A cukorbetegségről

A cukorbetegség különféle típusai egyre gyakoribbak Magyarországon. Az étrendhez kapcsolódó sorozatunk első részében ismerkedjünk meg a betegség alapvető jellemzőivel.

A diabetes mellitus vagy hétköznapi nevén cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara. A betegségnek több típusa van, ezek közül a legismertebbek, leggyakrabban előfordulók az ún. inzulinfüggő (avagy 1-es típusú) és a nem inzulinfüggő (avagy 2-es típusú) cukorbetegség.

FONTOS!

A cikksorozat részei nem helyettesítik az egyénre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt, terápiát! Betegségeddel kapcsolatos kérdéseiddel mindenképpen fordulj személyesen szakemberhez!

Emellett várandós nők gyakran találkoznak a gesztációs diabetesz, avagy a terhességi cukorbetegség fogalmával. A betegséggel küzdők szervezetében vagy az inzulin termelése csökken vagy szűnik meg (1-es típusú) vagy az inzulin és a sejtek kapcsolódása nem jön létre (2-es típusú). Mindegyik eset eredménye, hogy a glükóz nem jut be a sejtekbe, így a sejtek "éheznek", a vércukorszint pedig a kóros tartományba emelkedik.

A két fő típus, az 1-es és 2-es típusú közötti alapvető különbség, hogy míg az első egy autoimmun betegség, jellemzően gyermek- és fiatal korban alakul ki, és kezeléséhez mindenképpen inzulinterápia szükséges (azaz e nélkül a beteg meghal), addig a 2-es típusú cukorbetegség esetében, ha idejében kerül sor a diagnózisra, akkor első lépésként elegendő lehet az életmódváltás, a megfelelő étrend, a testsúlycsökkentés, a rendszeres mozgás. Ha kései a diagnózis, akkor ennél a betegségnél is gyógyszeres kezelésre van szükség, első körben orális antidiabetikumokra, ill. szükség esetén inzulinterápiára.

A diabetesszel küzdő beteg étrendje mindkét fő típusnál fontos a terápiában, a 2-es típusúnál az egyik legfőbb eszköz, hiszen a megfelelő étrend idejében való elkezdésével, betartásával elkerülhető a gyógyszeres kezelés.

A diabetes mellitushoz kapcsoló étrendi kérdésekről szóló sorozatunkban igyekszünk válaszokat adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Cukormentes recepteket itt találsz

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!