A cukormentes étkezés első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik: nem eszünk semmit, amiben cukor van. Ez addig rendben is van, amíg azt kell eldöntenünk, hogy teszünk-e cukrot a capuccinónkba vagy veszünk-e egy kakaós csigát, Rigó Jancsi szeletet. De vajon mi a helyzet az előre csomagolt termékekkel?
Ahogy azt már korábbi cikkemben bemutattam, az, hogy egy termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot, a csomagoláson található összetevőlistából derül ki. Ha jól szeretnénk választani, akkor mindenképpen ki kell silabizálni az apró betűket, arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy ne csak a "cukor" szót keressük!
Legjellemzőbb "álnevek":
- Szirup. Bármilyen. Kukorica-, glükóz-, fruktóz-, juhar-, agávé-, invertcukor-, rizs- és társaik, glükóz-fruktóz szörp.
- Maltodextrin, dextróz - ezekre úgy érdemes tekinteni, mint feldarabolt szénhidrátláncokra. Tipikusan a húsipari termékekben találkozunk velük, ott rejtőznek, ahol nem is gondolnánk.
- Egészségesebbnek gondolt cukorfajták - nádcukor, -melasz, barna cukor, pálmacukor, karamell cukor, glükóz, fruktóz, ivertcukor stb.
Ha a fent felsoroltak közül bármelyiket is látod az összetevőlistában, akkor a termék nem tekinthető hozzáadott cukormentesnek!
Gyors mintavételként körbejártam az irodában, és megnéztem, hogy a hűtőben, az asztalokon, a szekrényben szereplő élelmiszerek milyen elnevezéssel rejtik el a cukrot.
Ezeket találtam:
- glükózszirup - csokiban,
- füstölt dextróz - BBQ szószban,
- fruktóz - halszószban,
- dextróz - szalámiban,
- glükózszirup, invertcukor, nádcukormelasz - fitness gabonapehelyben,
- dextróz - májkrém,
- karamellszirup, maltodextrin - leveskocka,
- glükózszirup - gabonapehely.
Van mire figyelni, ugye?
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Elképesztő, hogy ma már szinte mindenben cukor van! Vagy mégsem...
Tényleg elképesztő, hogy ma már mi mindenben van cukor. Mit érdemes vajon nézni a termékcímkén, hogy eldönthessük, jól vagy rosszul járunk-e az adott termékkel?
Bodon Judit dietetikusCukor helyett juharszirup - az egészséges választás. Tényleg jobban járunk...
Vajon tényleg érdemes lecserélni a cukrot juhar- vagy agávészirupra, ha egészségesebben szeretnénk étkezni?
Gyányi Ditta dietetikusEljött ez a nap is: véget ért 4 hetes cukormentes...
Eljött a nagy nap, véget ért a szerkesztőség 4 hetes cukormentes élet kihívása. Olvassátok tapasztalatainkat, botlásainkat és jövőbeli terveinket!
Bodon Judit dietetikusMegnéztük miben, mennyi cukor van - videón mutatjuk!
A mai étrendekre jellemző túlzott cukorfogyasztás fő oka az élelmiszerek "rejtett" cukortartalma. Utánajártunk, miben mennyi cukor van és videónkban meg is mutatjuk!
Bodon Judit dietetikus