Erdély 5 kedvenc íze

Akár a polgári konyha remekeiért rajongunk, akár a népi ízek megszállottjai vagyunk, Erdélyben minden ízt megtalálunk. Összegyűjtöttük az 5 kedvenc erdélyi ételeteket!

Kürtőskalács

Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot. Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy ...

(Török)paradicsomi ízek

Erdélyben törökparadicsomnak nevezik a padlizsánt. De emlegetik vineteként is, akárcsak a belőle készült egyik legnépszerűbb fogást, a padlizsánkrémet. Bár a padlizsánkrém eredetileg nem Erdélyből jött, a magyar konyha onnan vette át. Az erdélyi padlizsánkrém a távol-keleti és balkáni rokonaival ellentétben nem tartalmaz erős fűszereket, tejtermékeket, majonézt vagy tahinit, csak némi olajat és vöröshagymát. Falvanként változik, hogy tesznek-e még bele fokhagymát, parázson vagy a sparhelt platniján sütik, de egy biztos – nem cifrázzák túl. Ha egy kis eredélyi ízre vágyunk, a padlizsánkrémmel biztosan nem nyúlunk mellé!

A megunhatatlan padlizsánkrém >>

Padlizsánkrém 1.

Padlizsánkrém, avagy mit csináljunk a kamrában sorsára váró, egyetlen tojásgyümölccsel? Nem halogathattam tovább, (frissesség tekintetében) az utolsó előtti pillanatban nyúltam ...

Padlizsánkrém-Vinetta 10.

Először Erdélyben ettem padilzsánkrémet (vinettát) és azóta nagy kedvencem. Érdemes nagyobb mennyiséget megsütni a grillen és meghámozva kettesével lefagyasztani. Kiengedés után a ...

Vinetta Fahéj konyhájából

Gyerekkoromban ettem először és összesen egyszer vinettát barátnőméknél.  Akkor még azt se tudtam, mi fán terem, de nagyon ízlett. Aztán felnőttként próbálkoztam vele, egy ...

Savanyú a leves?

Az egyik legnépszerűbb leves Erdély-szerte a csorba. Ahány ház, annyi szokás csorbaügyben, ki tejföllel habarja, ki kefírrel, van, ahol citrommal savanyítják, máshol ecettel, de aki kapott már a kezébe régi erdélyi szakácskönyvet, az tudja, hogy régen ezt korpaciberével és savóval tették. Nem tisztünk igazságot tenni, milyen az igazi csorba, hiszen egy népi ételnél nincsen „eredeti" recept. Az azonban biztos, hogy savanykás levesről van szó, amelyből a lestyán nem hiányozhat. Ha megvan a kedvenc receptünk, tegyünk bele húst vagy csak zöldséget, káposztát vagy zöldborsót, murkot vagy pityókát, savanyítsuk kedvünk szerint, és ne sajnáljuk a lestyánt!

Hétvégi levesek: add meg a módját! >>

Csirke csorba

Egy nagyon-zöldséges egytálételt képzeltem el a vásárlásom után, amikor egy halom színes zöldséget pakoltam ki a szatyromból. A napokban a nosalty-n látott erdélyi csorba leves jutott ...

Húsos csorba

Régebben Székelyföldön és Partiumban is ettem csorbát, nagyon ízlett. Jó lenne itthon is elkészíteni. Túrtam egyet a neten, és kiderült, hogy annyiféle csorba van, mint égen a csillag. ...

Csorba

Télen is gondoni kell a szervezetünk egészségére, tele van rosttal és vitaminokkal.

Csorba 3. - húsgombóccal

Imádjuk a savanyított és tárkonyos leveseket, bár ebben nincs tárkony, de akkor is az egyik kedvencünk :). És a lestyán is egy kítűnő fűszer! Mindig van a mélyhűtőmben jó sok ...

A káposzták királya

Akárcsak a padlizsánkrém, a töltött káposzta is török közvetítéssel került hazánkba, bár elődje, a káposztás hús már korábban is jellemző volt a konyhánkra. Mivel a török hódoltság 150 éve alatt egyedül Erdélyben volt viszonylagos nyugalom – ami magyarázat arra is, hogy a polgári konyha gyökerei miért a fejedelemségben alakultak ki –, a töltött káposzta nem kétperces elkészítése is ott tökéletesedett. A sima, rántásos, valamint a szabolcsi paradicsomos töltött káposztához képest a kolozsvári töltött káposzta különlegessége, hogy habarják, és debrecenivel, valamint bevagdosott füstölt szalonnával (alias kakastaréjjal) készítik.

A legolcsóbb téli vitaminforrás >>

Töltött káposzta 2.

Ezen a télen még nem készítettem töltött káposztát, csak vendégségben volt szerencsém hozzá. Úgy gondoltam, mivel mindjárt itt a tavasz, ideje főznöm egy jó adaggal. Én ezzel el is ...

Régi-új köret

Puliszkát enni ötven évvel ezelőtt szinte cikinek számított – annyira egyet jelentett a szegénységgel. Pedig remek kis ételről van szó, amelyet kevés összetevője ellenére is rendkívül változatosan lehet fogyasztani – főzve, sütve, folyósan, keményen, magában, feltéttel, édesen és sósan. Mióta egy-egy nevesebb étterem feltette az étlapra a polentát, a puliszka olasz megfelelőjét, ismét nagyobb népszerűségnek örvend, és azok is kezdik felfedezni, akik korábban nem ismerték. Magában egyszerű és olcsó vacsora, tejföllel, hagymával és sült szalonnával népies étel, sütve, köretként, a legfinomabb húsoknak is méltó párja!

Elfelejtett köretek térj el a megszokottól! >>

Bálmos

Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban ...

Tejes puliszka

Gyerekkoromban ettem utoljára... Nagytatám (igen, ez azon a vidéken volt, ahol a nagypapákat nagyon kedvesen csak tatának hívják), szóval nagytatám nyaggatta hébe-hóba nagymamámat, hogy ...

Juhtúrós rakott puliszka

Mikor kiderült, hogy két családtagom is lisztérzékeny, sokat kísérleteztünk a különféle lisztmentes ételekkel. A kukoricából készült puliszkára ekkor bukkantunk, ami végül is egy ...

Amiért érdemes a vásárba menni...

az nyilván a kürtőskalács. A jellegzetes székely kelt tészta nevét a kályhakürtőről kapta, bár az eredetit faszén felett forgatva sütik meg. A népi kultúrában főként ünnepi ételnek számított, lakodalomra, keresztelőre, fontosabb mezőgazdasági eseményekre készítették. Ma már az év minden szakában lehet kapni, de garantáltan ilyenkor, hűvös időben esik legjobban a forró, cukros-fahéjas édesség. Sőt már különleges alkalomra sem kell várnunk – otthon is elkészíthetjük, amikor csak jól esik!

Várd az adventet mézeskaláccsal! >>

A kürtős - Nemnagykunszttól

Jól megfigyelhető a filmiparban, hogy hálivúdi szuperprodukciók esetén, a határozott névelővel kezdődő és max 1 szavas címűek nagy többségükben thriller, psziho-krimi, vagy horror ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...