Édes élvezet: rugelach

Amikor először kóstoltam ezt az abbahagyhatatlan desszertcsodát, azonnal eldöntöttem, hogy akivel csak lehet, megosztom eme édes kis kifli történetét. Vigyázat! Egy igazi, fenséges kalóriabomba következik.

Fahéjas rugelach

Még sosem sütöttem ilyen tésztájú sütemény, de csak elragadó szavakat láttam róla, én is csatlakozom, mert tényleg fantasztikusan finom.

Honnan jöttél?

A rugelach eredetét illetően számos teória kering a világban. Sokan úgy vélik, ezek a különböző, fenséges töltelékeket rejtő tekercsek a lengyel-román zsidóságtól kerültek Amerikába. Más források szerint a rugelach és a francia croissant közös bécsi őse, a kipfel.Ez a félholdra hasonlító desszert egy városi legenda szerint, feltehetően az 1683-as bécsi ostrom megemlékezésére készült. A rugelach szó jiddis eredetű, jelentése „kis csavarkák”.Annyi bizonyos, hogy a belül pihe-puha, kívül ropogós töltött kiflik tésztáját eredetileg tejföllel készítették, és napjainkban váltottak át a mesterek a rugelach krémsajtos változatára.Az édes, fenséges süteményeket itt találod >>

Elkészítése

Igaz a rugelach a régi idők receptváltozatai szerint tejföllel vagy élesztővel is készülhet, ám az igazán jó kifli titka a habkönnyű tésztájában rejlik. Én mondom, a krémsajtot semmi esetre sem szabad kifelejtenünk belőle, hiszen ettől az alapanyagtól nyeri majd el tökéletesen lágy állagát. Ezzel a ragacsos, macerásabb tésztafajtával elég sietősen kell dolgoznunk ahhoz, hogy menet közben a tésztában lévő vaj nehogy kiolvadjon. Az ízes rugelachok lehetnek klasszikus, duci formájú kis kiflik, vagy a réteshez hasonlóan készülhetnek úgy is, hogy a tésztát téglalapformára nyújtjuk, megkenjük az ízlés szerint választott töltelékkel, és ahogy a rétesnél is szokás, gondosan feltekerjük. Az elkészített tésztát érdemes egy éjszakán át hideg helyen, hűtőben pihentetni, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele.

Édes „belgaságok” – a legfinomabb gofrik >>

Rugelach

Tudtommal a rugelach egy zsidó sütemény.  Mivel a tészta állaga nagyon puha, miután kivettük a hűtőből, próbáljuk meg minél gyorsabban kinyújtani, és feltekerni.

Mogyorókrémes-kakaós csiga

Nem csináltam még olyan sütit, ami hasonlít a "kakaós csigára", aztán a tegnapi bejglisütésem után jött az ötlet, hogy nagyon egyszerűen meg lehet csinálni, és legalább még egy fajta ...

Töltelékek széles skálája

Tulajdonképpen az, hogy milyen ízvilágú tölteléket kreálunk a rugelachnak, teljes mértékben fantáziánkra van bízva. A klasszikus változatoknál szerepelhet a töltelékben aszalt gyümölcs, különböző lekvárok, például baracklekvár, darált dió vagy mogyoró is. A legújabb változatok szerint pedig karamellás-marcipános-mandulás vagy csokoládés tölteléket is készíthetünk.

A töltelék nélküli rugelach kiflik nagyszerű kísérői a húsos, illetve zöldséges ételeknek.A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...