Elképesztő, hogy ma már szinte mindenben cukor van! Vagy mégsem olyan rossz a helyzet?

Tényleg elképesztő, hogy ma már mi mindenben van cukor. Mit érdemes vajon nézni a termékcímkén, hogy eldönthessük, jól vagy rosszul járunk-e az adott termékkel?

"Még a tejfölben is van cukor!"

"Tökmindegy, hogy cukrot vagy mazsolát eszel, ugyanaz!"

"Cukrot nem lehet enni, de gyümölcsöt igen? Abban is van cukor!"

Pár héttel ezelőtt szerkesztőségünk belevágott egy 4 hetes cukormentes diétába (tapasztalatainkról itt olvashattok) - a fenti kommentek a kihívásunkkal kapcsolatban érkeztek. Vajon jogos felvetések voltak?

Hol a cukor?

A cukormentes diéta viszonylag egyszerűnek tűnik: semmit nem eszünk, amiben cukor van. Ez ok is, de vajon honnan tudom eldönteni egy termékről, hogy van-e benne cukor?

Két helyen találunk a termékek csomagolásán információt a cukortartalomról:

  1. az összetevőlistában, azaz abban a felsorolásban, amiben a termékhez felhasznált összetevőket sorolja fel a gyártó, illetve
  2. a tápértékeket mutató táblázatban van egy olyan sor, hogy (szénhidrát) "amelyből cukrok".

Mi a különbség?

Ha az összetevőlistában nem szerepel a cukor vagy annak ezer "álneve" közül valamelyik, akkor a termék csak természetes eredetű cukrokat tartalmaz (pl. tejtermékekben laktóz, aszalványokban glükóz, fruktóz stb.). A csomagoláson feltüntetett tápértéktáblázatban megadott cukortartalom pedig magában foglalja mind a természetes-, mind a hozzáadottcukor-tartalmat.

Lássuk a fentieket két példán keresztül!

1. Gyümölcsjoghurt

Az első képen egy (egyébként "Fit" megnevezésű) gyümölcsjoghurt tápértéktáblázata látható a szénhidrát- és ezen belül a cukortartalommal. A második képen látható a joghurt összetevőinek listája, amelyből látszik, hogy tartalmaz (hozzáadott) cukrot és glukóz-fruktóz-szirupot - ami a cukor egyik álneve. A bal oldali táblázatban látható cukortartalom ebből a hozzáadottcukor-tartalomból, illetve a joghurt és a gyümölcsök természetes cukortartalmából adódik.

Fit gyümölcsjoghurt

2. Mascarpone

A mascarponeról senki nem gondolná, hogy tartalmaz cukrot, majd a tápértéktáblázatra pillantva (1. kép) mégis kikerekedik a szemünk: jajj ne, ebben is van cukor?! Pedig a második képen látható összetevőlistából kiderül, hogy a mascarpone hozzáadott cukrot nem tartalmaz, hiszen az összetevőlistában nem szerepel a cukor sem annak testvérei. Tehát a bal oldali képen látható szénhidrát/cukortartalom kizárólag a gyártáshoz felhasznált tejtermék természetes cukortartalmából fakad.

Mascarpone

Tehát ahhoz, hogy egy termékről kiderüljön, hogy van-e benne hozzáadott cukor, MINDIG az összetevőlistát kell figyelembe venni és nem a tápértéktáblázatot!

Akkor hogy is kell ezt csinálni a cukormentes étrendben?

A fentiek alapján a cukormentes étrendet igazából hozzáadottcukor-mentes étrendnek kellene hívni - csak ez így sokkal hosszabb és bonyolultabb kimondani. A (hozzáadott)cukor-mentes étrendek alapelve szerint fogyaszthatóak azok az élelmiszerek, amelyeknek csak természetes cukortartalmuk van: pl. natúr tejtermékek, cukrozatlan aszalványok, friss gyümölcsök, zöldségek stb., és nem fogyaszthatóak a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek.

Hamis túrós paleo süti

Ételallergiás vendéget vártam, és figyelmességem jeléül ezzel a paleo édességgel kedveskedtem neki. Többféle maglisztet tartok itthon, csak mindig éppen az hiányzik, amit a recept ír, ...

Mindenmentes kókuszbombák

Igazi kókuszos csodák kókuszimádóknak, tej-, cukor-, tojás- és gluténmentesen. A masszát tovább lehet ízesíteni pl. reszelt citrom- vagy limehéjjal, de készíthetünk akár fahéjas ...

Fontos megértenünk, hogy alapvetően nem a cukorral van probléma az étrendünkben, hanem azzal, hogy mára az élelmiszeripari gyártók ilyen-olyan okokból rengeteg élelmiszerben használnak cukrot - olyanokban is, amelyekről nem is gondolnánk (pl. felvágottak), illetve olyanokban is, amelyeket "egészségesként" hirdetnek, ráadásul jellemzően feleslegesen nagy mennyiségben használják a cukrot. A probléma egészségünk szempontjából ott kezdődik, ha étrendünkben jelentős szerepet töltenek be ezek az élelmiszerek - pl. gyümölcsös joghurtok, reggelizőpelyhek, előregyártott szószok (pl. ketchup és társai, üveges tésztaszószok), kekszek, tejes édességek, üdítőitalok, gyümölcslevek stb. Ezekkel a magas hozzáadottcukor-tartalmú élelmiszerekkel tudjuk észrevétlenül megnövelni úgy a napi cukorbevitelünket, ami már káros hatással lehet egészségünkre.

Tehát tanulmányozzuk mindig a termékcímkét, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...