Eper – nem csak finom, egészséges is!

Ismerjük meg ennek a csodás gyümölcsnek a táplálkozás élettani értékeit! Válogassunk a belőle készíthető kényeztető receptekből, mire lemegy az ára, legyen pár jó ötletünk.

Számomra az eper megjelenése a piacokon jelzi a nyár megállíthatatlan közeledését. Ilyenkor már nehezen bírom kivárni, hogy az ára alacsonyabb legyen, napi szinten vásárolom, kisfiaim percek alatt befalják. Lédús, édes, és rendkívül változatosan felhasználható.

Szezonja sajnos nagyon rövid, de ha jót akarunk magunknak, és a hideg őszi, téli napokon is szeretnénk egy falat tavaszt, készítsünk belőle lekvárt vagy szörpöt, de kisebb adagokban akár le is fagyaszthatjuk a pürésített epret, amelyet a későbbiekben sütemények krémjébe, joghurtunkba, reggeli turmixunkba keverhetünk.

Tápértéke

10 dkg eper mindössze 32 kalória, szénhidráttartalma 8 g. Ez utóbbi gyümölcscukor-tartalmából fakadó, gyorsan felszívódó szénhidrát, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élünk, akkor kísérjük magas rosttartalmú élelmiszerrel, pl. korpás keksszel, mondjuk uzsonnára natúr joghurttal kikeverve.

Az eperről általában nem ismert, hogy C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha egyszer nekiülünk. Egy tál (30 dkg) eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk. De ne ijedjünk meg, túladagolni nem fogjuk, szervezetünk a C-vitamint nem raktározza el, hanem a kiválasztás során megválik a feleslegtől, dohányosoknak, várandós és szoptató kismamáknak, sportolóknak pedig direkt jól jön ez a többlet.

Mennyei íze mellett fogyasszuk folsavtartalma miatt is, készítsünk belőle reggelire gyümölcsjoghurtot (görög joghurttal még krémesebb! - nálunk most otthon éppen ez a sztár), keverjük müzlinkbe.

Hétvégére pedig süssünk belőle sütit! Nálunk a harmadik recept lesz a menün. Most nem nézzük a kalóriákat.

  1. 1.

    Epres blondie

  2. 2.

    Epres mascarponés egyszerű desszert

  3. 3.

    Epres-túrós süti

  4. 4.

    Epres-rebarbarás álompite

  5. 5.

    Babapiskótás-epres pohárdesszert

  6. 6.

    Epermisu

  7. 7.

    Epres csokoládétorta

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...