Csokitrükk: olvasztás, reszelés, forgácsolás

Tudod-e, hogyan kell csokoládét temperálni? És a csokiforgács hogy készül? Vagy hadilábon állsz a csokiolvasztással is? Most lerántjuk a leplet a csoki előkészítéséről.

Ha az első kettő mozzanat nem megy, sebaj, de a csokiolvasztás művelete alap a konyhában, szárnybontogató konyhatündéreknek is itt az ideje elsajátítani. Középhaladók forgácsolhatnak, haladó csokizók pedig temperáljanak a három módszer valamelyikével.

Alapfok: csokoládéolvasztás és -reszelés

Csokit kell olvasztanunk a torták, sütemények bevonásához, számtalan édesség készítésekor, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a csokiolvasztás módjával, és a csokoládénak mint alapanyagnak a viselkedésével.

Eszkimó szelet - Nanaimo Bar

A leírások szerint Kanadában nagyon népszerű, mindenhol ismert sütemény, amit a neve alapján valamilyen eszkimó eredetűnek gondoltam - ezért is lett az én változatom neve Eszkimó ...

Csokoládétorta gesztenyekrémmel

Mit tesz az ember lánya, ha elfelejti a kedvese névnapját? Lelkiismeret-furdalás közepette iszonyatosan szégyenli magát az a minimum, és gyorsan megpróbál egy kis meglepetést kitalálni. ...

Belga trüffel torta

Ennél finomabb tortát még soha nem ettem, igaz, ennél nehezebbet is ritkán készítettem, mert valahogy mindig az idegösszeomlás szélére akar juttatni. Mikor utoljára csináltam, - a ...

Gubára fel! >>

Csokoládét kétféleképpen olvaszthatunk:

Klasszikusan vízgőz felett. Az alábbiak betartásával sima ügy lesz a legközelebbi csokiolvasztás:

  • Teljesen száraz legyen az edény, amiben a csokoládét olvasztjuk.
  • Vágjuk minél kisebb darabokra a csokit.
  • Ne érjen az edény alja a vízhez!
  • Tökéletesen illeszkedjen az olvasztó tál a lábasra, hogy ne tudjon gőz kiszökni.
  • Kis lángon, lassan, folyamatosan kevergetve végezzük az olvasztást.
  • Amikor majdnem homogén, vegyük le a tálat, és néhány további keverés után kész is.
  • Sose hevítsük túl a csokoládét, mert 46 fok felett megpörkölődik, 50 fok felett pedig megég!

Választhatjuk a mikrós módszert is. Ehhez az apróra vágott csokoládét betesszük egy mikrózható tálba, 800-900 W-on melegítjük, 10 másodpercenként kivesszük, átkeverjük. Amikor felolvadtak a csokidarabok, addig keverjük, míg teljesen homogén olvasztott csokit nem kapunk.

Isteni csokis receptekért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Csupa%20csokis%20nyal%C3%A1nks%C3%A1gok, 0,1,2,3,4,5,6 }

Találkozhatunk olyan receptúrával, melybe csokit kell reszelnünk. Hogy elkerüljük a sok bosszúságot, tartsuk be a következőket:

  • Mindig hideg csokoládéval dolgozzunk,
  • gyors mozdulatokkal,
  • és időnként tisztítsuk meg a kézi reszelőn a lyukakat (hogy ne tömődjön el a csokitól).

Középfok: csokiforgács készítése

Torták vagy egyéb desszertek (pl. pudingok, pohárkrémek) díszítéséhez kapóra jöhetnek a csokiforgácsok, melyeket könnyedén előállíthatunk otthon is, az alábbi módon:

  • Szobahőmérsékletű legyen a csokoládé.
  • Rövidebb forgácsok készítéséhez egyszerűen egy éles zöldséghámozóval nyessünk ki a csokoládé hosszabb éléből forgácsokat.
  • A hosszabb forgácsokhoz olvasszuk meg a csokit, majd simítsuk szét egy lapos felületen, hagyjuk egy kicsit hűlni, de ne várjuk meg, míg teljesen megdermed, és egy hosszú pengéjű, éles késsel hántsuk le a felszínét, majd ismételjük a műveletet.

Ezt edd és idd, ha lehangol a tél! >>

Felsőfok: csokoládé temperálása

Haladóknak ajánljuk, kiváltképp azoknak, akik belevágtak a házi bonbonkészítésbe. Emőke szakácsunk segítségével gyerekjáték lesz a temperálás is, a lényeg, hogy pontosan kövessük az instrukciókat.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...