„Ennyi elég!" – mondta az Okostányér

Egy igazán modern eszköz és applikáció, ami segíti a személyre szabott étrendünk minél tökéletesebb összeállítását. Ez az Okostányér.

Anthony Ortiz, a Fitly alapítójának és ügyvezetőjének édesapja 2001-ben egy sürgősségi szívműtéten esett át. Az esemény nagyon elkeserítette a családját, különösen akkor, mikor felismerték, hogy apja betegsége megfelelő étrenddel és aktív életmóddal megelőzhető lett volna. Ekkor született meg Anthony fejében az ötlet: létre kellene hozni egy olyan eszközt, ami segít az embereknek a kiegyensúlyozott étrend felépítésében.

Ez lett a Smartplate, azaz az Okostányér.

Így néz ki az Okostányér

Hogy működik?

A tányér 3 fakkjába helyezett ételeket 1-1 kamera rögzíti, a tányérba épített súlyérzékelők pedig az ételek súlyát rögzítik, majd ez a két információ wifin/bluetoothon keresztül felkerül a felhőbe, ahol egy intelligens képfelismerő rendszer felismeri kép alapján az adott alapanyagot, majd 1 másodperc múlva kapcsolódó mobilalkalmazásunkban megjelenik az adott konkrét étel fajtája, súlya illetve energia- és tápanyagtartalma.

A képfelismerés annyira intelligens, hogy a teljes kiőrlésű kenyér és a fehér kenyér között pusztán a héja alapján (mivel a tányérban a kamera ebből a szögből látja az ételt) különbséget tud tenni.

Mit tud?

Az applikáció természetesen személyre szabható, azaz betápláljuk saját adatainkat, betegségeinket, céljainkat és ahhoz illeszti az étrendi irányvonalakat, amelyekre az applikáción keresztül folyamatosan emlékeztet minket. Ha pl. valamelyik makrotápanyagból: zsírból, fehérjéből, szénhidrátból túl sokat fogyasztunk, jelez, ha túlléptük az egyes étkezésre jutó kalóriamennyiséget, jelez, sőt, akkor is, ha túl gyorsan eszünk, mivel azt is mérik a szenzorok, hogy milyen gyorsan fogy az étel a tányérból.

Én nem vagyok egy kütyümániás, de zseniálisnak tartom ezt az eszközt. Nyilván nem értem, hogy mondjuk egy paprikás krumplit hogy tudna felismerni, és nehézkes lehet a tányért mindenhová magunkkal cipelni (bár zárható, és a fedele mikróban tálként használható), a tisztításáról meg egy szó sem esik a bemutató videóban, azért szívesen kipróbálnám.

Első nézésre azért jutott az eszembe, hogy ez is csak egy újabb eszköz, ami kiváltja azt, hogy az emberek maguk sajátítsák el a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás paramétereit, de aztán rájöttem, hogy ez nincs így, egy ilyen eszköz+applikációpáros pont jól megtaníthat minket a megfelelő adagnagyságra, a megfelelő alapanyag-használatra, és egy idő után már a tányér nélkül is ügyesen boldogulnánk.

Ráadásul én rendszeresen elemzek étrendi naplókat, amelyek még lelkiismeretes pácienseknél is elsősorban a memóriára hagyatkoznak, illetve előfordulhat, hogy egy-két kevésbé egészségesnek gondolt étel „kifelejtődik" a naplóból. Én biztosan jól tudnám használni az applikáció által gyűjtött és elemzett adatokat annak érdekében, hogy minél inkább a páciensre tudjam szabni az étrendet.

Az első megrendelők mindössze 99 dollárért hozzájuthatnak az Okostányérhoz, aminek piacra dobását 2016. nyarára ígéri Ortiz.

És végül álljon itt egy saját ábránk, ami klasszul megmutatja, hogy hogyan is kellene kinéznie a megpakolt tányérnak. Korábbi cikkünkben pedig részletesen elolvashatjátok, miből mennyit érdemes a tányérra rakni.

Arányaiban így néz ki egy kiegyensúlyozottan megpakolt tányér

(via)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...