Előzd meg az influenzát!

A meteorológusok szerint a hideg csak lassan közeledik, de esténként már jólesik egy forró tea. Szervezetünk érzi, hogy lassan fel kell készülnie a vírusok támadására – kezdjünk neki már most!

Fűszeres gyömbértea

Taknyos orr, kapar a torok, tompán fáj a homlok, mire hazaérünk, úgy érezzük, mintha átküldtek volna minket egy tésztanyújtón. Ellenszer kell. A gyömbérteát már szinte mindenki ...

Kezdd el még ma!

Egy-két hónap, és itt az influenzaszezon – de egy jó kis megfázásnak már most elébe nézhetünk, ha lengén öltözve indulunk el vagy elkap minket hazafelé egy zuhé. Mire észbekapunk, már köhögünk, tüsszögünk, kapar a torkunk, és gyógyszereket tömünk magunkba, hogy lemenjen a lázunk. Mivel senki sem időmilliomos, és egy lázas-fejfájós kényszerszabadság nem is túl pihentető, kezdjük el időben felkészíteni a szervezetünket a mínuszokra és a bacilusokra. Akár ma, hiszen az immunrendszerünknek is kell egy kis idő, míg fel tudja használni a sok vitamint.

Lehet még egészségesebb? >>

Almás-fahéjas tea rusztikus formában

Igazából az ötlet egy képről van. Azért kell finom tea hozzá, mert én sima citromost tettem bele, és nem lehetett érezni az alma és a fahéj ízét. Inkább csak mutatós, rusztikus, ...

Gyömbértea

Egy ismerősöm ajánlotta ezt a teát, mivel elég gyakran voltam beteg. Mióta azt a teát iszom, nem voltam olyan gyakran beteg.

Csipkebogyó tea Fahéj konyhájából

Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy  ne csipkebogyó teát igyunk -mondta a hitvesem. Nem egészen értettem, mi ennek a lényege. Elmondta, hogy ő ezzel arra gondolt, hogy inkább ...

Bodzatea

Azt hiszem, a TeaÜnnep oldalán olvastam a bodzavirág teáról. Most kezd virágozni a kertemben a bodza, nosza ollót kaptam, és kipróbáltam. Nagyon finom lett, én nem tettem bele mézet, csak ...

Csipkebogyó tea

Ősszel mindig szedünk csipkebogyót, amit kiszárítás után lenvászon zsákokban tárolunk. Korábban felforraltuk a bogyókat, így nagyon erőteljes íze volt, de kiment belőle a C-vitamin. ...

Gyömbéres citrusos tea 2.

Nagy teás vagyok, és azok közé tartozom, akik azt vallják, hogy a tea csak melegen (vagy ha a teafajta engedi, forrón) jó. Ez a tea képezi a kivételt, ennek kifejezetten jót tesz, ha ...

Indiai fűszeres tea

Egy újabb teakülönlegességet mutatnánk be a tibeti vajas tea után a spiritualitás bölcsőjéből, a misztikus Indiából. Az ember behunyt szemmel csak az illatok alapján már tudja, hogy ...

Támogasd az immunrendszeredet!

Télen amúgy is nehezebb egészségesen étkezni –kevesebb a gyümölcs és a friss zöldség, a hidegben hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, nehezebb ételeket enni, nem beszélve arról, milyen jól is esik egy kis csoki a borongós időben... ezzel csak az a baj, hogy az alakunkon kívül az egészségünknek is ártunk vele. Sejtjeink ugyanis olyanok, akár a kisgyerekek – C-vitamin helyett a cukormolekulákat választják. Hiába szedünk immunerősítő tablettát, ha szervezetünk a csokitorta cukormolekuláit boncolgatja helyette! Ha influenzáról vagy megfázásról van szó, akkor a D-vitamin felhalmozása is legalább annyira fontos, mivel a napon töltött órák számának csökkenésével egyenes arányban, szervezetünk D-vitamin-szintje is csökken. Édesség helyett fogyasszunk több citrusfélét, kivit, csipkebogyót, káposztát nyersen vagy savanyítva. A D-vitamint pedig tengeri halakban, halolajban, hidegen sajtolt olajokban, tejtermékekben, tojásban és májban találunk nagyobb mennyiségben.

Természetes megoldás rossz leheletre >>

Posírozott tojás

Szeretünk vasárnapokon tojást reggelizni, ma posírozva került az asztalra. Posírozáskor különösen fontos, hogy minél frissebb tojásokat használjunk. A mindentudó Szakácsok ...

Ilyenkor fokozattan figyelni kell arra, hogy minél több zöldséget együnk – a mirelit is megfelel, hiszen vitamintartalma nem csökken le teljesen a fagyasztással. Igyekezzünk azonban a lehető legkevesebb ideig főzni, a blansírozással a vitaminok nagy részét megmenthetjük. Mivel a vitaminok egy része olajos közegben oldódik, fogyasszunk hidegen sajtolt olajokat – az olíva-, tökmag-, mák- vagy barackmagolaj egyaránt tökéletes választás. Fontos a folyadékbevitel is: ne cukros üdítőket, hanem saját készítésű gyógyteákat vagy immunerősítő teákat igyunk munka közben vagy este. Ha pedig már megvan a baj, szintén kezelhetjük teával a náthánkat: a hagyma, a gyömbér, és a chili tisztítják a légutakat, segítenek megszüntetni a köhögést, ráadásul a vérkeringés felpezsdítésével hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyebben kiizzadjuk a fránya vírusok okozta meghűlést.

Hétvégi levesek: add meg a módját! >>

A dió és a sütőtök megállítja a hajhullást! >>

Mandulás-almás répasaláta

Még a harmadév kezdete előtt visszatértem Durham-be, mert nagyon kell tanulni, de a város tök kihalt, alig találni elvétve egy-egy kollégát. Hál' Istennek egyik kedves lakótársam is ...

A rovat korábbi cikkei itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...