Elképesztő, hogy ma már szinte mindenben cukor van! Vagy mégsem olyan rossz a helyzet?

Tényleg elképesztő, hogy ma már mi mindenben van cukor. Mit érdemes vajon nézni a termékcímkén, hogy eldönthessük, jól vagy rosszul járunk-e az adott termékkel?

"Még a tejfölben is van cukor!"

"Tökmindegy, hogy cukrot vagy mazsolát eszel, ugyanaz!"

"Cukrot nem lehet enni, de gyümölcsöt igen? Abban is van cukor!"

Pár héttel ezelőtt szerkesztőségünk belevágott egy 4 hetes cukormentes diétába (tapasztalatainkról itt olvashattok) - a fenti kommentek a kihívásunkkal kapcsolatban érkeztek. Vajon jogos felvetések voltak?

Hol a cukor?

A cukormentes diéta viszonylag egyszerűnek tűnik: semmit nem eszünk, amiben cukor van. Ez ok is, de vajon honnan tudom eldönteni egy termékről, hogy van-e benne cukor?

Két helyen találunk a termékek csomagolásán információt a cukortartalomról:

  1. az összetevőlistában, azaz abban a felsorolásban, amiben a termékhez felhasznált összetevőket sorolja fel a gyártó, illetve
  2. a tápértékeket mutató táblázatban van egy olyan sor, hogy (szénhidrát) "amelyből cukrok".

Mi a különbség?

Ha az összetevőlistában nem szerepel a cukor vagy annak ezer "álneve" közül valamelyik, akkor a termék csak természetes eredetű cukrokat tartalmaz (pl. tejtermékekben laktóz, aszalványokban glükóz, fruktóz stb.). A csomagoláson feltüntetett tápértéktáblázatban megadott cukortartalom pedig magában foglalja mind a természetes-, mind a hozzáadottcukor-tartalmat.

Lássuk a fentieket két példán keresztül!

1. Gyümölcsjoghurt

Az első képen egy (egyébként "Fit" megnevezésű) gyümölcsjoghurt tápértéktáblázata látható a szénhidrát- és ezen belül a cukortartalommal. A második képen látható a joghurt összetevőinek listája, amelyből látszik, hogy tartalmaz (hozzáadott) cukrot és glukóz-fruktóz-szirupot - ami a cukor egyik álneve. A bal oldali táblázatban látható cukortartalom ebből a hozzáadottcukor-tartalomból, illetve a joghurt és a gyümölcsök természetes cukortartalmából adódik.

Fit gyümölcsjoghurt

2. Mascarpone

A mascarponeról senki nem gondolná, hogy tartalmaz cukrot, majd a tápértéktáblázatra pillantva (1. kép) mégis kikerekedik a szemünk: jajj ne, ebben is van cukor?! Pedig a második képen látható összetevőlistából kiderül, hogy a mascarpone hozzáadott cukrot nem tartalmaz, hiszen az összetevőlistában nem szerepel a cukor sem annak testvérei. Tehát a bal oldali képen látható szénhidrát/cukortartalom kizárólag a gyártáshoz felhasznált tejtermék természetes cukortartalmából fakad.

Mascarpone

Tehát ahhoz, hogy egy termékről kiderüljön, hogy van-e benne hozzáadott cukor, MINDIG az összetevőlistát kell figyelembe venni és nem a tápértéktáblázatot!

Akkor hogy is kell ezt csinálni a cukormentes étrendben?

A fentiek alapján a cukormentes étrendet igazából hozzáadottcukor-mentes étrendnek kellene hívni - csak ez így sokkal hosszabb és bonyolultabb kimondani. A (hozzáadott)cukor-mentes étrendek alapelve szerint fogyaszthatóak azok az élelmiszerek, amelyeknek csak természetes cukortartalmuk van: pl. natúr tejtermékek, cukrozatlan aszalványok, friss gyümölcsök, zöldségek stb., és nem fogyaszthatóak a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek.

Hamis túrós paleo süti

Ételallergiás vendéget vártam, és figyelmességem jeléül ezzel a paleo édességgel kedveskedtem neki. Többféle maglisztet tartok itthon, csak mindig éppen az hiányzik, amit a recept ír, ...

Mindenmentes kókuszbombák

Igazi kókuszos csodák kókuszimádóknak, tej-, cukor-, tojás- és gluténmentesen. A masszát tovább lehet ízesíteni pl. reszelt citrom- vagy limehéjjal, de készíthetünk akár fahéjas ...

Fontos megértenünk, hogy alapvetően nem a cukorral van probléma az étrendünkben, hanem azzal, hogy mára az élelmiszeripari gyártók ilyen-olyan okokból rengeteg élelmiszerben használnak cukrot - olyanokban is, amelyekről nem is gondolnánk (pl. felvágottak), illetve olyanokban is, amelyeket "egészségesként" hirdetnek, ráadásul jellemzően feleslegesen nagy mennyiségben használják a cukrot. A probléma egészségünk szempontjából ott kezdődik, ha étrendünkben jelentős szerepet töltenek be ezek az élelmiszerek - pl. gyümölcsös joghurtok, reggelizőpelyhek, előregyártott szószok (pl. ketchup és társai, üveges tésztaszószok), kekszek, tejes édességek, üdítőitalok, gyümölcslevek stb. Ezekkel a magas hozzáadottcukor-tartalmú élelmiszerekkel tudjuk észrevétlenül megnövelni úgy a napi cukorbevitelünket, ami már káros hatással lehet egészségünkre.

Tehát tanulmányozzuk mindig a termékcímkét, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...