ezt korpaciberével és savóval tették. Nem tisztünk igazságot tenni, milyen az igazi csorba, hiszen egy népi ételnél nincsen „eredeti" recept. Az azonban biztos, hogy savanykás levesről van szó, amelyből a lestyán nem hiányozhat. Ha megvan a kedvenc receptünk, tegyünk bele húst vagy csak zöldséget, káposztát vagy zöldborsót, murkot vagy pityókát, savanyítsuk kedvünk szerint, és ne sajnáljuk a lestyánt!
Hétvégi levesek: add meg a módját! >>
savanyú leves
Egy nagyon-zöldséges egytálételt képzeltem el a vásárlásom után, amikor egy halom színes zöldséget pakoltam ki a szatyromból. A napokban a nosalty-n látott erdélyi csorba leves jutott ...
savanyú leves
Régebben Székelyföldön és Partiumban is ettem csorbát, nagyon ízlett. Jó lenne itthon is elkészíteni. Túrtam egyet a neten, és kiderült, hogy annyiféle csorba van, mint égen a csillag. ...
zöldségleves
Télen is gondoni kell a szervezetünk egészségére, tele van rosttal és vitaminokkal.
gombócleves
Imádjuk a savanyított és tárkonyos leveseket, bár ebben nincs tárkony, de akkor is az egyik kedvencünk :). És a lestyán is egy kítűnő fűszer! Mindig van a mélyhűtőmben jó sok ...
A káposzták királya
Akárcsak a padlizsánkrém, a töltött káposzta is török közvetítéssel került hazánkba, bár elődje, a káposztás hús már korábban is jellemző volt a konyhánkra. Mivel a török hódoltság 150 éve alatt egyedül Erdélyben volt viszonylagos nyugalom – ami magyarázat arra is, hogy a polgári konyha gyökerei miért a fejedelemségben alakultak ki –, a töltött káposzta nem kétperces elkészítése is ott tökéletesedett. A sima, rántásos, valamint a szabolcsi paradicsomos töltött káposztához képest a kolozsvári töltött káposzta különlegessége, hogy habarják, és debrecenivel, valamint bevagdosott füstölt szalonnával (alias kakastaréjjal) készítik.
A legolcsóbb téli vitaminforrás >>
töltött káposzta
A búvártársaság nagyon örömére készítem mindig ezt a fogást. (Általában a megadott mennyiségek duplájából.)
töltött káposzta
Ezen a télen még nem készítettem töltött káposztát, csak vendégségben volt szerencsém hozzá. Úgy gondoltam, mivel mindjárt itt a tavasz, ideje főznöm egy jó adaggal. Én ezzel el is ...
töltött káposzta
Nálunk mindenki szereti a töltött káposztát. A családban valaki a szabolcsi félét, valaki a sima rántással készültet, jómagam a behabart kolozsvárit kedvelem.
Tegyük hozzá, ...
töltött káposzta
A panziónkban a vendégeknek bográcsban szoktam készíteni, amitől még különlegesebb a hangulata is, és az íze is. Hadd ne mondjam, hogy imádják.
A karácsony nem telhet el töltött ...
Régi-új köret
Puliszkát enni ötven évvel ezelőtt szinte cikinek számított – annyira egyet jelentett a szegénységgel. Pedig remek kis ételről van szó, amelyet kevés összetevője ellenére is rendkívül változatosan lehet fogyasztani – főzve, sütve, folyósan, keményen, magában, feltéttel, édesen és sósan. Mióta egy-egy nevesebb étterem feltette az étlapra a polentát, a puliszka olasz megfelelőjét, ismét nagyobb népszerűségnek örvend, és azok is kezdik felfedezni, akik korábban nem ismerték. Magában egyszerű és olcsó vacsora, tejföllel, hagymával és sült szalonnával népies étel, sütve, köretként, a legfinomabb húsoknak is méltó párja!
Elfelejtett köretek – térj el a megszokottól! >>
puliszka
Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban ...
puliszka
Gyerekkoromban ettem utoljára...
Nagytatám (igen, ez azon a vidéken volt, ahol a nagypapákat nagyon kedvesen csak tatának hívják), szóval nagytatám nyaggatta hébe-hóba nagymamámat, hogy ...
puliszka
A juhtúrós rakott puliszka gombócként.
puliszka
Mikor kiderült, hogy két családtagom is lisztérzékeny, sokat kísérleteztünk a különféle lisztmentes ételekkel.
A kukoricából készült puliszkára ekkor bukkantunk, ami végül is egy ...
Amiért érdemes a vásárba menni...
az nyilván a kürtőskalács. A jellegzetes székely kelt tészta nevét a kályhakürtőről kapta, bár az eredetit faszén felett forgatva sütik meg. A népi kultúrában főként ünnepi ételnek számított, lakodalomra, keresztelőre, fontosabb mezőgazdasági eseményekre készítették. Ma már az év minden szakában lehet kapni, de garantáltan ilyenkor, hűvös időben esik legjobban a forró, cukros-fahéjas édesség. Sőt már különleges alkalomra sem kell várnunk – otthon is elkészíthetjük, amikor csak jól esik!
Várd az adventet mézeskaláccsal! >>
kürtőskalács
Jól megfigyelhető a filmiparban, hogy hálivúdi szuperprodukciók esetén, a határozott névelővel kezdődő és max 1 szavas címűek nagy többségükben thriller, psziho-krimi, vagy horror ...
kürtőskalács
Nagyon furcsa volt újra látni a Horváth Rozi szakácskönyvből ismert receptet Pulai Imre tolmácsolásában ma este.
kürtőskalács
Lányom talált rá erre a receptre. Azóta majdnem minden hétvégén elkészítjük. Nagyon jó desszert egy jó kis bogrács után.
Akinek nincs kürtőskalács formája nagyon egszerűen ...
kürtőskalács
Imádjuk a kürtöskalácsot, de valahogy ritkán ettünk, eddig. Soha nem gondoltam volna, hogy otthon is ilyen finomat lehet készíteni, de mindig izgatta a fantáziámat, így nekiálltam és a ...
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>