Epres-fehér csokis spiráltorta

E heti gasztrobloggerünk, Coffeinmentes, egy fantasztikus, ízig-vérig tavaszi tortát hozott el nektek. Némi konyhai jártasság szükségeltetik hozzá, de elképesztően látványos desszert!

Ez a torta két olyan alapanyagot ötvöz, amelyek klasszikus párosnak számítanak: az epret és a fehér csokoládét. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, így, ha ezzel szeretnénk valakit megörvendeztetni, érdemes előbb próbasütést végezni.

De a gyakorlás megéri, hiszen legalább olyan finom, mint amilyennek látszik!

Hozzávalók egy kb. 18 cm átmérőjű tortához:

a piskótához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 13 dkg kristálycukor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál víz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy vaníliapaszta

a krémhez:

  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
  • 150 ml hideg tejszín

az összeállításhoz:

  • kb. 3 evőkanál eperlekvár
  • kevés reszelt fehér csokoládé
  • 1 nagy marék friss eper

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 35x26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd félretesszük.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével robotgépben habosra keverjük. Alacsony fokozaton hozzáadjuk a vizet, olajat, vaníliát és még egy percig keverjük.

3. A lisztet, sütőport, sót egy kisebb tálba kimérjük, kanállal összekeverjük.

4. A tojások fehérjét magas fokozaton fehéredésig felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Addig verjük, amíg a habban keletkező csúcsok megtartják az alakjukat.

5. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojások sárgájához, homogénre keverjük. A felvert fehérje harmadát hozzákeverjük az előző lisztes-tojássárgás elegyhez, spatula segítségével csomómentesre keverjük.

6. Hozzáforgatjuk óvatosan a maradék habot, majd a masszát az előkészített tepsibe öntjük. Felületét egyenletesen elsimítjuk. 12–15 percig sütjük, kivétel előtt tűpróbát végzünk. A megsült tésztát a tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.

7. Eközben elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját vízgőzfürdőn besűrítjük. (Vigyázat, könnyen rántottává válhat! Éppen ezért a tál alja soha ne érjen bele a vízbe, illetve a víz ne forrjon, csak éppen gyöngyözzön!)

8. A fehér csokoládét szintén vízgőzfürdőn megolvasztjuk, majd a tojások sárgájához keverjük, kihűtjük.

9. A tejszínt kemény habbá verjük. Ez akkor lesz viszonylag egyszerű, ha a tejszín nagyon hideg és elég zsíros. (Ha esetleg nem sikerül tökéletesen kemény habot nyerni belőle, adjunk hozzá kevés vízben felfőzött, egy evőkanálnyi zselatint, majd langyosan keverjük a tejszínhez. Különben a krém folyni fog!)

10. A felvert tejszínt óvatosan összeforgatjuk a fehér csokis eleggyel egy kézi habverő segítségével. Ha a krém selymes és sima, hűtőbe tesszük és alaposan lehűtjük.

11. Hozzálátunk az összeállításhoz: a piskótát kivesszük a tepsiből. Egy madzag vagy mérőszalag segítségével hosszában megfelezzük. Fontos, hogy pontosan félbevágjuk (nem szemmértékre), különben a torta, mint végeredmény ferde lesz, és billegni fog.

12. Ezután a sütőpapírt egy olló segítségével a vágás mentén szintén elvágjuk, de a papírt még a piskótán hagyjuk. Ennek segítségével lehet később feltekerni.

13. A két felet ismét egymáshoz illesztjük, majd a lap tetejét vékonyan megkenjük eperlekvárral. A lekvár tetejére pedig rákenjük a kihűlt fehér csokis krémnek körülbelül a felét.

14. Ekkor az egyik csík piskótát fogjuk és a papír segítségével óvatosan feltekerjük. Közben a sütőpapírt lehúzzuk. Ügyeljünk arra, hogy a piskóta vágott fele ne sérüljön meg, hiszen ez lesz a torta teteje. Lehetséges, hogy a feltekerésnél a piskóta megreped, eltörik, de ezt a hibát végül a krémmel szépen el lehet majd takarni.

15. Ha megvan az első tekercs, hozzáillesztjük a következő csíkot, kevés krémmel összeragasztjuk a találkozó széleket. Ha kész a tekercs, kézzel szép kerek alakra igazgatjuk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. fél óra hosszáig. Közben a maradék krémet is hűtjük.

16. A lehűlt tortát tortatálra helyezzük és a maradék krémmel kívülről bevonjuk. A torta tetején lévő spirálvonalat követve, a krémet vékonyan megcsurgatjuk kevés eperlekvárral, a piskóta vonalát pedig reszelt fehér csokival.

17. Az oldalát vékonyra szeletelt eperrel díszítjük, esetleg fehér csokoládéval megszórjuk, tálalásig hideg helyen tartjuk.

{ GALÉRIA = title:Epres-feh%C3%A9rcsokis%20spir%C3%A1l%20torta%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

A receptet itt tudod elmenteni >>

Coffeinmentes blog >>

Coffeinmentes blog a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...