Edd a retket tetőtől-talpig!

Levelei leginkább a spenóthoz hasonlítanak, vétek lenne kidobni őket. Azonban mielőtt nekiállnánk az elrágcsálásának, bizonyos folyamatokon – logikusan – végig kell esniük.

A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj-tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell szabadulnunk a leveleitől, amelyek elszívják a nedvességet, emiatt a retek hamar megpuhulhat. De ne szabaduljunk meg végleg a zöldjétől – készítsünk belőle remek finomságokat!Főzés előtt alaposan mossuk meg a leveleket - ezeket általában szépen alaposan belepi a homok és föld. Merítsük őket egy tál hideg vízbe, és dörzsöljük át a leveleket, amíg meg nem szabadulunk az összes homokszemcsétől. Öntsük le róla a vizet, és mossuk tovább a leveleket - ezt addig ismételgessük, míg teljesen tiszta nem lesz a víz a tálban. (Ez körülbelül két-háromszori mosást jelent.)

Retek levél

Ha szép tiszták a levelek, tegyük salátába, vagy turmixoljuk le, és igyuk smoothieként, de egy kevés olívaolajon meg is párolhatjuk egy pár gerezd fokhagymával, sóval és borssal. Sőt, még pestót is készíthetünk belőle.

Tehetjük zöldség- vagy húslevesbe, de kifejezetten ebből, illetve a retek gyökeréből készíthetünk ínycsiklandó krémlevest is - ahogy én is tettem!

Reteklevél krémleves recept

Aprítsunk fel hagymát, fokhagymát, és együtt egy kevés olívaolajon dinszteljük meg őket. Szeljünk fel egy burgonyát és körülbelül 15 fej retket. Ezt is dobjuk a lábosba, majd öntsük fel majdnem egy liter alaplével. Ha már teljesen megfőttek a zöldségek, adjuk hozzá a retek levelét, borsot, és egy kevés szójaszószt, majd turmixoljuk le a levest.

Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom, és mivel én a bevett krémlevesfőző szokással ellentétben nem használtam hozzá tejszínt, még diétásnak is mondható.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...