Élesztő, a megmentőnk

Sárdi Danival ezúttal az élesztőt övező mítoszokkal számolunk le, illetve tuti tippeket kapunk, hogyan kell házi kenyeret sütni, kenyérsütő gép nélkül!

Lekváros bukta 3.

A gyerkőc nagyon szereti a lekváros buktát, az ő kedvéért készült el. Ezt is még a nagymamámtól tanultam.

Élesztő minden esetre

Porélesztő mindig legyen otthon. Tapasztalatból mondom, ha egy nemzeti ünnepen minden nagyobb bolt bezár és a kisbolt pedig félősen rendeli a pékárut, kenyér nélkül maradhat a család, ami, lássuk be, elég kellemetlen tud lenni. Ha pedig van otthon (a nyaralóban) egy csomag porélesztő, máris más a helyzet, hiszen egy kis liszttel kenyeret tudunk sütni. De télen is, sőt bármikor is jól jöhet, mivel a saját sütésű kenyér sokkal finomabb és adalékanyag-mentesebb, mint a bolti.

Réteges sós kifli

Unokatestvéremtől kaptam ezt a receptet, amit balatoni családi nyaralásunk alakalmával ki is próbáltam. Mindenkinek nagyon ízlett, röpke pár óra alatt el is fogyott az egész. Nagyobbik ...

Na, de hogyan?

A porélesztőt ugyanúgy használhatjuk, mint a hagyományosat, leszámítva, hogy nem kell felfuttatni. Általában a csomagoláson fel van tüntetve, hogy az adott csomag mennyi liszthez tegyük. Én a 7 grammos csomagot fél kiló liszthez szoktam használni, de úgy vettem észre, hogy lehet a mennyiségeket kissé rugalmasan kezelni. Érdemes az adott recept előírásait betartani. A hagyományos élesztővel szemben a porélesztő előnye, hogy sokáig eltartható. Míg előbbi pár hétig áll el és csak a hűtőben, utóbbit akár évekig tarthatjuk a polcon. Én mindkettőt használom, van olyan receptem, ami egyikkel, van olyan, ami másikkal vált be.

Megkerestük a legjobb pékárukat >>

Dagasztás nélküli kenyér

Hangsúlyozom, hogy ez nem saját fejlesztésű receptem, készíteni viszont gyakran szoktam, mert finom és egyszerű. Aki valaha szeretne kenyeret sütni és nem kenyérsütő géppel, annak ezt a receptet mindenképpen ki kell próbálnia (igaz félő, hogy utána a bonyolultabbaknak nem lesz kedve nekiállni).

Túrós pite 2.

Ez a sütemény jó pár kilómétert utazott, mivel másik városban élő gyerekeimhez vittem, amikor látogatóba mentem hozzájuk. Jól bírta az utazást, finom maradt.

Nagymamám fánkja

Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az ...

Pizzás csigakenyér

Maci gyönyörű kenyerét látva, beindult a fantáziám! Jól bevált pizza alaptésztámat a nála látott technikával hajtogattam, miközben minden egyes réteget pizzakrémmel kenegettem.

Olvasd el Petra cikkét az otthoni kenyérsütésről >>

  • Vegyünk 6 és fél bögre lisztet (ez gyakorlatilag majdnem egy kiló liszt, ami marad belőle, az éppen elég lesz majd a lisztezéshez).
  • Egy másik edénybe tegyünk 3 bögre meleg vizet, keverjünk el benne másfél evőkanál porélesztőt és ugyanennyi sót. Öntsük a keveréket a lisztre és fakanállal keverjük össze, de nem kell túlzásba esni. Arra törekedjünk, hogy nagyjából egynemű legyen a keverékünk (maximum egy-másfél percig keverjük).
  • Tegyük lefedve meleg helyre, legalább 3 órára, de 4, 5 óra még jobb, szóval keljen meg a tészta alaposan. A tésztánk ragadós lesz, ne ijedjünk meg.
  • Lisztezzük és szakítsuk háromfelé, formáljunk kis cipókat és hagyjuk még kelni háromnegyed órát. Közben a sütőnket melegítsük elő 240 fokra (vagyis maximumra), úgy, hogy a sütő aljába helyezünk egy fémtepsit (ebbe majd vizet fogunk önteni) és egy másik tepsit is (erre fogjuk tenni a kenyeret).
  • A megkelt cipókat vágjuk be, lisztezzük meg a tetejüket egy kicsit és ügyesen tegyük be a sütőbe a forró tepsire (elvileg a három cipónak pont el kell férnie), öntsünk egy pohár vizet az alsó tepsibe és zárjuk be a sütőt. Hagyjuk maximumon, és süssük fél óránál többet. Ne ijedjünk meg, a héja legyen sötétbarna, reméljük, belül is jól átsült. Vegyük ki és konyharuhával takarjuk le, amíg kicsit meghűl.

Kiderült, hogy a zsír nem konyhai mumus >>

Végre megtudtuk, hogyan használhatjuk a csicseriborsót >>

A rovat korábbi cikkeiért ide kattints >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...