Dióhéjban a cukorbetegségről

Cukorbetegség? Inzulinrezisztencia? Gyakran hallott fogalmak, de vajon tudjuk-e, milyen betegségeket rejtenek valójában, és hogy miként előzhetjük meg őket?    

A cukorbetegség vagy orvosi nevén diabetes mellitus a szénhidrát-anyagcsere zavara. Két fő típusa ismert, az 1-es és 2-es típusú diabetes, de előfordul például a várandósság alatt kialakuló terhességi diabetes is.

A betegség diagnózisát jellemzően a vérből mért vércukorértékek alapján állítják fel: cukorbetegségről beszélünk, ha az éhgyomri vércukorszint 7 mmol/l feletti, vagy a terheléses vizsgálat során (amikor 75 g glükózt kell reggel éhgyomorra meginnunk) a 2 órás (120 perces) érték 11,1 felett van.

A két fő diabetestípus kialakulásában azonban alapvető, lényegi különbség van. Az 1-es típusú diabéteszben a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei károsodtak, ezért nincs, vagy nem elég az inzulin a szervezetben, emiatt az 1-es típusú cukorbetegek kezdettől inzulinra szorulnak. Fogyás, állandó szomjúság, bőséges vizelet hívhatja fel rá a szülők és a gyermekorvos figyelmét. Jellemzően gyermek/fiatal korban alakul ki, autoimmun betegség áll a hátterében, a tudomány jelenlegi állása szerint nem megelőzhető. A betegek életben maradásához a külsőleg adott inzulin elengedhetetlen.

Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség jellemzően az életmód következtében alakul ki. Ilyenkor a hasnyálmirigy megfelelően működik, tud inzulint termelni, de az nem tudja ellátni a feladatát, mert a szövetek nem reagálnak rá, úgynevezett inzulinrezisztens állapotban vannak. Ez egy összetett folyamat eredménye, melyben óriási szerepe van az életmódnak: a betegség legtöbbször a metabolikus szindróma talaján alakul ki, melyet jellemez még a törzsre lokalizálódó elhízás, a magas koleszterin- és trigliceridszintek és a magas vérnyomás. A 2-es típusú diabétesz észrevétlenül alakul ki, és gyakran más okból végzett rutinvizsgálatok során mintegy „mellékesen” derül rá fény.

Mozzarellás bulgursaláta

Amikor lehet kapni finom érett paradicsomot és csak egyedül vagyok, gyakran készítem magamnak vacsorára, mert gyorsan megvan, finom, laktató és egészséges. :) Kedvenc nyári vacsorám! Már ...

Ha a 2-es típusú cukorbetegséget időben felismerik (ezért érdemes rendszeresen szűrésre járni), jól kezelhető életmódváltással: a megfelelő energia- és tápanyagtartalmú étrenddel és a rendszeres fizikai aktivitással. Ez azonban sajnos a ritkább példa, a diagnózisra általában már későn derül fény. 2-es típusú cukorbetegség esetén eleinte tablettás kezeléssel igyekeznek a saját inzulintermelést, illetve az inzulinra való érzékenységet fokozni, de inzulinkezelés is szükségessé válhat. A sokféle kezelési variációból diabetológus szakorvos igyekszik megtalálni a páciensnek leginkább megfelelő terápiát.

„Majdnem” cukorbeteg

Normális cukoranyagcserét jelent, ha az éhgyomri érték 6 alatti, a terhelés után 120 perccel mért vércukor pedig 7,8 alatti. Ha azonban ezeket a számokat összevetjük a cukorbetegség fent említett kritériumaival, kiderül, hogy léteznek köztes állapotok.

Vannak, akiknek az éhgyomri vércukorszintjük 7 alatt van ugyan, de az étkezés utáni szintek 7,8 és 11,1 közé esnek. Ezt csökkent glükóztoleranciának nevezzük (IGT). A másik csoportnál emelkedett, 6,1-6,9 közötti éhgyomri érték mellett a terhelés után 120 perccel vett vér glükózszintje 7,8 alatti, vagyis normális.

Anélkül, hogy nagyon belemennénk a számok értelmezésébe, ezekkel az értékekkel kapcsolatban tudni kell, hogy olyan állapotot jeleznek, amely idővel „igazi” cukorbetegségbe fordulhat át. Járjunk rendszeresen (évente) szűrésre, hiszen az időben felismert megelőző (ún. pre-diabetikus) állapot kezelése hozzájárulhat a cukorbetegség és a komoly szövődményes betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Legújabb receptek

Lekváros szaloncukor

Ezt a sütés nélküli receptet egy dán édesség inspirálta (Træstammer), amely egy kedvelt klasszikusnak számít náluk. Nagyon szerettem és hiányzott, gondoltam miért ne ölthetne egy új ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...