Elhagynád a cukrot? Mutatjuk, mit keress az összetevőlistában - avagy a cukor 50 árnyalata

Kipróbálnád a cukormentes étrendet? Akkor legyél nagyon résen, amikor a cukrot keresed az összetevőlistában!

A cukormentes étkezés első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik: nem eszünk semmit, amiben cukor van. Ez addig rendben is van, amíg azt kell eldöntenünk, hogy teszünk-e cukrot a capuccinónkba vagy veszünk-e egy kakaós csigát, Rigó Jancsi szeletet. De vajon mi a helyzet az előre csomagolt termékekkel?

Ahogy azt már korábbi cikkemben bemutattam, az, hogy egy termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot, a csomagoláson található összetevőlistából derül ki. Ha jól szeretnénk választani, akkor mindenképpen ki kell silabizálni az apró betűket, arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy ne csak a "cukor" szót keressük!

Legjellemzőbb "álnevek":

  • Szirup. Bármilyen. Kukorica-, glükóz-, fruktóz-, juhar-, agávé-, invertcukor-, rizs- és társaik, glükóz-fruktóz szörp.
  • Maltodextrin, dextróz - ezekre úgy érdemes tekinteni, mint feldarabolt szénhidrátláncokra. Tipikusan a húsipari termékekben találkozunk velük, ott rejtőznek, ahol nem is gondolnánk.
  • Egészségesebbnek gondolt cukorfajták - nádcukor, -melasz, barna cukor, pálmacukor, karamell cukor, glükóz, fruktóz, ivertcukor stb.

Ha a fent felsoroltak közül bármelyiket is látod az összetevőlistában, akkor a termék nem tekinthető hozzáadott cukormentesnek!

Gyors mintavételként körbejártam az irodában, és megnéztem, hogy a hűtőben, az asztalokon, a szekrényben szereplő élelmiszerek milyen elnevezéssel rejtik el a cukrot.

Ezeket találtam:

  • glükózszirup - csokiban,
  • füstölt dextróz - BBQ szószban,
  • fruktóz - halszószban,
  • dextróz - szalámiban,
  • glükózszirup, invertcukor, nádcukormelasz - fitness gabonapehelyben,
  • dextróz - májkrém,
  • karamellszirup, maltodextrin - leveskocka,
  • glükózszirup - gabonapehely.

Van mire figyelni, ugye?

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk