Emlékszel még a Juli sulira?

A kilencvenes évek Juli suli című főzőműsorát legalább annyian szerették, mint a Deltát vagy a Szeszélyes évszakokat. Kudlik Júlia lett volna az első magyar Julia Child?

A Juli sulit 1993. július 3-tól 1997. szeptember végéig láthatták a Magyar Televízió nézői - kezdetben hetenként, később kéthetenként. Az MTV 2-es csatornáján vasárnap reggel 8 órától adásba kerülő félórás műsor a háziasszonyoknak készült elsősorban, hiszen felnőtt két-három olyan nemzedék, akik többet látták az óvónénit és a tanítónénit, mint a saját családjukat.

Mondhatni, hogy mégis leginkábbkezdő háziasszonyoknak szólt Kudlik Júlia műsora, amiben a tévé képernyőjén keresztül próbálta megtanítani a főzés, sütés, kézimunka és háztartás minden alapvető csínját-bínját. 1977-ben ugyan már indult egy főzőműsornak nevezhető magyar tévésorozat Főzőcske - TV fazék címmel, amibenMolnár Margit és vendégei - köztük Kudlik Júlia - adtakkorszerű főzési tanácsokat zsírmentes ételek készítéséhez, Kudlik saját műsorával mégis megelőzte korát és Stahl Juditot (és a további hasonló típusú főzőshow-kat), amik csak a Juli suli után következtek a gasztroműsorok történetében.

A műsor sikerét bizonyította, hogy mindenki nézte nemre és korra való tekintet nélkül, és a fél ország azt főzte ebédre, amit reggel látott. A nézők követelték ki, hogy a recepteket közölje a RTV-újság, hogy az adásig bevásárolhassák a hozzávalókat.

Az első évben a háziasszonyi teendőket vették sorba heti bontásban. Megtanították őket főzni, sütni, kötni, varrni. Voltak orvosi témák, hagyományápolás, divat, szépségápolás, lakáskultúra, ünnepre készülődés, kismamarovat, gyerekbetegségek, barkácsolás, virágkötészet, virágápolás, befőzés, tartósítás, korszerű táplálkozás.

A sorozat rajongói képesek voltak odáig menni, hogy az epizódokat felvegyék videokazettára, amikben persze reklám is volt dögivel. A Gasztroblogok, a magyar gasztrobologok gyűjtőhelye is úgy emlékszik vissza a Juli sulira, hogy a szakács időnként AMC-edényben főzött Julival, és gyakran a tubusos hagymakrémet preferálta az igazival szemben, de mégis mindig szerethető, és igenis tanulságos műsor kerekedett ki az egészből.

A Juli suli, úgy, mint az összes többi hasonló műsor akkoriban, indoklás nélkül szűnt meg, ma sem tudni pontosan, miért, pedig igény lenne rá.Később könyv is készült a műsorból, ami két kötetet élt meg, és máig sok konyhában ott figyel a polcon.

Mivel sajnos a műsor egyetlen epizódja sem elérhető már aNemzeti Audiovizális Archívum miatt, ezért Gálvölgyi János felejthetetlen paródiájával emlékezünk a Juli sulira.

Ez is érdekelhet!

Emlékszel még a régi élelmiszerreklámokra? Kattints és nosztalgiázz!

(via julisuli)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...