Durumbúza - ez kell nekem!

Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!

A durumbúza vagy más nevén kemény(szemű) búza is a közönséges búzához hasonló gabonaféle. E két búzafajta energia- és tápanyagtartalma közel azonos, bár a durumbúza fehérjetartalma valamivel magasabb, emiatt „rugalmasabbak” a belőle készült tészták, és ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy az igazi olasz tészták kedvelt alapanyaga. Szép sárga színét a benne lévő béta-karotinnak köszönheti. A kemény búzából készült tészta tojás hozzáadása nélkül is megállja a helyét, emiatt jól beilleszthető a koleszterinszegény étrendbe.

Tabbouleh citromos csirkével recept

A kemény búza és a hagyományos búza közötti fontos különbség a bennük található szénhidrát (keményítő) eltérő kémiai összetétele: a hagyományos búzában található keményítőfajtát gyorsan, míg a durumbúzában találhatót lassabban, nehezebben tudjuk lebontani, így ez utóbbinak a fogyasztása lassabban emeli a vércukorszintünket. E tulajdonsága miatt ajánlott a – mérsékelt – fogyasztása fogyókúrázóknak illetve cukorbetegeknek, de javasolt sportolóknak is, vagy akár csak azért, mert szeretnénk vigyázni az egészségünkre.

Akinek figyelnie kell étrendjében a magas rosttartalomra, a teljes őrlésű változatokat részesítse előnyben, ide tartozik a bulgur is. Fontos tudni, hogy a durumbúza is tartalmaz glutént, tehát cöliákiásoknak tilos a fogyasztása!

Spagetti al lemone

Mennyei, mennyei, mennyei!  Hűűűű, de finom volt ez, szinte nem is tudtam abbahagyni. :)  Talán furcsán hangzik ez a citromos tésztára, de bizton állítom, hogy ilyen letisztult, ...

Currys lencseleves kuszkusszal

A vegán táplálkozással kapcsolatban az egyik legnagyobb tévhit, hogy az hús-, tej- és tojásfogyasztás mellőzésével nem jut a szervezetbe elég fehérje. Jelentem, a hír teljesen ...

Hogyan érdemes megismerkedni vele?

  • Száraztészta durumlisztből: nem kell ahhoz speciális boltokba járni, hogy durum száraztésztát vásároljunk, az üzletekben kapható „nem-tojásos” száraztészták nagy része 100% durumlisztből készül.
  • Teljes őrlésű száraztészta durumlisztből: kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a hagyományos száraztészta, és bár színben eltér hagyományos testvérétől, ízre ugyanolyan finom.
  • Durum simaliszt: kapható ma már nem csak a bio- vagy egészségboltokban, hanem a nagyobb üzletekben is - keressük a „durum” feliratot a csomagoláson. Teljes egészében kiválthatjuk vele a hagyományos finomlisztet levesbetétek, galuska, palacsinta készítésekor. Süteményekhez és kelt tésztákhoz is felhasználhatjuk, de eltérő szerkezete miatt másként is viselkedhet a tészta, így megszokott receptjeinkben először csak a liszt harmadát váltsuk ki durumliszttel, ha pedig beválik, fokozatosan növelhetjük az arányát.
  • Teljes őrlésű durumliszt: ugyanúgy használhatjuk, mint a többi teljes őrlésű gabonából készülő lisztet, például kenyerekhez, péksüteményekhez. 100%-ban ne használjuk, túl nehéz lesz a belőle készült tészta.
  • Kuszkusz: durum búzadarából készülő „tésztaféle”, amit aztán lisztben forgatnak meg. Többféle elkészítési módja ismert. Az egyik, hogy felöntjük másfél vagy kétszeres térfogatú forró (sós) vízzel, és amikor megdagadt, hozzákeverjük a zsiradékot. Készíthetjük úgy is, mint a párolt rizst - átfuttatjuk az olajon, majd felöntjük forró vízzel. Mind a kuszkusz, mind a sorban utána következő bulgur igen nagy értéke, hogy gyorsan elkészül! Fogyaszthatjuk köretként, használhatjuk töltött vagy rakott ételekbe, saláták részeként, de nem megvetendő édesen sem.
  • Bulgur: durum búzatöret vagy török rizs. A kuszkuszhoz képest jóval több rostanyagot tartalmaz, elkészítése és felhasználása megegyezik a kuszkuszéval. Megtévesztésig hasonlít a rizshez, így a megszokott rizses ételeinkbe (rizibizi, kukoricás rizs, tejberizs) használhatjuk rizs helyett.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...