Csodakencék helyett szőlőmagolaj

A szőlőmagolajat sokan csodaszernek tartják. Nemcsak belsőleg, külsőleg is sokat segíthet bőrünk és hajzatunk ápolásában.

Mindig ezt akarta a bőröd

A szőlőszemek magjaiból préseléssel kivont, zöldes-sárgás színű olaj rendkívül magas antioxidáns-tartalmának (polifenol, E-vitamin) köszönhetően valódi elixír a szervezetnek s a bőrnek. A borkészítés során visszamaradó magokból oldószeres kivonással vagy hidegen sajtolással nyerik. Az aromaterápiában is a fontosabb olajok közé tartozik.

Szőlős receptjeinkből itt válogathatsz >>

Szőlő szörp

Rém egyszerű és mégis... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből, ha nem akad a kezembe Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve. Nagy kár lett volna érte. ...

Több kozmetikai probléma kezeléséhez is felhasználható:

  • előnyösen befolyásolható vele a zsíros és a vegyes bőr faggyútermelése,
  • lecitin tartalma miatt a normál és a száraz bőr is profitálhat belőle, természetesen ezek esetében tanácsos zsírosabb olajakhoz, például makadémia, avokádó- és jojobaolajhoz keverni.
  • naptól megviselt bőrök esetén joghurtba vagy aloe vera gélbe téve megnyugtatja a felforrósodott, húzódó bőrfelületet, magas antioxidáns tartalma miatt képes közömbösíteni a szabadgyökök károsító hatásait,
  • rendszeresen a fejbőrbe masszírozva megelőzhető a korpás plakkok kialakulása,
  • benedvesített vattalapkára csepegtetve bőrtisztító, pórusszűkítő olajként is használható,
  • az érett bőr regeneráló kozmetikumaiba is érdemes keveset belekeverni, mert biológiailag aktív anyagai, a benne lévő növényi hormonok bőrfiatalítóként hatnak, megerősítik a kötőszövetet.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a szőlőmagolaj mindennapos fogyasztása hatásosnak bizonyult a köszvény kezelésében, ízületi panaszok csökkentésében. Kiküszöbölheti a későbbi szívbajokat, valamint különböző allergiák és az asztma kezelésében is remek munkát végez. S mivel a diabéteszt illetően is előnyös oldaláról mutatkozik meg a szőlőmagolaj, számos orvos javasolja a belőle készülő kapszula állandó szedését a pácienseinek.

Szőlős márványszelet

Elsősorban addig még sosem ettem szőlős sütit, aztán a habosság és a dió megragadta érdeklődésem... Fiaim csalódására mindenki más kedvence lett nemcsak a családban, ugyanis elég ...

Tudnivalók az Omega-3-zsírsavról >>

Ha lisztérzékeny vagy, így eszel >>

A rovat korábbi cikkei >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...