Csodakencék helyett szőlőmagolaj

A szőlőmagolajat sokan csodaszernek tartják. Nemcsak belsőleg, külsőleg is sokat segíthet bőrünk és hajzatunk ápolásában.

Mindig ezt akarta a bőröd

A szőlőszemek magjaiból préseléssel kivont, zöldes-sárgás színű olaj rendkívül magas antioxidáns-tartalmának (polifenol, E-vitamin) köszönhetően valódi elixír a szervezetnek s a bőrnek. A borkészítés során visszamaradó magokból oldószeres kivonással vagy hidegen sajtolással nyerik. Az aromaterápiában is a fontosabb olajok közé tartozik.

Szőlős receptjeinkből itt válogathatsz >>

Szőlő szörp

Rém egyszerű és mégis... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből, ha nem akad a kezembe Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve. Nagy kár lett volna érte. ...

Több kozmetikai probléma kezeléséhez is felhasználható:

  • előnyösen befolyásolható vele a zsíros és a vegyes bőr faggyútermelése,
  • lecitin tartalma miatt a normál és a száraz bőr is profitálhat belőle, természetesen ezek esetében tanácsos zsírosabb olajakhoz, például makadémia, avokádó- és jojobaolajhoz keverni.
  • naptól megviselt bőrök esetén joghurtba vagy aloe vera gélbe téve megnyugtatja a felforrósodott, húzódó bőrfelületet, magas antioxidáns tartalma miatt képes közömbösíteni a szabadgyökök károsító hatásait,
  • rendszeresen a fejbőrbe masszírozva megelőzhető a korpás plakkok kialakulása,
  • benedvesített vattalapkára csepegtetve bőrtisztító, pórusszűkítő olajként is használható,
  • az érett bőr regeneráló kozmetikumaiba is érdemes keveset belekeverni, mert biológiailag aktív anyagai, a benne lévő növényi hormonok bőrfiatalítóként hatnak, megerősítik a kötőszövetet.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a szőlőmagolaj mindennapos fogyasztása hatásosnak bizonyult a köszvény kezelésében, ízületi panaszok csökkentésében. Kiküszöbölheti a későbbi szívbajokat, valamint különböző allergiák és az asztma kezelésében is remek munkát végez. S mivel a diabéteszt illetően is előnyös oldaláról mutatkozik meg a szőlőmagolaj, számos orvos javasolja a belőle készülő kapszula állandó szedését a pácienseinek.

Szőlős márványszelet

Elsősorban addig még sosem ettem szőlős sütit, aztán a habosság és a dió megragadta érdeklődésem... Fiaim csalódására mindenki más kedvence lett nemcsak a családban, ugyanis elég ...

Tudnivalók az Omega-3-zsírsavról >>

Ha lisztérzékeny vagy, így eszel >>

A rovat korábbi cikkei >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...