Muffint készíteni egyszerű, azaz könnyű:
- legtöbbször külön összekeverjük a folyékony hozzávalókat,
- majd a száraz hozzávalókat,
- végül a kettőt elvegyítjük,
- hozzáadjuk a választott gyümölcsöt, csokit, magot, akármit,
- és kész.
Az viszont nem mindenki számára egyértelmű, hogy hogyan kapunk egy kívül roppanós, belül levegős, nem tömör, nem szivacsos, azaz könnyű tésztát.
Elárulok egy titkot: nem titok. Minél könnyebb (értsd: levegősebb) a tészta, annál magasabbra tud emelkedni, méghozzá gyorsan, így aztán a külsejének is van ideje ropogósabbra sülni. Így hát a cél az, hogy minél magasabb legyen a muffin, minél több olyan hozzávaló kerüljön bele, amitől emelkedni, dagadni tud a tészta. Ettől még persze az elkészítési fokozat könnyű marad, csak a hozzávalók száma és listája változik, esetleg a lépések száma.
A galériában látható KitchenAid Artisan robotgépet itt rendelheted meg!
Az első nem annyira titkos hozzávaló:
- a sütőpor.
Azt hiszem, ez egyértelmű. Arra van, hogy még levegősebbé tegye a tésztát.
A második nem annyira titkos hozzávaló:
Erről kicsit bővebben: csodaszer. Még bővebben: mindenre jó a fogmosástól a szagtalanításig. Jelen esetben besegít a sütőpornak, hiszen már abban is van szódabikarbóna, lágyítja a tésztát és tovább növeli a benne levő buborékok méretét.
Nem titkos, de kevésbé elterjedt hozzávaló:
Mindegyik elég savas ahhoz, hogy a szódabikarbónával és a sütőporral reakcióba lépve széndioxidot állítson elő, ezzel is hozzájárulva a magasra dagadó végeredményhez. Ízük kissé savanykás, ez a sav segíti a hosszú gluténláncok lebomlását, ettől lesz a tészta lágy. Ráadásul mindhárom krémes, ezért a velük készülő tészta állaga is simább, puhább lesz. A bónusz tulajdonságuk pedig az, hogy a kékes fekete, bordó gyümölcsök nem eresztenek kékes levet, ha bármelyik is jelen van a tésztában. Hajrá áfonyás vagy szedres muffinok!
Innentől már csak annyi a teendőnk, hogy a vajat habosra keverjük a cukorral, valamint, hogy a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát átszitáljuk, ezzel még két lépést téve a szépen felemelkedett tészta felé. És még egy jó tanács: figyeljünk, hogy ne keverjük túl a tésztát, épp csak addig, míg összeáll, hiszen a sok keverés több glutént, keményebb tésztát jelent. Ha a sütőnk légkeveréses még nagyobb a találati arány. A vége aranybarna, ropogós és levegős. Könnyű és könnyű, kész is van!{ GALÉRIA = 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }