A belga igazán különleges nép. Hét kormányuk is van, de saját anyanyelvük nincs, és belga konyha sem létezik. Mégis, mi az, ami igazán belga? Nem is hinnénk: a gofri és a sült krumpli!
I love Belgium
- Többnyire sütőporral készítik, de egyesek az élesztős változatot kedvelik jobban.
- Sülhet kerek gofrisütőben, de egyre elterjedtebb a Belgiumban is használt, szögletes forma.
- Bármivel ízesíthetjük, hasonlóan a palacsintához. Édes szószokkal, lekvárral, pudinggal, csokikrémmel, vagy adhatunkhozzágyümölcsöt éstejszínhabot.
NoSalty-tipp: Kísérletezhetünk sós változatokkal is, ilyenkor az alaptésztában a cukrot és a vaníliát kicseréljük az általunk választott ízre, vagy a sós alaptésztát sós szószokkal tálaljuk. A forma végtelen lehetőségre csábít!
A gofri vagy más néven waffel, a palacsintánál sűrűbb állagú, édes tészta, amelynek jól ismert formája adja a különlegességét.
Ha sajátosan belga-francia csemegére vágyunk, akkor együnk gofrit. Brüsszelben a porcukros, mogyorókrémes, lekváros alapízek mellett szinte mindenhol kapható banános vagy epres, csokiszósszal és nagy adag tejszínhabbal megspékelve.
Édes belga örömök – a gofri
Nem is beszélve, a brüsszeli piacok friss halas pultjairól és kenyeres standjairól. Itt kapható a matjes, az eredetileg holland eredetű, nyers, pácolt hering, amelyet zsírpapíron adnak hagymával, uborkával vagy friss, kettészelt zsemlében.