Drasztikusan emelkedhet a fagyik ára

Rohamosan emelkedik a madagaszkári vaníliabab ára, a drágulás pedig idén a kedvenc fagylaltjaink árában is visszaköszönhet.

A világpiaci kereslet felét kiszolgáló madagaszkári vanília bab ára közel 150 százalékkal emelkedett tavaly, miután a szigeten rossznak bizonyult a termés, ez pedig idén szépen felnyomhatja a fagylalt árát is - jelentette a portfolio.hu.

A vanília a második legdrágább fűszer a világon a sáfrány után, mivel elég idő- és munkaigényes a termesztése. Madagaszkár után Mexikó és Tahiti a legnagyobb termesztők.

Az elszabadult árak sok, a vaníliát termékeikben összetevőként felhasználó vállalatot rosszul érinthetnek, az üdítőitaloktól kezdve a süteményekig és a parfümig. A legfájdalmasabb a jégkrémgyártók számára lesz az áremelkedés, mivel a fagyigyártás során ez a legdrágább összetevő, a megnövekedett költségeket pedig sokuk kénytelen lesz továbbhárítani a fogyasztókra.

Amikor a vaníliaárak magasak, a farmerek hajlamosak előbb leszüretelni a babokat, ami a minőség romlásához vezet. Az értékes növény emellett tolvajok célpontjává is válik ilyenkor.

Elkészítenéd inkább otthon?

A magas árak és a rossz minőség együttese miatt néhány gyártó szintetikus helyettesítőkhöz nyúlhat, de sok élelmiszermárka elzárkózik a mesterséges ízesítők felhasználásától.

Ez is érdekelhet!

Ebben az áruházláncban fontos a hazai tej: kiállnak a magyar tejtermelők mellett

(NOSALTY/Guardian/Portfolio)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek