Daiquiri, a latin grog

1898-at írunk. Amerikai expedíciós csapatok szállnak partra Santiago de Cubától 14 mérföldre keletre, hogy a kubai nép szabadságharcát támogassák a spanyol elnyomók ellen. Ez a daiquiri D-nap.

Daiquiri egy part és egy városka neve Kubában, ahol vasbánya is működött ezekben az években. Itt dolgozott Jennings Cox bányamérnök, aki az invázió napjaiban kifogyott a ginből és szorult helyzetében, jobb híján, kitalálta a világ 6 legalapvetőbb kevert italának egyikét, hogy legyen mit inni harc előtt, alatt és után. Végső verzióját a santiagói Venus bárban nyerte el 1900-ban. Nem előzmények nélkül: a grog, amely rumból, vízből és citromléből áll, már az 1700-as évektől kezdve fejadagként volt rendszeresítve a Brit Királyi Haditengerészet állománya számára, a Ti’punch nevű italt pedig a karibi gyarmatok lakói fogyasztották előszeretettel – ebben már nádcukorszirup is szerepelt. A vizet jég, a legénységi fémbögrét, fakupát Y-pohár váltotta fel, s az italt máris olyan nagyságok kezdték el fogyasztani, népszerűsíteni, mint Ernest Hemingway vagy John Fitzgerald Kennedy. A daiquiri így igazi pergőtűzben fogant ital, és ismertségét is a háborús helyzeteknek köszönheti, hiszen rumot az USA polgárai azért kezdtek el ipari mennyiségben fogyasztani a II. világháború alatt, mert akadozott a vodka, a gin és a whisky utánpótlása.

Csináld magad!

Hozzávalók

Elkészítés

Kockajéggel kihűtjük az Y-poharat. A hozzávalókat shakerbe tesszük, szintén jéggel, jól összerázzuk, majd szűrőn át a pohárba töltjük. Egyszerű, mint a bot, ezért nem is nagyon díszítgetjük, mert minek: a legszebb dekoráció úgyis egy gyönyörű nő mosolya, miután megkóstolta, és úgy néz ránk, hogy tudjuk, na ez most sikerült és hat.

Daiquiri

Klasszikus, kubai eredetű koktél. Ez egy gyenge, "konty alá való"  változat, általában erősebbre szokták keverni. Jéghideg alapanyagokkal dolgozzunk, akkor az igazi.

Elkészíthetjük rusztikus verzióban is: vastag falú old fashioned pohár, kockajég, nem rázva, keverve, mint egy jó caipirinhát, ami tudvalevőleg a daiquiri brazil unokatesója.

Amerikában a margaritához hasonló kultusz övezi. Főleg a déli államok területén lehet lépten-nyomon találkozni daiquiriző helyekkel, ahol jégkásás verzióban, százféle gyümölcsízesítéssel és persze alkoholmentesen is adják, tulajdonképpen sorbet-ként. Halkan megjegyeznénk, hogy a Virgin Daiquiri valójában egy szénsavmentes citromos limonádé, jól tálalva, hatszoros áron.

Verziók

  • Daiquiri Floridita: bizonyos Constantino Ribalaigua Vert a havannai El Floriditában találta ki. A dalmát eredetű maraschinóval, azaz cseresznyelikőrrel dobta fel a cuccost (ízlés szerinti mennyiség, kóstoljuk mindig, hogy jó-e).
  • Hemingway Daiquiri avagy Papa Doble: az öreg halász a maraschino mellett még megkettőzte az adagot és egy fél grépfrút levét is belecsapta a shakerbe.
  • Strawberry Daiquiri: eperpürével.
  • NoSalty Daiquiri: tegyünk egy kevéske narancslikőrt (Cointreau, Grand Marnier) az alapmixbe.

Italszeretettel: Al

A fotók a The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

Campari-fantázia Penélope Cruzzal >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...