Édes élvezet: rugelach

Amikor először kóstoltam ezt az abbahagyhatatlan desszertcsodát, azonnal eldöntöttem, hogy akivel csak lehet, megosztom eme édes kis kifli történetét. Vigyázat! Egy igazi, fenséges kalóriabomba következik.

Fahéjas rugelach

Még sosem sütöttem ilyen tésztájú sütemény, de csak elragadó szavakat láttam róla, én is csatlakozom, mert tényleg fantasztikusan finom.

Honnan jöttél?

A rugelach eredetét illetően számos teória kering a világban. Sokan úgy vélik, ezek a különböző, fenséges töltelékeket rejtő tekercsek a lengyel-román zsidóságtól kerültek Amerikába. Más források szerint a rugelach és a francia croissant közös bécsi őse, a kipfel.Ez a félholdra hasonlító desszert egy városi legenda szerint, feltehetően az 1683-as bécsi ostrom megemlékezésére készült. A rugelach szó jiddis eredetű, jelentése „kis csavarkák”.Annyi bizonyos, hogy a belül pihe-puha, kívül ropogós töltött kiflik tésztáját eredetileg tejföllel készítették, és napjainkban váltottak át a mesterek a rugelach krémsajtos változatára.Az édes, fenséges süteményeket itt találod >>

Elkészítése

Igaz a rugelach a régi idők receptváltozatai szerint tejföllel vagy élesztővel is készülhet, ám az igazán jó kifli titka a habkönnyű tésztájában rejlik. Én mondom, a krémsajtot semmi esetre sem szabad kifelejtenünk belőle, hiszen ettől az alapanyagtól nyeri majd el tökéletesen lágy állagát. Ezzel a ragacsos, macerásabb tésztafajtával elég sietősen kell dolgoznunk ahhoz, hogy menet közben a tésztában lévő vaj nehogy kiolvadjon. Az ízes rugelachok lehetnek klasszikus, duci formájú kis kiflik, vagy a réteshez hasonlóan készülhetnek úgy is, hogy a tésztát téglalapformára nyújtjuk, megkenjük az ízlés szerint választott töltelékkel, és ahogy a rétesnél is szokás, gondosan feltekerjük. Az elkészített tésztát érdemes egy éjszakán át hideg helyen, hűtőben pihentetni, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele.

Édes „belgaságok” – a legfinomabb gofrik >>

Rugelach

Tudtommal a rugelach egy zsidó sütemény.  Mivel a tészta állaga nagyon puha, miután kivettük a hűtőből, próbáljuk meg minél gyorsabban kinyújtani, és feltekerni.

Mogyorókrémes-kakaós csiga

Nem csináltam még olyan sütit, ami hasonlít a "kakaós csigára", aztán a tegnapi bejglisütésem után jött az ötlet, hogy nagyon egyszerűen meg lehet csinálni, és legalább még egy fajta ...

Töltelékek széles skálája

Tulajdonképpen az, hogy milyen ízvilágú tölteléket kreálunk a rugelachnak, teljes mértékben fantáziánkra van bízva. A klasszikus változatoknál szerepelhet a töltelékben aszalt gyümölcs, különböző lekvárok, például baracklekvár, darált dió vagy mogyoró is. A legújabb változatok szerint pedig karamellás-marcipános-mandulás vagy csokoládés tölteléket is készíthetünk.

A töltelék nélküli rugelach kiflik nagyszerű kísérői a húsos, illetve zöldséges ételeknek.A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

8 dolog, amit Meghan Markle sokat kritizált Netflix sorozatából tanultunk

Március elején debütált Meghan sussex-i hercegné új életmód műsora, a Szeretettel, Meghan, és a fogadtatás...hát, nem nevezhető pozitívnak. Az internet népe nagyítóval elemezte a műsort, hogy aztán ízekre szedje a legkínosabb pillanatokat. Minden hibája ellenére már bejelentették a Szeretettel, Meghan második évadát, ezért összegyűjtöttük, mi mit tanultunk a műsorból.

Szász Nóri

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!